fbpx

Eddig 60 eljárás indult parlagfüves területek miatt Tolnában

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 15.

Eddig hatvan eljárást indult parlagfüves területek miatt Tolna megyében – közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az eljárások 54 külterületi és hat belterületi ingatlant érintenek, az összes parlagfűvel fertőzött terület nagysága 12 hektár.

 

Eddig 60 eljárás indult parlagfüves területek miatt Tolnában

 

Vörös Géza, az igazgatóság vezetője elmondta: a száraz időjárás miatt a parlagfű lassabban fejlődik a szokásosnál, ami azt is jelenti, hogy sokkal alacsonyabb szinten virágzik.

Így a kisebb növedékek is képesek virágot hozni, ezért sűrűbben és alaposabban kell lekaszálni a gyomnövényt.

A pollenkoncentráció a tavalyihoz hasonló mértékű, idén annyival jobb a helyzet, hogy a gyomirtás hatékonyabb volt a parlagfűtől leginkább veszélyeztetett napraforgó- és kukoricakultúrákban – tette hozzá.

A külterületeken a földhivatal munkatársai ellenőrzik a parlagfű megjelenését, majd jelzik a növény- és talajvédelmi igazgatóságnak.

Az ilyen területek tulajdonosait 15 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják; a bírság összege függ a parlagfű elterjedésének mértékétől, és figyelembe veszik azt is, hogy a tulajdonost vagy bérlőt a megelőző három éven belül elmarasztalták-e.

2012-ben a Tolna megyei igazgatóság 190 eljárást indított parlagfüves területek miatt, amelyek nagysága összesen 50 hektár volt.

 

MTI 2013. augusztus 14.