fbpx

Csodálja meg Ázsia orchideáit!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 22.

A nagy elődök bölcs gondolatait szem előtt tartva, a hazai feltételekhez igazított technológiával, magas színvonalú szakértelemmel, valamint a szaktárca segítségével sikeresen megújítható a hazai növényházi virágtermesztés is.

orchidea

A tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítás és Vásár megnyitóján az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott, hogy az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak hazánkban: ma már sok otthonban található belőlük az ablakpárkányon.

A kiállítást létrehozó Magyar Orchidea Társaság a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nem csak népszerűsíti a változatos formájú, színű, illatú és látványos kultúrnövényt, de közösséget is teremt azzal, hogy rendezvényeket szervez a kiállítók és a látogatók örömére, újságokat ad ki, amelyekben tanácsokkal látja el a téma iránt érdeklődőket.

Az orchideatermesztést fontos célkitűzésének nevezte a miniszterhelyettes: az őshonos fajok élőhelyének védelmét, a trópusi ökoszisztémák genetikai tartalékainak megőrzését, azok nemesítéssel történő bővítését. Ezen természeti erőforrások megőrzésének letéteményesei a gyűjteményes növénykertek és a gyűjtők. A hazai gyűjtők és gyűjteményeik nem csak a hazai flórát őrzik, de jelentős közfeladatot is ellátnak a trópusi gyűjteményeikben megőrzött, az eredeti flórából eltűnő fajok megőrzésével, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.

CÍMKÉK