fbpx

Európai Beruházási Terv: EFSI egyezség Magyarországon, amely több mint 50 milliárd forint / 160 millió euró hitelt biztosít akár 2000 agrárvállalkozás számára

Írta: - 2016 október 05.

Együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által támogatott, az Európai Beruházási Terv központját adó COSME uniós garanciaprogram keretében.

Az új termék lehetővé teszi az AVHGA számára a kkv-k finanszírozási piacán több mint 50 Mrd Ft (kb. 160 millió euró) hitel kihelyezését garancia segítségével akár kétezer magyarországi kisvállalkozás számára, akik elsősorban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykednek. AVHGA kezességével beruházási és forgóeszköz-, folyószámlahitelhez és bankgaranciához is hozzájuttatja a vállalkozásokat. Az Európai Bizottság által finanszírozott COSME programon keresztül az EBA viszontgaranciája biztosítja az AVHGA új garancia termékének indítását, ami kifejezetten olyan kkv-k támogatására fókuszál, melyek egyébként nem jutnának finanszírozáshoz.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az alábbiakat mondta: „Nagy örömmel látom, hogy a Bizottság által indított Európai Beruházási Tervnek köszönhetően egyre több olyan magyarországi kisvállalkozás jut hitelhez, akik egyébként nem részesülnének finanszírozásban. A Beruházási Terv sikeresnek bizonyult, ezért döntöttünk a pénzügyi kapacitás és a program időtartamának növelésén. Ösztönözzük, hogy a magyar vállalkozások éljenek a hitelfelvevési lehetőséggel, fellendítve ezzel a munkahelyteremtést és a fenntartható növekedést támogató további beruházásokat. „

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója a megállapodásról nyilatkozta: „Örömmel jelentem be az AVHGA-val kötött a magyar vállalkozásokat célzó viszontgarancia programot. Az új termékek segítséget nyújtanak a kkv-k támogatására a mezőgazdasági ágazatban, azok számára, akik nem tudtak volna a piacon más finanszírozáshoz jutni. Ez a második EFSI megállapodásunk Magyarországon és már alig várom, hogy lássam a megállapodás eredményeit a magyar piacon. „

dr. Herczegh András, AVHGA ügyvezető igazgatója nyilatkozta: „Az AVHGA stratégiai célkitűzése, hogy megkönnyítse a hitelhez jutást olyan kkv-k számára, amelyek finanszírozását a pénzügyi intézmények túl kockázatosnak ítélik. Az alapítvány az EBA-val kötött együttműködés révén további, jelentős számú agrár- és vidéki vállalkozás finanszírozási lehetőségeit fogja javítani. Bár az elmúlt években az AVHGA megduplázta ügyfeleinek számát, a COSME programban még nagyobb pénzügyi mozgástér áll rendelkezésre a vállalkozások támogatására, és az egyszerűbb adminisztrációs feltételek révén a kérelmek bírálati és átfutási ideje is tovább fog csökkenni. Több hazai hitelintézettel dolgozunk együtt a vállalkozók igényeit kielégítő olyan termékek kialakításán, amelyek mögött az EIF viszontgaranciája áll.”

Az AVHGA-val való megállapodás tükrözi az EU elkötelezettségét és törekvését konkrét kezdeményezések gyors elindítására, ösztönözve a hitelezési és garancia tranzakciókat az EFSI keretén belül, melyek segítik a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

Az Európai Beruházási Alapról

Az Európai Beruházási Alap az Európai Beruházási Bank csoport része. A központi feladata, hogy támogassa az európai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv-k) finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését. Az EIF különböző pénzügyi eszközökkel rendelkezik (kockázati és növekedési tőke, garanciák és a mikrofinanszírozás eszközök) kifejezetten ebben a piaci szegmensben. Ebben a szerepben, az Európa Beruházási Alap elősegíti az EU célkitűzéseit az innováció, a kutatás és fejlesztés, a vállalkozások, a növekedés és a foglalkoztatás támogatásában. További információ az EIF-ről itt elérhető.

Az AVHGA-ról

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességet nyújt olyan mikro, kis- és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Kezességvállalása elősegíti azon vállalkozások finanszírozását, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük kockázatos a pénzügyi intézmények számára.

Több mint száz pénzügyi partnerintézménnyel, vagyis gyakorlatilag a teljes magyar bankrendszerrel, a takarékszövetkezetekkel, és kisebb mértékben más pénzügyi vállalkozásokkal is együttműködik az alapítvány a kkv szektor finanszírozásában.

Az AVHGA tevékenysége biztosítja a mikro, kis- és középvállalkozások hitelképességének javítását, és kedvezőbb kockázati besorolását, jelentősen mérsékelve egyúttal a bankok kockázatát.

További információ: www.avhga.hu

Az Európai Beruházási Tervről

Az Európai Beruházási Terv döntő szerepet játszik a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés szempontjából. A terv célja, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak, és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. A tervben eddig is jelentős eredmények mutatkoznak. Az Európai Beruházási Bank (EIB) becslései szerint az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretén belül jóváhagyott és finanszírozott projektek, valamint megállapodások által 2016. szeptember 26-ig már 127,2 milliárd eurónyi forrás érkezett 27 tagállamba, több mint 290 000 kis- és középvállalkozásnak (kkv) nyújtva ezáltal támogatást.

A korábbi sikerekre építve, az Európai Bizottság 2016. szeptember 14-én javasolta az EFSI időbeli hatályának és finanszírozási kapacitásának növelését. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap eddigi eredményei, az ágazatok és országok szerinti lebontás szerint itt találhatók. További információ a gyakran ismételt kérdések között található.

A COSME-ról

A 2014-2020 óta futó, 2,3 milliárd euró összköltségvetésű COSME uniós program a kis- és középvállalkozások versenyképességét fejleszti. A program legalább 60% -át két pénzügyi eszköz kapja, hogy megkönnyítse a finanszírozáshoz való hozzáférést az európai kkv-k számára. A COSME hitelgarancia-eszköz támogatja garanciák és viszontgaranciák nyújtását a pénzintézetek részére, hogy így még több finanszírozási forráshoz férhessenek hozzá kkv-k. Ez a lehetőség magában foglalja a kkv-k adósságfinanszírozási portfólióinak értékpapírosítását is. A COSME másik program-lába a COSME tőke eszköz, amely kockázati tőkét biztosít a kkv-k számára elsősorban a bővítés és növekedés szakaszában. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikereiből építkezik (2007-2013), amely segített mozgósítani több mint 20 milliárd euró hitelt és 3 milliárd euró kockázati tőkét több mint 377.000 európai kkv számára.

A vállalkozások uniós finanszírozási kérdésekben a kiválasztott pénzügyi intézményeken keresztül vehetik fel a kapcsolatot az adott országban: http://www.access2finance.eu/