fbpx

Hitte volna? Ha ma valaki optimista

Írta: Kohout Zoltán - 2017 február 21.

Ilyen időszak talán nem lesz többé, ezért is jelez beruházási kedvet, bizakodást a Takarék Agrárhangulati Index

A hazai gazdálkodóknak csupán szűk egynegyede lát borúsan: viszont bő négyötödük tervezi gazdasága fejlesztését és/vagy volumenének növelését. Túlnyomó többségük a gazdálkodási környezet javulására is számít a következő egy évben – állítja a Takarék Csoport második alkalommal ismertetett Takarék Agrárhangulati Indexe. De mit mond még a felmérés…?!

„Mindenki” bizakodó

Kiemelkedően élénk beruházási szándék tapasztalható a hazai agrárvállalkozások körében – áll a Takarékbank Zrt. által frissen kiadott Takarék Agrárhangulati Index (TAI) negyedéves jelentésében. Az óvatosan optimizmus továbbra is uralja a kedélyeket, de például jelentősen (a korábbi méréshez képest csaknem 3%-kal) több olyan mezőgazdasági-üzemi vezető van, akik inkább javulást várnak működési környezetükben, mint visszaesést. A jövedelmezőségi kilátásokat illetően a válaszadók 51%-a változatlan, 33%-a javuló tendenciára számít, és csupán 16% várja kedvezőtlenül e kilátásokat.

Az agrárvállalkozásokat ugyanakkor erőteljes beruházási szándék jellemzi – írja a TAI: 83% tervez beruházást a következő egy évben, 56% technikai fejlesztést, 45% üzemméret-növelést, 24% a termeléstechnológiai fejlesztését tervezi a következő egy évben. Vagyis a válaszadó gazdálkodók-gazdaságvezetők 76%-a fejlesztésben, 22%-a szintentartásban, 2% pedig visszafejlesztésben gondolkodik.

Ilyen alkalom talán soha többé nem lesz

Szintén meggyőző a növekedési szemlélet a támogatást, a hitel- és munkaerő-felvételt firtató kérdésekre adott válaszokban. A tervezett beruházások jelentős hányada támogatási forrás igénybevételére épül, de mindinkább hitelfelvételi szándék is párosul hozzá. A beruházást tervező agrárvállalkozások 55%-a önerőt, 31%-a támogatást, 48%-a pedig hitelt venne igénybe. Ezzel párhuzamosan a gazdálkodók 24%-a e három forrásféleség közös alkalmazását tervezi, míg van egy olyan 25% is, akik-amelyek csak önerőt vennének igénybe. A TAI szerint mégis továbbra is mérsékelt a mezőgazdaságban a hitelfelvételi kedv, pedig a fejlesztés és a kedvező környezet kihasználásának a saját forrás korlátozottsága a legnagyobb akadálya.

– Az elérhető támogatások, a vidékfejlesztési pályázatok hatalmas kínálata korábban nem látott kedvező hitelfelvételi lehetőségekkel párosul. A kimagasló beruházási szándék jelzi, hogy az agrárvállalkozások tisztában vannak azzal a talán vissza nem térő lehetőséggel, amit a rendkívül kedvező beruházási feltételek jelenleg kínálnak számukra, valamint a piaci körülmények fejlesztési kényszerével is – mondta Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője. A fejlesztéseket a jellemzően az alacsony felvásárlási árakon keresztül érzékelhető piaci nyomás is motiválja, így a következő 12 hónapban várhatóan kiemelkedő mértékű források áramlanak majd a mezőgazdaságba és az egész élelmiszergazdaságba – emelte ki a takarékok agrárszakmai műhelyének szakértője

További pozitívum – már amennyiben az agráriumban is tapasztalható, elsősorban kézimunkaerő-hiány ilyennek mondható –, hogy a beruházást tervezők zöme új alkalmazottak felvételével, a jelenlegiek megtartásával számol.