fbpx

Fendt Grip Assistant – ideális súlyozás és optimális abroncsnyomás

Írta: - 2015 október 27.

A jó abroncsnyomás egy olyan téma, amellyel az AGCO/Fendt már hosszú idő óta foglalkozik. A Vario Grippel a Fendt az egyetlen olyan traktorgyártó, amely egy teljesen a járműkoncepcióba integrált abroncsnyomás szabályozó rendszert kínál, közvetlenül a gyárból. A profi gazdák, a bérvállalkozók és a gépkezelők támogatására, illetve segítésére a helyes traktor súlyozás és az ehhez megfelelő abroncsnyomás kiválasztásához,n a Fendt az 1000 Vario szériában egy új asszisztencia rendszert fejlesztett ki. Az új Fendt Grip Assistant először az Agritechnika 2015 kiállításon kerül bemutatásra.

Gyakorlati felmérések és tapasztalatok igazolják, hogy a traktorok jellemzően túl vannak súlyozva, mivel a dinamikus tengelyterhelésekről munkagéppel munka közben jellemzően nem áll rendelkezésre elegendő információ és a komplex mezőgazdasági környezet miatt, illetve kétség esetén a nagyobb súlyokat választva biztosra akarnak menni az üzemeltetők. Ebből következően megnövekszik a gördülési ellenállás a szántóföldön, a talajok a kelleténél jobban tömörítésre kerülnek és a közutakon nagyobb tömeget kell mozgatni. Az abroncsnyomás beállítás tekintetében az általános abroncsnyomás-táblázatok, kezelési utasítások vagy épp App-ek, csak hozzávetőlegesen adnak iránymutatást a konkrétan használt munkagép és munkaművelet tekintetében. Még a tapasztalt gépkezelők is sok esetben „érzésre” állítják be a guminyomást és súlyozzák a traktort, amely így nem tudja a benne rejlő teljes potenciált nyújtani.

A Fendt Grip Assistant kifejlesztésével egy – erre a kihívásra megoldást kínáló – gyakorlatorientált, intelligens asszisztencia rendszert alkotott meg a Fendt, amelyet teljes mértékben a Varioterminálba integrált. Megalapozott mezőgépészeti szakismeretek kombinálva intelligens algoritmusokkal és dinamikus szimulációs modellekkel, és mindez a Fendt 1000 Variora és az illeszkedő munkagépeire adaptálva segítik a gépkezelőt, a megfelelő súlyozás és ideális abroncsnyomás kiválasztásában. Kevés és egyszerű alapadatok bevitelével, a vontatási mód (alsó húzó, vonókar, stb.) kiválasztásával, az üzemeltetési körülmények (egyszerű, normál, nehéz), az abroncs (gyártó és méret), ill. a munkagép fajtájának (eke, tárcsás borona?) megadásával a gépkezelő gyorsan lekérdezheti a Fendt Grip Assistant rendszerből a kívánt paramétereket.

A gyakorlat számára fontos rugalmasságot megőrizve a különböző munkakörülményekre tekintettel két üzemmód közül választhat a gépkezelő: SpeedSelect és BallastSelect

SpeedSelect (Sebesség kiválasztás)

Amennyiben a gépkezelő előre tudja tervezni az elvégzendő munkát és már a telephelyen ideális módon tudja a gépet konfigurálni, akkor a SpeedSelect üzemmódot választja. Az alapadatok és a munkafolyamat során megkívánt sebesség bevitelét követően a Grip Assistant megadja, milyen optimális súlyozással és abroncsnyomással célszerű a traktort üzemeltetni. A javasolt nyomás a terminálban az abroncsnyomás szabályzó VarioGrip rendszer számára megadható és be is állítható vele.

BallastSelect (Súly kiválasztás)

A BallastSelect üzemmód kiválasztására akkor kerül sor, ha a súlyozási „körülmények” adottak, pl. a traktor már a szántóföldön van, ill. a súlyok változtatására egyéb okból nincs lehetőség. A Fendt Vario Grip Assistant kiszámolja a megadott alapadatok és a megadott súlyozás alapján az optimális abroncsnyomást, és egy ajánlást ad az alkalmazandó sebességtartományt illetően.

A munkának megfelelő súlyozás és a korrekt abroncsnyomás alkalmazása jelentősen befolyásolja a szlipből (kerékcsúszás) és gördülési ellenállásból adódó teljesítményveszteségeket.

A traktorban rejlő teljesítménypotenciál a fentiekkel jobban kihasználható és ezáltal az üzemanyag fogyasztás csökkenthető. Különösen az új Fendt 1000 Vario változtatható összkerékhajtásával kombinálva, a Grip Assistant rendszer tökéletes környezetet teremt a gép teljesítményének hatékonyabb kihasználására és a teljesítmény – talajszerkezetet kevésbé károsítva – talajra juttatására.

A Fendt Grip Assistant piaci bevezetésére a Fendt 1000 Vario szériával együtt kerül sor.