Hogyan válasszak takarónövényt az ültetvényembe | Agrárágazat

Hogyan válasszak takarónövényt az ültetvényembe

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a takarónövények csak a lezsarolt szántóföldi talajok megmentői, holott a szőlős- és gyümölcsösgazdák is ugyanúgy hasznukat tudják venni. Mi több, az ültetvény telepítése előtt megtervezett takarónövény-technológia komoly versenyelőnyt biztosíthat! A Démétér Biosystems-nél valljuk, hogy az évelőkeverékek mellett a gondosan menedzselt egyéves mixeknek is helyük van a sorközökben.


Egyéves vagy évelő?

A szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben használt mixekkel kapcsolatban az alábbiakat érdemes megfontolnod: mennyire kell bírnia a taposást (például szüretkor); mekkora vízigénye van, ki tudod-e egyszerre elégíteni az ültetvény és a takarónövény vízigényét; milyen magasra tud megnőni, zavarhatja-e a főnövényt, akadályozhatja-e a kezeléseket, ápolásokat. Vízválasztó kérdés, hogy egyéves vagy évelő közteskultúrában gondolkodsz – utóbbiaknál a kisebb kezelési költség és munkaigény (3 év után fogasolás, esetleg felülvetés) áll szemben a magasabb kezdeti beruházással, míg az egyévesek több munkát igényelnek, azonban a vetőmagok ára alacsonyabb, és egy megfelelő keveréksorrenddel a talaj számos tulajdonsága javítható az évek során.
Miért válasszam a TillageMix keverékeket? A Démétér Biosystems TillageMix keverékei között Te is megtalálod azokat, amelyek az ültetvényed típusához, korához és műveléséhez illeszkednek. A telepítés előtti talaj-előkészítéstől a termőre forduláson át a beállt ültetvények talajainak „felújításáig” gondosan szelektált fajtákból összeállított, egyszerűen alkalmazható egyéves mixeket kínálunk. Büszkék vagyunk rá, hogy nálunk a szaktanácsadás – legyen szó keverékválasztásról vagy agrotechnikáról – a termék része, így egy felkészült csapattal a hátad mögött vághatsz bele a takarónövényezésbe.


Hol tudhatok meg többet a témáról?

A takaronovenyek.hu Tudásbázisában számos faj és technológia leírása megtalálható, valamint havonta tartunk online szemináriumokat egy-egy témáról. A 2018-as évbe új keverékekkel – amelyek között az ültetvénybe szánt mixek kiemelt helyet foglalnak el – és részletes, személyre szabható szaktanácsadási rendszerrel vágunk bele, így zsákjainkban nem csupán inputanyagot, hanem komplett talajmegújító technológiát találsz.

Diriczi Zsombor – Démétér Biosystems Bt.

Honlap: http://www.takaronovenyek.hu

Telefon: +36 30 645 62 57

Kapcsolódó cikkek

  • 2018.02.23. 15:21

    A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit hagyományteremtő céllal. A verseny sikerét mi...

  • 2018.02.23. 08:21

    A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a Huminisz technológia hatásáról és hatékonyságáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben évente az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés.