fbpx

Ha eddig várt, most kezdjen bele!

Írta: - 2016 január 12.

Trágyatárolók építésére pályázhatnak a termelők

A mezőgazdasági termelők együttműködésével kívánja a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő trágyatárolók és hozzájuk kapcsolódó trágyakezelési technológiák elterjesztését, kiépítését a kormány. Ezért írt ki pályázatot a Miniszterelnökség november 20-án, amelyre a mezőgazdasági termelők (és azok bizonyos csoportjai) nyújthatják be folyamodványukat.

A felhívás célja, hogy az állattartó telepek megfeleljenek a trágyaelhelyezéssel kapcsolatos előírásoknak, valamint tovább csökkentjen az ágazat üvegházhatású gáz-, valamint az ammónia kibocsátása – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A trágyaelhelyezés problémájának megoldása

hozzájárulhat a mezőgazdasági eredetű, pontszerű nitrátszennyezések csökkentéséhez, így a felszín alatti vizek minőségének javításához, valamint a tápanyag-körforgási folyamatok és az agrotechnológiai igények összehangolásához is. A kormány célul tűzte ki a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő trágyatárolók megépítését az üvegházhatású gázkibocsájtás csökkentése érdekében. Ebben számítanak a mezőgazdasági termelők együttműködésére a most megjelent felhívásban foglalt feltételek mentén.

A pályázatok benyújtására kizárólag mezőgazdasági termelők (és azok bizonyos csoportjai) számára nyílik lehetőség. A rendelkezésre álló

5,6 milliárd forintos keretből

trágyatárolók kialakítására, trágyakezelésre vonatkozó beruházásokra, csapadék trágyarendszertől való elvezetésére, trágyatároláshoz kapcsolódó monitoring rendszer kialakítására, valamint trágyatároláshoz, feldolgozáshoz, mozgatáshoz szükséges erő és munkagépek beszerzésére lehet támogatást igényelni.

A pályázatra a támogatási kérelmeket első benyújtási időszak szerint 2015. december 20. és 2016. január 20. között kizárólag elektronikus úton nyújthatják be a pályázók az MVH felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon.

Újdonság továbbá egy a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozó feltétel. A Vidékfejlesztési Program keretében már korábban megjelent Trágyatároló építése pályázattól eltérően jelen esetben nem kell alkalmazni az általános útmutató azon pontját, amely a rendezett tulajdoni viszonyokat (per, teher- és igénymentes) érintően korlátozná a kérelem benyújtásának lehetőségét.

A felhívásra beérkező támogatási kérelmek a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet alapján standard kiválasztási eljárásrendben,

szakaszos elbírálás alapján

kerülnek elbírálásra, a következő támogatási kérelem benyújtási időszakok szerint ütemezve:

  • 2015. december 20 – 2016. január 20.
  • 2016. április 20 – 2016. május 20.
  • 2016. augusztus 21 – 2016. szeptember 21.
  • 2016. december 20. – 2017. január 20.
  • 2017. április 20. – 2017. május 20.
  • 2017. augusztus 21. – 2017. szeptember 21.

(Részletesebb információk a www.szechenyi2020.hu weboldalon, és/vagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyvben.)

Kohout Zoltán