fbpx

Fazekas: ez újabb barátságtalan lépés Rupprechtertől

Írta: - 2014 február 18.

Fazekas: ez újabb barátságtalan lépés RupprechtertőlBudapest, 2014. február 17., hétfő (MTI) – Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tesz.

Andrä Rupprechter hétfőn Brüsszelben azt mondta, az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt. Az osztrák tárcavezető szerint ezt Dacian Ciolos uniós mezőgazdasági biztos közölte vele egy hivatalos levélben. Rupprechter „fontos köztes lépésnek” nevezte ezt. Az ügyben Michel Barnier, az EU belpiaci biztosa az illetékes, akivel Rupprechter már beszélt az ügyről.

Fazekas Sándor az MTI-nek hangsúlyozta: „ez egy magyar ügy, amit nekünk kell rendeznünk”. Hozzátette, egyelőre továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető „folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket”, ahelyett, hogy tudomásul venné: nem Ausztria, hanem Magyarország feladata, hogy rendezze a földviszonyokat.

Törvénysértésekről, a jogszabályok megkerüléséről van szó, hosszú éveken, évtizedeken keresztül folytatott gyakorlatról, amelyet meg fognak szüntetni – hangsúlyozta. Úgy vélekedett, Rupprechter csalókat véd, ahelyett, hogy figyelembe venné, hogy az osztrák törvényeket Ausztriában, a magyar törvényeket pedig Magyarországon mindenkinek be kell tartania.

„Zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, a külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt” – mondta.

„Mi vállaljuk a magyar álláspontot, meg tudjuk védeni a Bizottság előtt, s ha kell, más fórumokon is” – jelentette ki Fazekas Sándor.

MTI 2014. február 17.