Elkészült a Békés megyei sertésstratégia második fejezete

Elkészült a Békés megyei sertésstratégia második fejezeteBékéscsaba, 2014. augusztus 7., csütörtök (MTI) - Elkészült a Békés megyei sertésstratégia második fejezete. A Békés Megyei Önkormányzat 2013-ban döntött arról, hogy az ágazati vertikum szereplőivel közösen komplex programot dolgoz ki a sertéstartás versenyképes újraépítéséről - jelentette be a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a sertéstartók részére rendezett gazdafórum előtt sajtótájékoztatón csütörtökön.

 
Farkas Zoltán (Fidesz) kiemelte: a területfejlesztésért felelős megyei önkormányzat az országban elsőként fogott hozzá egy komplex stratégiai terv kidolgozásához. Az elkészült dokumentum szakmai választ ad arra, hogyan lehet a jelenlegi évi 260-280 ezer vágósertést öt év alatt egymillióra növelni Békésben 5500 anyaállat folyamatos termelésbe állításával, korszerű genetika és tartástechnológia alkalmazása mellett. A tervezet szerint szükség van egy korszerű, évi egymillió sertést feldolgozó új vágóhídra, amit Gyulán építenek fel. A vágókapacitás bővítése a termelők piaci biztonságát szolgálja és a fogyasztók ellátását helyben termelt, minőségi tőkehússal. Hozzátette: készül a stratégia utolsó fejezete, ami a sertésvertikum valamennyi szereplőinek szövetkezeti rendszerben történő működéséről szól.
 
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a Békés Megyei Önkormányzat munkáját a sertéságazatért. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az állattenyésztési ágazat fejlesztése mellett. Pályázatokkal jelentős támogatási források hívhatók le mezőgazdasági termelő beruházásokra és élelmiszeripari fejlesztésekre. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2014-2020 között 300 milliárd forint támogatás áll az élelmiszeripar rendelkezésére. A kormány az állattenyésztés támogatására 2014-ben 180 milliárd forint nemzeti forrást biztosít, vidékfejlesztési alapból további 32 milliárd forintot. Az állatjóléti támogatások összege hízókra 8,5 milliárd forint. A kormány új jogcímen további 8,6 milliárd forint nemzeti állatjóléti támogatást kíván adni a sertéstartóknak az anyakocák után, a tervezet brüsszeli jóváhagyásra vár. 
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az élőmunkaigényes mezőgazdasági ágazatok jelentőségét hangsúlyozta. A korszerű állattartás korszerű tudásbázist igényel, a képzésekben a kamara meghatározó szerepet tud felvállalni - mondta.
 
Horváth István sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos szerint az ágazatnak jók az esélyei. Az elmúlt négy hónapban tíz százalékkal csökkent a sertésimport, a földet a gazdáknak programnak köszönhetően többen foglalkoznak sertéstartással. Nőtt a feldolgozók likviditása és ezzel a termelők piaci biztonsága. A miniszteri biztos szerint nagy tartalékaink vannak a sertéshúsfogyasztásban. Magyarországon az egy főre jutó mennyiség 25-27 kilogramm évente, Ausztriában ötven kilogramm. Hozzátette: Békés megye a sertések hazájaként volt ismert.
 
MTI 2014. augusztus 7.