fbpx

Egytől-egyig nagyszerű szakemberekkel találkoztunk…

Írta: - 2017 szeptember 25.

Magyarország Legszebb Birtoka – ahogy a támogatók, zsűritagok látták

Keressük Magyarország Legszebb Birtokát, és napokon belül meg is találjuk, szeptember 16-án nyilvánosságra kerülnek a kategóriagyőztesek, majd az idei, egyben első abszolút győztes. Olvasóink az elmúlt hónapban megismerhették a hat kategória 3-3 jelöltjét, mára mindenkinek lehet kedvence, egy-egy gazdaság, ami számára a legtöbbet, a legszebbet jelenti. Ezúttal azonban a kulisszák mögé tekintettünk, a támogatókat, a zsűri tagjait kérdeztük tapasztalatukról, a kezdeményezés lényegéről és további terveikről.

Mátrai Zoltán, a Magyarország Legszebb Birtoka kezdeményezés főszervezője és Jakab István a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke

Egy szép és praktikus birtok nem csak a tulajdonosai, hanem a tulajdonos partnerei számára is tetszetős és hasznos lehet. Társadalmi szerepe abban áll, hogy a szép, technikailag jól felszerelt és praktikus gazdaság egy külföldi, vagy hazai látogató számára a hazai mezőgazdaságról mutat jó képet. Ezzel is hírét viszi hazánk mezőgazdaságának, belföldön és külföldön egyaránt, javítja a mezőgazdaságról kialakított képet és jelentősen befolyásolja, javítja a mezőgazdaságból élőkről kialakított véleményt. – Meg kell mutatni az embereknek, hogy hogyan lehet egy korszerű, versenyképes birtokot kialakítani. Mikor ezeket a birtokokat végigjárjuk, akkor látjuk az apró részleteket, a háttérben lévő infrastruktúrát, a befektetett energiát, és persze a termelőt. Csak ilyen tapasztalatok birtokában tudunk az összefogásban, az együttgondolkodásban segíteni, a jövőt újragondolni. Ez az az üzenet, amit meg kell hallanunk és értenünk, és amin megoldásokat keresve már el is lehet indulnunk – foglalta össze a birtoklátogatások végén a rendezvény hitvallását Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, a kezdeményezés fővédnöke. – Most is meggyőződhettem zsűritársaimmal együtt arról, hogy a gazdálkodók tudásával nincs gond, a mezőgazdaság technológiai fejlettsége a legtöbb ágazatban európai színvonalon áll. De most is láttunk gazdaságot, ahol az infrastruktúra vagy épp az öntözés sokat lendítene az egyébként maximális tenniakaráson. Szomorú adat, miszerint ha a lehetőségeinket száznak vesszük, még az ötven százalékot sem érjük el az agrár-élelmiszergazdaságban. Ezek közül a legfontosabb megoldandó feladatok közé tartozik az öntözési stratégia megvalósítása, egy erős nemzeti marketing működtetése, továbbá el kell jutni odáig, hogy az itthon előállított alapanyagokat itthon is dolgozzuk fel, méghozzá a késztermékig.

A birtoklátogatásoktól egy kicsit távolabbi vizekre evezve saját hatásköréről kérdeztem a MAGOSZ elnökét: milyen lehetőségeket, sőt, inkább feladatokat lát maga előtt a közeljövőben? – A birtokbejárásokon volt szerencsénk kistermelői gazdaságban és nagyüzemben egyaránt megfordulni, vitathatatlan a birtokméretekben lévő lehetőségek közti különbség, de nem feltétlen mindig a nagyobbak javára. Még a rendszerváltáskor tűztük ki azt a célt, hogy legyenek erős, működőképes családi gazdaságok Magyarországon. Ennek a kialakítása a legfontosabb feladatunk, gyakorlatilag a hivatásunk. Érdekképviselettel, tanácsadással szolgáljuk a termelők mindennapi munkáját, segítjük a piacon való szervezett megjelenésüket vagy éppen az együttműködésüket, hogy például tulajdonszerzésük a feldolgozóiparban megvalósuljon, ezért szerveztük át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felépítését és munkáját, új törvényeket alkottunk, és még sorolhatnám.

De feladat van még bőven, ebben megegyeztünk. Meg kell felelnünk a klímaváltozás kihívásainak, konkrétan: meg kell teremtenünk az öntözés lehetőségét, hiszen jelenleg az ötmillió hektárnyi szántóföldből csupán százezret öntözünk. Ehhez az 50 milliárdos uniós támogatási keret viszont nem elegendő, be kell vonni nemzeti forrásainkat is. Ehhez kapcsolódóan meg kell oldanunk a felszíni vizek tárolásának kérdését, ezzel párhuzamosan a talajnedvesség megtartását támogató talajművelési technológiákat kell preferálnunk.

