Fazekas: kiszámítható agrárpolitika szolgálja az ágazat szereplőit

Fazekas: kiszámítható agrárpolitika szolgálja az ágazat szereplőitSzolnok, 2014. február 4., kedd (MTI) - A vidékfejlesztési miniszter szerint a jelenlegi kormányzati ciklusban a korábbiaknál kiszámíthatóbbá vált az agrárpolitika.

 
A korábbi kiszámíthatatlan, ágazatokat elgyengítő, külföldieket beengedő, "cikkcakkban haladó" agrárpolitika helyett sikerült kiegyensúlyozott feltételrendszert biztosító, a családi gazdaságok érdekeit szolgáló, és a vidék megbecsültségét helyreállító agrárirányítást kialakítani - mondta Fazekas Sándor kedden Szolnokon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara I. Jász-Nagykun-Szolnok megyei értekezletén.
 
A földtörvény, a gazdapiacok létrehozása, az agrártámogatások gyorsított kifizetése, a magyar mezőgazdaság szereplőit egységes keretbe fogó kamara megszervezése mind-mind ebbe a sorba illeszkedik - tette hozzá a politikus.
 
Fazekas Sándor a földtörvényről azt emelte ki, hogy lehetett olyan jogszabályt alkotni, amely összhangban van az uniós joggal és a magyar érdekkel, ez utóbbi pedig az, hogy a magyar termőföld a magyar tulajdonban maradjon. 
 
Ezzel együtt - folytatta a miniszter - a törvényt érik támadások. Közülük a "legérdekesebbnek" a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció programjában olvashatót nevezte, amely szerint olyan új szabályozásra van szükség, amely megengedi, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdasági társaságok, a nagyüzemek is megvásárolják a földet. 
 
Ez alapján jól látszik a különbség a nemzeti ügyek kormánya és a baloldali ellenzék között - mutatott rá Fazekas Sándor. Ez a lehetőség éppen azért maradt ki a jogszabályból - érvelt -, mert egy nagyüzemnél sok minden bekövetkezhet, cserélődhet a tulajdonosa, történhet generációváltás, de egy bizonyos: "le tudják szorítani a helybeli magyar embereket a földvásárlásánál, mert nyilván hitelképesebbek, több pénzük van".
 
Fazekas Sándor a földszerzés másik aktuális ügyeként említette a zsebszerződések ügyét, amikor "pénzért kötöttek osztrák gazdák vagy ki tudja, kik, haszonbérleti szerződést a nyugati határszélen magyar emberek földjére". Leszögezte: a megalkotott földtörvény szellemében azt az osztrák gazdáknak is tudomásul kell venniük, hogy a zsebszerződések kora lejárt, "ilyen trükkökkel, (...) ki tudja milyen papírozással" illegális tulajdont nem lehet legalizálni.
 
A miniszter jelezte, a témában továbbra sem látja szükségesnek az osztrák kollegájával való tárgyalást.     "Miután várhatóan európai uniós fórumokhoz fog fordulni, ezennel bejelentem, a magyar földtörvénnyel kapcsolatban az unió agrártanácsának semmiféle hatásköre nincs, és visszautasítjuk, hogy ott napirendi pontként szerepeljen" - hangsúlyozta a miniszter. "Erre hatásköre az unió bizottságának sincs; más fórumoknak elképzelhető, hogy van, de a magyar föld az magyar és nem osztrák ügy!" - jelentette ki Fazekas Sándor.
 
MTI 2014. február 4.