fbpx

Górcső alatt az új generációs AZIM vetőgép

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 19.

Vetőgép nagyon sok van a piacon. Nagynevű gyártók és kisebb cégek berendezései is. Hogyan válasszunk? Melyik éri meg? Ezekre a kérdésekre igyekszünk hiteles, őszinte válaszokat adni Bartus Imre segítségével, akinél Tiszaalpáron jártunk, és a személyes tapasztalatairól kérdeztük. Imrének 2015-ben a forgatás nélküli gazdálkodásra történő átállás kapcsán lett égető szüksége egy duplatárcsás vetőgépre, a meglévő SPC-je helyett. Ahogy sokan mások is, ezt a döntést 2016 elején, az AGROMASH Expón akarta meghozni.

Imre ahogy fogalmaz: „nem ezért a vetőgépért érkeztem Budapestre”, ennek ellenére az AZIM – KISRAK „borzasztóan jól megkonstruált, könnyen szerelhető szerkezetében”, a láncos meghajtásban alkalmazott megoldásokban meglátta a fantáziát. Döntését nagyban befolyásolta, hogy a KISRAK szállítási szempontból kompakt, de robusztus kialakítása ellenére mindössze 90 LE szükséges a működtetéséhez. Imrének ez minimum-elvárása volt az új géppel szemben, ha másért nem, akkor a nyomszélesség miatt, hogy a vetés ne a letaposott keréknyomban történjen.

2016-ban találkozott először az AZIM új generációs KISRAK vetőgépével, majd a kiállítás után egy ismételt tüzetes átvizsgálást követően a vásárlás mellett döntött. Ezt azóta sem bánta meg. „Nagyon pozitív véleménnyel vagyok a gépről azóta is, sosem volt gondom a kelésnél”. Ahogy fogalmaz: „egy jól felöltöztetett gépet vettem jó áron”, ami nagy lépés volt a 100 hektáron működő gazdaság számára. Kukorica és napraforgó vetésére használja évente mintegy 70-80 hektáron változó eloszlásban, „valamennyi bérmunkával” a gép „kiválóan veti például a csemegekukoricát”, a vetőmagok kisebb méretéből fakadóan „ez nagy teljesítmény” Imre szerint. Azóta már a 4. vetési szezonra készül. Kérdésünkre – szerinte mennyit érhet most a 4. éves vetőgépe a piacon – meglepően magas árat mond, melyet azzal indokol, hogy „300 hektár után kopást itt még nem kell kalkulálni, maximum amortizációt”.

Kifejezetten mulcsvetésre nem, de akár egy kevésbé előkészített területen is jól lehet vetni a csillag alakú sortisztítóknak köszönhetően, melyek jól elterelik a vetőkocsi elől a területen található oda nem való „egyéb” tereptárgyakat – Imre esetében egy alkalommal egy fél téglát. A vetőgép dupla tárcsás műtrágya kijuttató berendezéssel van szerelve, melyet nagyon kedvel, de szerinte az alapfelszereltségű „lúdlábbal” sem lenne semmi gond.

Ami nagyon tetszett, hogy a műtrágya-adagolónak két lehetőséget adtak soronként, ez hatalmas állítási lehetőséget eredményez” (80-400 kg/ha), illetve a műtrágyatartályai műanyagból készültek, mely hosszútávú megoldást jelent a rozsdásodás ellen egy fémtartállyal szemben.

Mik a tapasztalataid a vetőgéppel, kinek ajánlanád jó szívvel?

Szerintem vetőgépügyben bárki sok-sok évre bebiztosíthatja magát, éves szinten 100-150 ha vetés mellett, ha az AZIM mellett dönt. Mindamellett, hogy nem kell egy nyugati gép nevét megfizetni”.

Végezetül pedig arról érdeklődtünk, hogy hogyan lehet a gép élettartamát növelni? Válasza nem lepett meg minket: „Mivel a vetőgép egy évben minimum 48-50 héten keresztül nincs használatban, így a gondos és szakszerű használat után már csak a fedett helyen történő eltárolás lehet fontos. Most sem vennék mást!

Gangl János

Turquagro Kft.