És még sorolhatnánk. Ugyanilyen horderejű probléma a hazai termékek alacsony feldolgozottsági foka ma Magyarországon: el kell érnünk, hogy ne (csak) alapanyagot értékesítsünk, hanem készterméket, ezzel újabb munkahelyeket is teremtve a hazai agráriumban.

Viszont vannak előnyeink, akár európai összehasonlításban is: a precíziós gazdálkodás iránti nyitottságunk, technikai lehetőségeink is adottak, túl vagyunk a sötétben való tapogatózáson, még ha sokáig is tart, de elindult egy valóban XXI. századi fejlődési irány és sebesség. Ha megfelelő fajtákkal dolgozunk, a talaj állapotát ismerve pedig pontosan tudhatjuk, mennyi és milyen tápanyag-utánpótlásra van szükség, vagy a talajnedvességhez igazítjuk az öntözést. A műholdas felvételeken keresztül pontos információnk van a növényekről, kell-e újabb tápanyagot kijuttatni, vagy épp valamilyen növényvédelmi munkát elvégezni. – Számomra azért is volt fontos a Magyarország Legszebb Birtoka kezdeményezés, mert ezen keresztül is közvetíteni lehetett, hogy a termelőkben igenis ott van a korszerű gazdálkodás, a rend, a tudás, a minőségi termékek előállítása iránti vágy. És ezek a birtokok példaként szolgálhatnak a többi gazdaság számára is – így foglalta össze benyomásait és ennek kapcsán terveit is fővédnökként Jakab István.

Groupama Biztosító, a rendezvény főtámogatója

„Kulcsfontosságú, hogy megismerjük egymást”

Nem volt egyszerű helyzetben Bertrand Woirhaye, a Groupama biztosító vezérigazgatója a birtoklátogatások során, hisz pénzügyi szakterületről, francia nyelvterületről érkezve a szokások, a mentalitás, de még a nyelv is mást jelentett számára. A látottak viszont lenyűgözték, a hatás nem maradt el. „A mezőgazdaság működésének megismeréséhez nélkülözhetetlen a gazdaságokat időről-időre bejárni, és el kell, hogy mondjam, le voltam nyűgözve a meglátogatott gazdaságok magas színvonalától és szakértelmétől. Az ilyen alkalmak egyedülálló lehetőségek arra, hogy a mezőgazdaság különböző területein tevékenykedő szakértők találkozhassanak egymással, hiszen az agrárium gyűjtőfogalma számos különböző tevékenységet ölel fel. Ez kitűnő platformot szolgáltathat a párbeszédre, jómagam és a kollégáim a zsűriben hasznos információkkal lehettünk gazdagabbak a beszélgetések révén. A Groupama Biztosító jelentős állományt kezel a magyar agráriumban, és kiemelt figyelmet szentel a mezőgazdasági biztosításokhoz tartozó szakértői munkának. A magyarországi mezőgazdaság speciális szükségleteinek feltérképezéséhez pedig kulcsfontosságú, hogy mi, a szereplőik megismerhessük egymást.”

Vitafort Zrt., az Állattenyésztő birtok kategória támogatója

„A rááldozott munka teszi őket reprezentatívvá”

A magyar mezőgazdaság egy nagy komplex, ahol a növénytermesztés, azon belül például a gyümölcstermesztés vagy a borászat is egy-egy külön szakma, nem kivétel ez alól az állattenyésztés sem, de ezek az ágazatok egymás nélkül viszont nem élhetnének meg. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a nagyközönségnek, azaz a fogyasztóknak, hogy az állattenyésztés egy hivatás, ami ma már legkevésbé sem a szagokról vagy a legyekről szól. Ez a kezdeményezés pedig a szemmel látható szépségen túl a háttérben lévő, valóban XXI. századi technológiát is bemutathatóvá, akár közérthetővé is teszi – fogalmazott zsűritagként Tóth Péter, a Vitafort Zrt. kereskedelmi koordinátora.

A már 36 éves Vitafort Zrt. a takarmánygyártás teljes vertikumát lefedi, mindezt dabasi gyártóüzeméből. A mikroelemektől a premixekig, közel 2000 fajta takarmányozási termékkel szolgálja az állattenyésztőket, kis- és nagyüzemekben egyaránt. – A birtoklátogatásokon számomra a legjobb érzés az volt, mikor láthattam, hogy a nagyapa együtt dolgozik, sőt együtt gondolkodik az unokával, és a rááldozott idő és munka eredménye kézzelfogható és szemmel látható. Ettől reprezentatívak ezek a birtokok.

