fbpx

Debreceni agrárközpont: oktatás és gyakorlat kapcsolata

Írta: - 2014 január 20.

Debreceni agrárközpont: oktatás és gyakorlat kapcsolataDebrecen, 2014. január 17., péntek (MTI) – Az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a gyakorlat kapcsolatát hangsúlyozták pénteken a szakemberek a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEATK) szakember-találkozóján.

A találkozó fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntő levelében reményét fejezte ki, hogy a 2014-es esztendő az „örömteli megújulás” éve lesz a magyar agrártudomány életében.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy „élő kapcsolat legyen az értékpiramis csúcsán, vagyis az egyetemeken, kutatóintézetekben születő szellemi termékek és a gyakorlati hasznosítás között”.

Nagy János agrárprofesszor, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese kijelentette: az egyetem és a vállalatok közötti együttműködés keretében évről-évre jobban hasznosulnak a kutatások a gyakorlatban, ami hozzájárul a gyorsabb társadalmi felemelkedéshez.

Nagy János és Szilvássy Zoltán, a DE rektora is kiemelte az egyetem gyógyító-élelmiszer programját, ami európai jelentőségi kutatás lehet a következő években.

„Az egységes Debreceni Egyetem víziójának tengelyében az agrártudományok központja áll” – jelentette ki Szilvássy Zoltán utalva azokra az iparral közösen végzett kutatásokra, amelyek célja olyan élelmiszerek kifejlesztése amelyekben „a tápérték mellett gyógyító erő van”.

A DE rektora szerint a Debreceni Egyetem Európában az egyetlen hely, ahol együtt van a megfelelő színvonalú agrár, orvosi- és vegyész kutatói szféra, s az ipari szereplőkkel való összefogással megvalósulhat a funkcionális élelmiszerkutatás.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese emlékeztetett rá, hogy pénzintézetük évek óta támogatja a debreceni agrárközpontban folyó kutatásokat és ösztöndíj-programmal a diákokat.

MTI 2014. január 17.