fbpx

Együttműködési megállapodás Kínában

Írta: - 2016 január 12.

A kínai-magyar gazdasági együttműködéshez kapcsolódóan megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a kínai Dongguan Fruit Industry Association.

Az aláírásra a Kanton tartományi Dongguan Zejing Fruit Logistics Park 2015 december 11-i ünnepélyes megnyitóján került sor, melyen Győrffy Balázs elnök úr aláírásával ellátott dokumentumot a helyszínen Dr. Mártonffy Béla országos kertészeti osztályvezető közvetítette. Az együttműködés keretében a felek vállalták, hogy közösen törekednek arra hogy a magyar gyümölcstermékek a közeljövőben minél nagyobb mértékben jelenhessenek meg a jól fizető kínai piacon.

A kínai fél korábbi magyarországi látogatása során kiválónak ítélte meg a magyar gyümölcsféléket, különösen a csonthéjas és almaféléket. Kínában jelenleg sikeresen termesztik és igen jó híre van a magyar cseresznyének ami több évtizedes együttműködés eredménye. A dongguani gyümölcs logisztikai park Kína egyik legnagyobb nagybani kereskedése, nyolc gyümölcs- és négy zöldség nagybani piacot üzemeltet. Gyümölcs forgalma évi 8 millió tonna, ami a teljes magyar gyümölcstermelés tízszerese. Jelenleg Chiléből és Kaliforniából importálják a legtöbb gyümölcsöt de a jövőben szeretnének Magyarországról is rendszeresen vásárolni. Erre a korszerű tárolási és szállítási technológiák lehetőséget biztosítanak. A cseresznye mellett a meggy termékeink is érdeklik a kínai vevőt és az almafajtáinkból is szívesen vásárolnak. Az együttműködéssel egy hosszú távú üzleti kapcsolat alapjait rakták le, amely a jelenlegi zöldség-gyümölcs fejlesztés terméstöbbletének biztosíthat piacot a jövőben.

NAK – 2016. január 11. hétfő