fbpx

Hibridek, termesztéstechnológia, növényvédelem, jövedelmezőség – minden

Írta: Sándor Ildikó - 2017 október 28.

Már javában zajlott a kukorica és napraforgó betakarítási szezon, így természetes, hogy a termelők kíváncsiak voltak, az idén hogyan vizsgáztak a piacvezető hibridjei, odahaza milyen szempontokat kellett volna figyelembe venni a technológiában, egyáltalán mivel készüljenek a következő szezonra. Mert pont ez a célja már lassan tíz éve a Portfólió Farm rendezvénysorozatnak. Lapunk ezúttal Dombóváron csatlakozott a termelőkhöz.


Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

„A szántóföldtől az asztalig – ezt nyugaton már nemcsak vallják, de a gyakorlatban is használják, nekünk pedig fel kell nőnünk a feladathoz, tudomásul kell vennünk, hogy ma már nem elég termelni, mögé kell tenni a tudást.” Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal indult az idei rendezvény, ahonnan nemcsak egyszerűen hibridajánlatokkal, hanem látványos kísérleti eredményekkel térhettünk haza. Ilyen volt pl. a kukorica-tőszámsűrítési kísérlet, aminek eredménye még a szakavatottakat is meglepte (mint ahogy az idei év is rácáfolt a hagyományokra sok helyen az aszály miatt). De a régi kontra új nemesítésű kukoricahibrideket összehasonlító kísérlet is döbbenetes eredményt hozott. Gondolnánk pl., hogy a mai napig is átlag 120 kg terméstöbbletet eredményez évente a nemesítők munkája?

A fáraó átka ellen is lett volna megoldás

Több mint 10.000 hektáron vetették el az idén három Pioneer hibridet (P9241, P9903 és P0023) Maxim Quattro* csávázással, megvédve a csíranövényt és hosszú hatástartamával a fiatal növényt is. A pozitív tapasztalatok alapján a következő évtől minden Optimum® AQUAmax® hibrid megkapja ezt a védelmet, ami olyan, talajban előforduló gombák ellen nyújt megoldást, mint pl. Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, Fusarium verticillioides, Rhizoctonia solani, Pythium spp, Mucor vagy a fáraók átkaként még a történelemkönyvből is ismert Aspergillus spp.

Az Optimum®AQUAmax®-portfóliót végigjárva

„A kockázatok és mellékhatások elkerülése végett”: gyakorlatilag így is indokolhatnánk a Pioneer Optimum® AQUAmax® kukoricák sikerét, hisz ezek a hibridek aszály és normál csapadék-ellátottság esetén is biztonsággal termelhetőek. Az összes parcellát, minden hibridet nem áll módunkban bemutatni, de feltétlen ki kell emelni a sorból pl. az őszi kalászosok előveteményeként is ajánlható P9241-et, amit azok a termelők különösen fognak értékelni, akiknél az idén magas toxinszintet mértek. Ezzel a jó csőegészségű hibriddel ez nem fog megtörténni.

Ha jövőre is hasonlóan aszályos nyarunk lenne, akkor a zöldszáron érő P9486-os fog jól vizsgázni, mivel szemkitelítődés idején is tud még fotoszintetizálni, tehát ha megjön a várva várt őszi eső, tud még keményítőt beépíteni. Az idén fog piacra kerülni a P9415-ös hibrid, ami pedig az intenzív megnyúlás idején kezeli jól a hőstresszt. A jó vízleadó-képességű kukoricának tömör, vastag, hengeres csöve, lófogú szemei és magas, 18-as szemsorszáma van. A jelenleg legsikeresebb Pioneer hibrid a P9903-as, ami egy gyorsan száradó, rendkívül egészséges kukorica, amit a NÉBIH kísérletei is visszaigazoltak. A közeljövőben valószínűleg ez lesz a Pioneer egyik sikertörténete a kukoricatermesztők körében.

Előttem az utódom, itt a soron következő napraforgóhibrid

Talán kevesen tudják, hogy a magas olajsavas (HO) napraforgók története hazánkban 2000-ben kezdődött, az akkoriban 1000 hektárnyi területre értékesített vetőmaggal.

A nemesítési munka azóta az olajtartalom-emelés helyett a rezisztenciakutatásra koncentrálódik, ennek egyik sikeres szereplője a P64HE118, peronoszpóra- és szádorrezisztens hibrid. A hidas traktorral dolgozó gazdálkodóknak jó hír, hogy 2018-tól jön a közel 20 cm-rel alacsonyabb P64HE133-as testvére, aminek ráadásul magasabb termésátlagot prognosztizálnak a nemesítők. Az argentin származású Dr. Abelardo de la Vega nemesítő előtt már startra készen áll a 2019-ben debütáló következő hibrid is, tehát a történet folytatódik…

A rendezvény helyszínét a 2200 hektáron gazdálkodó Agrár-Béta Kft. adta, a termésátlagért, a talajadottságokért és az éves csapadékmennyiségért is sok irigyet szerezve magának. Ami viszont tagadhatatlanul hozzáadott érték, azok Molnár István ügyvezető szavai, miszerint „szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is”. Meggyőződésem, hogy ez is látszódott azokon a dombóvári parcellákon.

Sándor Ildikó