Fazekas Sándor: az agrárágazat 4800 milliárdot termel

Fazekas Sándor: az agrárágazat 4800 milliárdot termelSárrétudvari, 2013. október 18., péntek (MTI) - A magyar mezőgazdaság 2300-2400 milliárd forintot termel évente, ezt az összeget megduplázza az élelmiszeripar, s ebben nincs benne a kereskedelem - közölte a vidékfejlesztési miniszter pénteken Sárrétudvariban.

 
Az agrártárca a jövőben az eddiginél jelentősebb összeggel kívánja támogatni a helyi élelmiszer-feldolgozókat - tette hozzá Fazekas Sándor, amikor a hajdú-bihari településen felavatta a "tejmalomnak" elnevezett tej- és húsfeldolgozó üzemet.
 
"A magyar vidék számára is ünnep ez az esemény" - mondta a miniszter, méltatva az üzemet létrehozó családi vállalkozás szándékát, hogy jó minőségű helyi tej- és hústermékekkel lássa el a környéket.
 
Fazekas Sándor rámutatott, hogy Nyugat-Európában a mezőgazdasági vállalkozások 60 százaléka kis- és közepes üzem,  ezek látják el a környező településeket élelmiszerrel. Magyarországon ez az arány még fordított a nagyüzemek javára, de szeretnék elérni, hogy a helyi ellátásban minél nagyobb szerep jusson a helyi gazdaságoknak - tette hozzá a tárcavezető. 
 
Megemlítette, hogy élelmiszeripari fejlesztésekre 8-10 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt években, míg kertészeti géppark-fejlesztésre 24 milliárd forintot fordítanak.
 
A családi vállalkozásban működő Servet 2000 Kft. 170 millió forintos beruházással, az egykori helyi malom épületében alakította ki a két üzemet, amihez pályázattal mintegy 68 millió forint európai uniós támogatást kaptak - mondta el Lendvai Csaba tulajdonos az MTI-nek.
 
A 160-180 millió forint árbevételű gazdaságban 150 tejelő tehén van, s 80-200 közötti a vágósertések száma. A két új üzemmel - amelyekben novemberben kezdődik a munka - szeretnék az árbevételüket megduplázni - tette hozzá a tulajdonos, megjegyezve, hogy a beruházással 10 új munkahelyet teremtettek a településen.
 
MTI 2013. október 18.