Agrárin Kft., a Borászat kategória támogatója

„Agrárszakemberek nélkül a vidéki élet elképzelhetetlen”

A magukra valamit adó borászok egészséges és vegyszermaradék-mentes szőlőből készítenek bort, és ebben a munkában a növényvédelmi előrejelzési modellek jelentős segítséget nyújtanak. Az immáron 22 éves Agrárin Kft. iMETOS agrometeorológiai állomásaival már 500 termelőnél méri és elemzi az időjárási adatokat, figyeli a talajállapotokat és próbálja a növényvédelmi előrejelzéssel megvédeni növényállományt. – A Magyarország Legszebb Birtoka díj Borászat kategória támogatását azért vállaltuk, mivel aktív ügyfeleink többsége is ebben a szegmensben tevékenykedik. Ezúttal is gyönyörű, csodás gazdaságokat láthattunk, melyek hazánk egyik legszebben művelt és legjobban vigyázott területei. Értéküket alapvetően az előállított termék határozza meg. Arculatukat, szépségüket pedig szakemberek vigyázzák, akik nélkül a vidéki élet, a turizmus szinte lehetetlen lenne. Hosszú távú célunk is az, hogy a legszebb borászat a szakma bemutató gazdasága lehessen, a minket, agrárszakembereket és gazdaságokat kívülről figyelők számára etalon legyen, ami a vidéki élet szépségét mutatja meg – fogalmazott Mátrai Zoltán, az Agrárin Kft. ügyvezetője.

Huminisz Kft., a Gyümölcs- és szőlőtermesztő birtok kategória támogatója

„A fenntarthatóság és az élhetőség közös a gondolkodásmódunkban”

– Nagyon örültem a felkérésnek, annál is inkább, mert az az értékrend, amit Magyarország Legszebb Birtoka képvisel, a Huminisz filozófiájához is nagyon közel áll – fogalmaz Pais István ügyvezető. – Azt gondolom, hogy ebben a programban eredetileg egy szép birtokot keresünk, de nemcsak azt. Ez egyúttal egy olyan értékteremtés, amiben a fenntarthatóság, az innováció, az élhetőség és több esetben az ökológiai szemléletmód is közös pont a gondolkodásunkban.

A Huminisz Kft. környezetbarát huminsavas növénykondicionálókat, valamint lombtrágyákat gyárt és forgalmaz 2011. óta. A cég vezetése közel 15 éves tapasztalattal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás terén. Jelenleg 15 korszerű és nagyon hatékony készítménnyel segíti a termelőket az eredményes gazdálkodásban. – A birtoklátogatások alkalmával is megtapasztaltam, hogy a természetközeliség fogalma ott szerepel ismét a hazai gazdálkodók gondolkodásában és mindennapjaiban is, egyre több helyen.

AuditkerKft., a Kertészet kategória támogatója

„…büszkék voltak eredményeikre – jó volt őket látni”

– Már 20 éve mezőgazdasági gépeket forgalmazunk, azon belül is kiemelt figyelmet kap nálunk a kertészetek gépesítése – Kis Pálnak, az Auditker Kft. ügyvezetőjének bemutatkozása és a zsűriben való szereplése nem lephetett meg senkit, hisz nevével és személyével már találkozhattunk az Év Agrárembere kezdeményezés kategóriagyőzteseként. Saját tapasztalatból tudja, hogy a szakmai elismerés mellett az „átlagemberek”, a fogyasztók vagy a vevők kedves szava, vállveregetése mit jelent. Gépkereskedőként napi kapcsolatban áll a vevőivel, a húsz év számtalan emberi kapcsolatot hozott már magával, de amikor egy gazda az otthonában, „kerítésen belül” fogadta a zsűriként megjelenő szakembereket, az a tapasztalt kereskedőt is meghatotta: „…minden gazdaság szívdobogással fogadott minket, örömmel dicsekedtek a szó jó értelmében, büszkék voltak eredményeikre – jó volt őket látni”.

Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a Kistermelői családi birtok kategória támogatója

„…sokkal jobban meg kell azt a munkát becsülni, amit végeznek”

A vidék bejárása, az ügyfelek megismerése a Takarék Agrár Központ mindennapi feladatai közé tartozik, ezért Fórián Zoltán vezető agrárszakértő elég nagy tapasztalattal érkezett a zsűribe: „…nagyon szép birtokokat láttunk, amelyek a világ bármely pontján megállnák helyüket. Azért csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, mert mi is úgy véljük, nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja jobban értse az agráriumot. Mindannyiunknak látnia kellene, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tesznek a gazdák azért, hogy élelmiszert tegyenek asztalunkra, s közben ilyen szép farmokat, birtokokat alakítsanak ki.

A Takarékok már hosszú-hosszú évtizedek óta meghatározó finanszírozói a mezőgazdaságnak, nemcsak a klasszikus pénzügyi, banki szolgáltatásokkal, hanem szakmai tanácsadással is állnak a gazdálkodók rendelkezésére.

