fbpx

Hegymagas: Szászi Szőlőbirtok

Írta: - 2017 augusztus 23.

„…én a szőlővel kelek, a borral fekszem”

Szászi Endre Szigligeten nőtt fel, a szőlő és a bor szeretetét még édesapjától látta, ami meg is határozta pályáját. Borász technikusként fogott bele feleségével a szőlőtelepítésbe a közeli Hegymagason. Az volt a tervük, hogy ezen a vidéken találják meg számításukat, sőt, majd családjuk minden tagja kötődjön ehhez a panorámához, a birtokhoz, ehhez az életformához.

A Szászi Szőlőbirtoknak, az ide épült présháznak, a vinotékának azonban több vonzereje is van, nemcsak a kilátás. A botcsinálta szőlész (ezt ő mondta magáról) és a talajtanból doktorált feleség ugyanis „csak” a talajéletre alapozza munkáját, technológiájukból teljesen kizárva a szintetikus vegyszeres növényvédelmet, biológiai gazdálkodásra álltak át. Méghozzá annyira, hogy a környékbeli gazdákat is „megfertőzte” ez a természetközeli szemlélet. A Badacsonyi Kutatóintézettel és a Szent István Egyetemmel együtt viszik a biobor-kísérleteket, levonva a szakmai következtetéseket, évjáratokról, módszerekről, közösen vallva, hogy a szőlészetet nem lehet csak könyvből megtanulni.

Házigazdánknak az itteni fajták jelentik az izgalmat, hajdanán édesapja is megmondta: „Fiam, az olaszrizlingből még nagy borok születnek”. Jelenleg 16 hektáros a Szászi Szőlőbirtok, és ezen már nem is lesz jelentős bővítés. Kizárólag az itt termett, saját szőlőből készülnek a birtok borai.

További képeket megtekintheted gallériánkban!

Szavazáshoz kattints a képre!