fbpx

Hatékony tarlóhántás Mandam talajművelő gépekkel

Írta: - 2017 augusztus 07.

Egyre nagyobb jelentőséggel bír a tarlóhántás megfelelő eszközökkel történő elvégzése. A szármaradványok talajba való keverése, a gyomok elleni védekezés, a talajerózió csökkentése, valamit a talajelőkészítés a vetésforgónak megfelelően. Ezekre a feladatokra alkalmas munkagépeket kínál a Mandam gépgyár.

Szántóföldi kultivátorok (grúberek)

A Mandam TOP elnevezésű kultivátorok strapabíró, robusztus, erős szerkezettel épített munkagépek, melyek tökéletesen megállják a helyüket bármely nyugati társuk mellett. Nem véletlen, hiszen számos konstrukciós megoldás, többek között a gép szerkezeti felépítése, a kapák elhelyezkedése és a kopóalkatrészek formái mind nyugati mintára készülnek. A három sorban elhelyezett kapák fedésben vannak, így teljes munkaszélességben megdolgozzák a talajt, és elvágják a gyökérzetet. A kapák formája, a szárnyak és az oldalirányba csavart kapaszárvédők szépen bekeverik a szármaradványokat a talajba, javítva a talaj termőképességét, szerkezetét, valamint segítenek gyorsítani a bomlási folyamatokat.

Laza vagy akár kemény, kötött talajokon gazdálkodva a Mandam TOP grúberek minden tekintetben megállják a helyüket, teljesítik a gazdák által előírt szigorú követelményeket, azaz a hatékony, gyors és jó minőségű munkavégzést, sőt kedvező piaci feltételekkel és fenntarthatósággal még versenyképesebbek. Kitűnő munkát végeznek velük a gazdák szerte az országban, így számtalan referencia igazolja a Mandam kultivátorokat. A gyár 2,5-6m-es függesztett és félig függesztett típusokat kínál. Adott géptípuson belül is többféle kapaszámmal kérhetők, azon felül nyírócsapos és rugós kivitelben is. A szármaradványok bekeverése, vagy második ütemben való gyomirtás mellett fontos, hogy a munka során megfelelően lezárjuk a talajt. Erre számos hengertípust ajánl a gyár, többféle gyűrűs (C/U-profil, T-gyűrűs, ékgyűrűs) hengert, tandem-, packer-, DD-, gumihengert stb. A Mandam TOP grúberek kompakt gépek, ideálisak sekély 8-15cm-es művelésre, vagy alapművelésre egészen 30cm mélységig. Megfelelő hengertípus kiválasztásával a TOP grúber elengedhetetlen kelléke minden gazdaságnak, mely végigkísér minket a tarlóhántástól a szántáskiváltáson át egészen a magágykészítésig.

Rövidtárcsák

Hasonlóan mint a kultivátorokhoz, a Mandam rövidtárcsái is kifejezetten erős, strapabíró szerkezetű munkagépek. Különböző típusok között mindenki megtalálhatja az ideális gépet az adott talajtípushoz. 560mm átmérőjű csipkézett tárcsalapjai nagy tömeg esetén is tökéletesen aprítják a szármaradványokat, a 12/24 fokos tárcsalap dőlésszöge pedig tökéletes keverést eredményez. Tárcsánkénti gumibakos vagy laprugós tárcsafelfüggesztés biztosítja a rövidtárcsák jó talajkövetését és kőbiztosítását.

A gumibakos típusok kemény, kötött talajon is bizonyítottak, a tárcsa optimális önsúlya és a tárcsák szögállása jó behúzást, egyúttal jó keverést biztosítanak. Vázmagasságuknak köszönhetően nagy mennyiségű növényi maradvány esetén is képesek eltömődés-mentesen dolgozni. A tárcsatagok között nem marad műveletlen sáv, teljes munkaszélességben porhanyós talajt hagy maga után, melyet a sokféle profillal elérhető henger zár le. A tárcsasorok között egy praktikus pálcasor szerelhető, mely megakadályozza, hogy ideális munkasebesség során az első tárcsák a hátsó tárcsasor fölé dobják a földet, így a Mandam garantáltan mindkét tárcsasora átdolgozza ugyan azt a talajmennyiséget. A tárcsák gondozásmentes csapágyának és a tárcsalapok jó kopásállóságának köszönhetően a tárcsák hosszú élettartamúak, ezáltal gazdaságos, olcsó fenntartású gépek, de a kopóalkatrészek pótlásakor sem kell komoly költségekkel számolni, mint ahogy a kultivátorok esetében sem.

Kedvező áron elérhető, megbízható és olcsó fenntartási költséggel egyre nagyobb teret nyernek a Mandam talajművelő gépek az új és az eddig használt gépeket vásárlók körében egyaránt.

www.satogep.hu