– Számomra a legnagyobb élmény az a szeretet, az a hála volt, amivel a gazdák fogadtak minket, és ebből a tanulság is következik: nem kapnak elég figyelmet, sokkal többet kell nekik szánni, sokkal jobban meg kell azt a munkát becsülni, amit végeznek – foglalta össze tapasztalatait az agrárszakértő.

A SAATEN-UNION Hungária Kft., a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória támogatója

„A szakmai elhivatottság mellett az ápolt környezet is fontos”

A klímaváltozással egyre jobban megnő a stabilan nagy termőképességű fajták és hibridek szerepe, amelyek nemesítésében és piaci bevezetésében a SAATEN-UNION élen jár. Blum Zoltán ügyvezető szerint szükséges lenne a mezőgazdaság megítélését javítani. „A szántóföldi növénytermesztés a kirakatban van, hiszen mindenki látja, mi történik a földeken. A külföldiek pedig sokszor azzal szembesülnek először, hogy az utak mentén milyen képet mutat az ország. Nagyon fontos lenne a jó benyomás, és ha találunk olyan gazdákat, gazdaságokat, amelyek ebben különösen élenjáróak, és meg is mutatjuk őket, már sokat tettünk az ügy érdekében. Olyan termelőket kerestem, akik képesek a birtokukat úgy alakítani, hogy az magas színvonalú, szemet gyönyörködtető legyen – hangsúlyozta Blum Zoltán. – Különleges élményt jelentett a bírálóbizottságot váró termelők, gazdák elhivatottságát látni.”

FitoHorm Kft., a Közönségdíj támogatója

„A jelöltek egytől-egyig nagyszerű szakemberek”

Nagyon örülök, hogy szerte az országban, bármerre is jártunk, nagyon magas, európai színvonalú birtokokat csodálhattunk meg, legyen az állattenyésztés, növénytermesztés vagy épp kertészet. Napjainkban a nagyvárosokban élő emberek el sem tudják képzelni, hogy kis hazánkban, olykor félreeső helyeken, milyen értékes gazdaságok rejtőznek. A jelöltek egytől-egyig nagyszerű szakemberek, valamennyi telepen rend és tisztaság fogadott bennünket, a tulajdonosok ódaadó lelkesedéssel és igyekezettel készültek a bemutatkozásra. Mindegyikük alázattal és tisztelettel beszélt élete munkásságáról, és büszkén vezettek körbe minket a birtokaikon. Örömmel tapasztaltam, hogy nagyon sok birtok már átesett vagy éppen átéli a generációváltást, hiszen tudjuk, hogy ez sokaknak óriási problémát jelent.

Legyen az a birtok egy kezdő fiatalgazda, családi agrárvállalkozás, vagy akár egy egész élethosszon át tartó mű, nagyon nehéz a döntés, hogy kit nevezzünk ki győztesnek. Mi, zsűritagok, szakmai szemmel pontoztuk a jelölteket, de a közönségnek, azaz a mezőgazdaságban dolgozó vagy azzal szimpatizálóknak is lehetőségük van saját benyomásuk alapján dönteni. Ki áll szívünkhöz a legközelebb? Mi ezt a döntést támogattuk – foglalta össze a FitoHorm szerepét Forrai Dusán cégvezető.

Nextent Informatika Zrt., a kezdeményezés agrárinformatikai támogatója

„Egy szép birtok hírét viszi hazánk mezőgazdaságának”

A díj szervezői kifejezetten fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság felemelkedését, különös tekintettel az agrárszakmai, technikai szempontokra. A Nextent, mint az informatikai piac jelentős szereplője, azon dolgozik, hogy felmérje, összegyűjtse, és elemezze a mezőgazdasági szektor informatikai igényeit annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldásokat nyújtsa a szektorban tevékenykedő cégek számára az üzleti folyamatok optimalizálása, automatizálása tekintetében. – Egy szép gazdaság hírét viszi hazánk mezőgazdaságának, így javítva a szektorról kialakult képet bel- és külföldön egyaránt. Egy ápolt gazdaság átörökíthető értéket teremt, időtálló beruházásokat hoz létre, és hosszú távú, produktivitást növelő szemléletet alakít ki – foglalta össze a kezdeményezés egyik lényegét Adorján Gábor, a Nextent Informatika Zrt. BI üzletágvezetője. Egy előremutató gazdaság összhangban van a természet ritmusával, de nyitott a fenntartható fejlődésre. A fejlett agrárinformatikai megoldások sikeres alkalmazásával pedig nemcsak a hozamokat és eredményeket növelhetik, hanem jó eséllyel nyerhetik meg ügyüknek a fiatalabb gazda generációt, visszafordítva ezzel a szektorra jellemző kedvezőtlen demográfiai folyamatokat. Tehát a történetnek még nincs vége…

Összeállította: Sándor Ildikó