Fedél alá került a fóti Lovasterápiás Központ pályája

 

Az agáriumban a praktikum és a költséghatékonyság egyaránt fontos szempont az infrastruktúra bővítésnél. Takarmánytárolásra vagy állattartó épületként sok esetben épültek acélcsarnokok az elmúlt évtizedekben Magyarországon. A 25 éves Frisomat Kt. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig minden vevőkívánságra talál megoldást. A több mint száz országban épült 35 000 Frisomat csarnok a referencia.

Fotó: Gordon Eszter

Lovas nemzet vagyunk és a lovas sportok eredményein túl egyre gyakoribb, hogy az állatok terápiás feladatairól beszélünk például gyermekek fejlesztése kapcsán. Ez a legfőbb feladata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának, ahol szeptemberben készült el az egyik meglévő nyitott lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte.

Gyógyítás, fejlesztés és rehabilitáció is zajlik a lovasterápiás foglalkozásokon, ahol a munkát az időjárás jelentősen befolyásolhatja. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja 2003 óta működik a 22 hektáros területen, ahol nemcsak fejlesztő lovasterápiás foglalkozások, de lovasterápiás szakemberek képzése és továbbképzése is zajlik. A központban évente Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is rendeznek, így a napi munka és a versenyek bonyolításának megkönnyítése miatt merült fel az egyik nagy homokos pálya lefedése, amivel minimalizálni lehet az időjárás hatásait, a csapadék zavaró hatását, a hóesést vagy éppen a felázott talajt. Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke is elmondta, hogy a Lovasterápiás Központban évente több ezer gyermek és fiatal veszt részt fejlesztő terápiában időjárástól függetlenül és az ideális körülmények közötti lovasterapeuta képzés, illetve a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára.

A fedett pálya 2017 szeptemberében készült el és rekordot is döntött: 43 méter szabad fesztávolságú, belső alátámasztás nélküli fedést kapott, és az építmény 72 méter hosszú és 6,2 m magas nyitott oldalú lovarda lett. És mindez rekord gyorsasággal, 3 hét alatt készült el. Hazánkban van a Frisomat által épített, Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnoka.  

A projektet a Rebeton Kft.-vel együtt vitték, és az együttműködésről a megrendelő és a két kivitelező fél is csak a legpozitívabban nyilatkoztak. A megrendelő az elvárások tisztázása után nyugodtan rábízta magát a tervezőre és a kivitelezőre, amelyről így nyilatkozott: „A végeredmény egy látványos és mindenekelőtt jól használható épület lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter. Bár ez volt az első közös Frisomat-Rebeton projekt, Takács Dávid, a fővállalkozó Rebeton Kft. képviselője kiemelte a csarnoképítés gördülékenységét, a korrekt kivitelezést. Kellemes meglepetés volt számára, hogy a csarnoképítő szakemberek nyugati precizitással és igényességgel dolgoztak az épületen, időjárástól és napszaktól függetlenül és határidőre el is készültek a munkával, pedig az építkezés több területen is kihívást jelentett.

A homokos pálya adta az első feladatot: a nem túl mélyen fekvő vízelvezető csövezésével, hiszen efölé kellett építeni a csarnokot. Ezért a 40 tonnás daru mozgatása volt az elsőszámú kihívás, amit a Frisomat szakemberi nagy rutinnal oldottak meg oly módon, hogy előregyártott beton panelekből ideiglenes utat építettek a daru alá. De a 4 nap alatt felállított és összecsavarozott fedés sem volt kis munka, hiszen 15 szerelő dolgozott folyamatosan a 19 fő keretállás rögzítésén.  Ez csak összehangolt munkával volt lehetséges és az átadásnál is kellemes meglepetés érte a fővállalkozót: a Frisomat gondos szakijai a gyermekek és lovak egészségének védelme érdekében a lehullott csavarokat és további fémhulladékokat az utolsó darabig összegyűjtötték és még a homokos területet is átgereblyézték, rendbe rakták.

Itthon 25 év és több mint ezer csarnok a referencia a Frisomat megbízhatóságárat és az acélcsarnokok minőségére. Kínálatukban az egyszerű vonalvezetésű épületek (Go széria) a gyors és költséghatékony csarnokmegoldást nyújtják, amelyhez a megrendelők kifejezetten rövid gyártási és szállítási határidővel juthatnak hozzá. Amíg ezek a csarnokok verhetetlen áron kínálnak magas minőséget, addig a Pro széria elemei pontosan az egyediségükkel, az ügyfél igényeihez maximálisan alkalmazkodó műszaki megoldásukkal bizonyítják, hogy a folyamatos innováció és a vevőorientált mérnöki szolgáltatás jellemzi a Frisomat tevékenységét.