fbpx

„Elsőre nem akartam elhinni”

Írta: Sándor Ildikó - 2017 november 17.

Topigs Norsvin Workshop Budapesten

A Topigs Norsvin arról ismert, hogy innovatív módon közelíti meg az új technológiák alkalmazását, és folyamatosan a költséghatékony sertéstenyésztésre koncentrál. Ez a rendezvényükön, tőlük elhangzott mondat, de a teremben ülők mind egyetértettek vele. Nem véletlen, hogy szlogenként is azt választotta a cég, hogy „A Topigs Norsvin a világ leginnovatívabb sertésgenetikai vállalata”.

Az első és a következő 25 év

Encebe Hungary Kft., Topigs Hungary Kft, Topigs Danubia Kft. Topigs Norsvin Danubia Kft., Topigs Norsvin Közép Európa – az, hogy valakinek ezek közül hány név cseng ismerősen, csak attól függ, hogy hány évet töltött el az elmúlt negyed évszázadban a sertéstenyésztésben. Hol van már az egykori Costa és Dalland hibridsertés? A kezdetben friss és fagyasztott hús export-importjára, valamint magára a hús disztribúciójára alapított vállalkozás 25 év alatt a Topigs Norsvin sertéstenyésztő vállalat, közép-európai innovatív genetikai központjává vált, mely ma már az évszázad kocáját kínálja. Manapság a Topigs Norsvin Danubia 150.000 koca genetikai utánpótlásáról gondoskodik a régióban nap mint nap.

TN70 a XXI. század kocája

Ez az a koca, ami kiváló ár-érték arányú telepi kocasüldő előállítást tesz lehetővé, a magas szaporasága, és kiváló takarmányhasznosítása miatt. Ezen tulajdonságainak köszönhetően jelentősen csökkenthető nem csak a telepi kocasüldő utánpótlás előállításának, de a kibocsájtott sertéshús előállításának önköltsége is. A TN70-es koca tenyésztésbe állítása és takarmányozása nagyobb odafigyelést igényel, melyhez azonban a Topigs Norsvin felkészült szakembergárdája hathatós segítséget ad a telepi menedzsment részére.

A mai napig lefolytatott tesztek során a TN70-es kocák felülmúlják a cég korábbi kocakonstrukcióinak termelési mutatóit és a piaci versenyben valamennyi versenytársuknak komoly kihívást jelentenek.

A táblázatban az első TN70-es kocasüldőkkel telepített magyarországi telep első ciklusú kocáinak eredménye látható:

Hogy történt? Hogyan tovább? – az afrikai sertéspestis (ASP)

A rendezvény során a régió termelőit a piaci kilátásaik miatt, jelenleg leginkább érdeklő és érintő afrikai sertéspestisről is szó esett. A cseh, román és ukrán szakemberek különösen nagy figyelmet kapott előadásaikban számoltak be a hazájukban kialakult helyzetről és a vírus elleni védekezésről. Az ASP vírus okozta fertőző betegségre a házisertés és a vaddisznó is fogékony. A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, és hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. A vírussal fertőzött sertések szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A gazdasági kár az állományok felszámolása és az értékesítési (export/import) tilalmak miatt felbecsülhetetlen.

A rendezvényen a környező országok (Csehország, Románia és Ukrajna) gyakorlati tapasztalatairól kaptunk összefoglalót. A tapasztalatok sajnos ettől aktuálisabbak és frissebbek nem is lehettek volna, hisz Csehországban például csak 2017. június 26-án észlelték először a betegség felbukkanását. A megjelenését követően az érintett régiót, zónákra osztva zónánként eltérő, de szigorú intézkedéseket vezettek be. Úgy tűnik, hogy egyelőre az ASP-vel fertőzött vaddisznókat egy kis területen belül lehet tartani, amennyiben a meghozott óvintézkedéseket nem csak a hatóságok tartatják be, de a felszámolásban érintett közösség (vadászok, sertéstenyésztők és tartók, helyi gazdálkodók, stb.) minden tagja maga is fontosnak tartja azok betartását. A hivatalos intézkedések azonban elengedhetetlenek. A rendezvény szünetében el is hangzott: „a kerítésen múlik minden”. Tény, hogy Csehországban az ASP hozzájárult az iparszerű telepek járványvédelmének fokozásához, és annak tudomásulvételéhez, hogy ez egy „ember által okozott betegség”, hiszen terjedésében/terjesztésében az emberek meggondolatlan és felelőtlen viselkedése sokszor nagyon komoly szerepet játszik.

A Topigs Norsvin nem „csak” az évszázad kocájával, hanem komplett sertéstenyésztési programmal áll a partnerei rendelkezésére, aminek része természetesen a tenyésztési rendszer, a tenyészállat- illetve a szaporítóanyag-forgalmazás, a telepi szaktanácsadás, valamint a tenyésztési és takarmányozási online monitorozás.

Maradt még kérdése? [email protected]