Feldman Zsolt: az idén 725 milliárd támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre

Feldman Zsolt: az idén 725 milliárd támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésreVeszprém, 2014. január 13., hétfő (MTI) - A mezőgazdasági termelők és az élelmiszergazdaság 2014-ben összesen csaknem 725 milliárd forint támogatáshoz jut hazai és uniós forrásból. Ezen felül mintegy 21 milliárd forinthoz jut az ágazat a gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséből - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hétfőn Veszprémben.

 
A Nemzeti Agrárkamara Veszprém megyei szervezetének rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára közölte: 2014 átmeneti év, a támogatások struktúrája nem változik az elhúzódó brüsszeli döntések miatt, vagyis a SAPS területalapú támogatás 2014-ben 227 euró lesz hektáronként.
 
Ismertetése szerint a termeléshez kötött rizstámogatás kerete 1,26 millió euró, a termeléshez kötött különleges tejtámogatás évi kerete 43,3 millió euró.
 
A termeléstől elválasztott kérődző-szerkezetalakítási program 2014. évi kerete 43 millió euró, a termeléstől elválasztott zöldség-gyümölcs-szerkezetátalakítási program 2014-es kerete 8,65 millió euró. Ugyanez a dohány területén 23,3 millió euró, a biztosítási díjtámogatás idei kerete pedig 7,76 millió euró - sorolta Feldman Zsolt. Az elkülönített támogatások között cukorra 41 millió euró, zöldség-gyümölcsre 4,7 millió euró jut - tette hozzá.
 
Jelezte azt is, hogy nemzeti forrásból 2014-ben állatjólléti támogatásként 49,2 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a de minimis (csekély összegű) keret a duplájára nőtt januártól: 15 ezer euró lett három évre vállalkozásonként.
 
Tájékoztatása szerint teljes agrár- és vidékfejlesztésre Magyarország 12,3 milliárd eurót kap uniós forrásokból 2020-ig, 2015-től pedig évi 1,3 milliárd euró jut a közvetlen termelői támogatási rendszerre. 
 
Kitért arra, hogy az éves pénzügyi keret 30 százalékát zöldítésre kell fordítani. Szintén kötelező, hogy a fiatal gazdák támogatására az éves pénzügyi keret 2 százalékát fordítsák, de Magyarország várhatóan erre a címre csupán a keret 0,6 százalékát tudja allokálni, mivel az érintettek mindössze kilencezren vannak.
 
Győrffy Balázs, az agrárkamara országos elnöke NAK-nál bevezetett újításokat ismertette, így például a falugazdászi hálózat átvételét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányhivataloktól az összes falugazdászt jogfolytonossággal vette át a NAK.
 
A kamara ösztönözni kívánja, hogy minél több pályázat szülessen, ez olyan lehetőség a magyar vidék számára, amelyet ki kell használni - húzta alá. Elmondása szerint egyeztetések folynak arról, hogy a 100 millió forint alatti pályázatokat a kamara díjmentesen segítene megírni.
 
MTI 2014. január 13.