Az élet energiahordozója a foszfor | Agrárágazat

Az élet energiahordozója a foszfor

Kiadvány, amelyben megjelent: 

A foszfor mint tápelem

A modern növénytermesztés során elért terméseredmények nem képzelhetőek el magas szintű tápanyag-utánpótlás nélkül. Hiányát a növények rövid ideig képesek csak tolerálni, már néhány nap után csökken a hajtás- és gyökérnövekedés. A foszforellátás sokszor nehézségekbe ütközhet, így az intenzív, nagy termőképességű fajták termesztése során a tenyészidő kritikus szakaszaiban előfordulhat az, hogy a növény nem talál elegendő foszfort a fejlődéséhez. A foszforral való ellátást tovább nehezíti, hogy a gyökerek csak közvetlen közelről képesek felvenni, ezért a megfelelő hozzáférés alapja a gyökérzóna egyenletes ellátása hatóanyaggal. A köztudatban nem terjedt el, hogy a következő 80-85 éven belül a gazdaságosan kitermelhető foszforkészletek kimerülnek, így ennek a modern mezőgazdaságban esszenciális szerepet betöltő elemnek a hiánya komoly veszélyt jelent. Mindenek előtt a foszforműtrágyák hatékonyságát kell növelnünk, ugyanis ennek mértéke sokszor nem éri el az 50%-ot az általánosan alkalmazott műtrágyák esetében.

 

Áttörés a foszforpótlásban

A 19. század közepe óta változatlan hatóanyag-előállítási technológián változtatott a Timac AGRO. A kutatómunka eredményeként 2010-ben jött létre a TOP-PHOS, amely a hagyományos szántóföldi foszforpótlási technológiákkal szemben lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók a tenyészidőben folyamatosan hozzáférhető foszfor-hatóanyagbázist hozzanak létre a talajban. A speciális gyártástechnológiának köszönhetően a szerves komplex megvédi és felvehető formában tartja a hatóanyagot, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában. A termesztéstechnológiába illesztése során minden olyan körülmény, ami a talaj foszforszolgáltató képességét, vagy a növény foszforfelvételét negatívan befolyásolja, indokolttá teszi a hatóanyag használatát. Minden termesztéstechnológiában alkalmazható, de különösen ajánlott akkor, ha a talajunk kémhatása eltér a semlegestől, magas mész- vagy nátriumtartalommal kell megbirkóznunk, alacsony a foszforellátottság, vagy a gyökerek fejlődését negatívan befolyásoló kötött talajszerkezettel állunk szemben.A hatóanyag magyarországi bevezetése óta eltelt három gazdasági év során gyűjtött tapasztalatok, eredmények alapján a TOP-PHOS az elmúlt 3 évben 1 kg foszforhatóanyagra vetítve 79,4%-kal több termést produkált (forrás: webagro), mely egyértelmű bizonyítéka az új hatóanyag értékét és eredményességének.

Bővebb információ: http://www.timacagro.hu

Kapcsolódó cikkek

  • 2018.03.21. 13:53

    Dr. Emmanuel Siregar 2018. április elsején követi a nyugdíjba vonuló Gerd Hartwigot a CLAAS Csoport Humánerőforrás Osztályának vezető képviselői posztján.

  • 2018.03.21. 09:57

    Kezdeti fejlődést a vetéssel egymenetben kijuttatott magas foszfortartalmú, ún. indító mikroelemekkel tuningolt, legalacsonyabb dózisú Radistart-P-max mikrogranulátummal, majd 2-3 leveles állapotban, gyomirtással egymenetben növényre kifújt, szintén kimagasló starterhatású Radistart FL+Bór lombtrágyával lehet hatékonyan megalapozni.