fbpx

I. NAK Szántóföldi Napok – AgrárgépShow

Írta: - 2017 május 09.

Az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrár­gépShow–Mezőfalva idén május 31. és június 1. között kerül megrendezésre. Az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye a mezőgazdasági gépeket, permetezőket és a precíziós gazdálkodást helyezi a középpontba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által közösen szervezett rendezvény 39 hektáron mutatja be a precízi­ós gazdálkodás szerteágazó előnyeit és a hozzá tartozó technológiai hátteret, gépi eszközöket és berendezéseket. A precíziós gazdálkodásra való áttérés környezettudatosabb úton eredménye­sebb és hatékonyabb termesztést tesz lehetővé. Ehhez szükség van az informatikai vívmányok és fejlesztések széles körű mezőgazdasági felhasz­nálásának napi gyakorlatba való átültetésére és ezáltal a termesztéstechnológia aktualizálására. A folyamat elméleti síkon felvetett kérdéseire ad gyakorlati választ az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva rendezvény, mert a szervezők elsődleges célja az, hogy a gazdálkodók közvetlenül szerezhessék be azokat az infor­mációkat, amelyek segítik őket a döntéshoza­talban, illetve versenyképességük javításában.

Ma már Ma­gyarországon is rendelkezésre állnak a technikai illetve berendezési feltételek a precíziós gazdálkodás széles kö­rű hazai alkalmazásához, a kapcsolódó beren­dezéseket és gépeket a kiállításon meg is lehet tekinteni, illetve több esetben ki is lehet próbálni. Mezőfalván az állógépes bemutató mellett egy helyen, egy időben lehet megismerni a széles ­körű gépkínálatot és az új technológiákat. A NAK és rendező partnere, a MEGFOSZ nagyon fon­tosnak tartja, hogy ezeket az újdonságokat szántóföldi körülmények között, látványos, gyakorlati bemutatókkal is közelebb hozzák az ese­mény látogatóihoz.

Ezért mutatják be a rendezvényen, hogy mire képesek a nagy monstrumok, munkaeszközök, gépek hétköznapi, szántóföldi körülmények között. Ha nem csak egy kiállítóterem falai közt nézné meg őket, hanem „akcióban”, esetleg ki is próbálná azokat, május 31-én és június 1-jén megteheti személyesen, Mezőfalván!

Azok az érdeklődő gazdák, akik ellátogatnak Mezőfalvára, nemcsak a legmodernebb gépek­kel és berendezésekkel, hanem a szántóföldi termesztéstechnológia legújabb eredményei­vel is megismerkedhetnek a helyszínen, ugyan­is mikroparcellás és demoparcellás növény­bemutatókat is tartanak. Utóbbi a különböző termesztéstechnológiák hatásait mutatja be a gazdálkodóknak. Számos kiállító már elvetette a mezőfalvai vetéstechnológiai terepen az ős­szel kialakított mikroparcellákba a „termékeit”, amiket pártatlan gondozás mellett fejtrágyáz­nak, majd növényvédelemben részesítenek. Mindezzel lehetőség nyílik arra, hogy a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket és az azokból fakadó különbségeket, egyedi előnyöket egy he­lyen mutassák be a cégek.

Az érdeklődők több növényfaj bemutatásán keresztül meg­ismerhetik a kisparcellás kísérletek kivitelezé­sét is, azt, hogy hazai körülmények között milyen módszerrel választják ki a nagyszámú fajtajelölt közül a köztermesztés, a gazdálkodók számára legmegfelelőbb növényfajtákat. A szakembe­rek a szántóföldi kísérleteket bejárva mutatják majd be a borsó, az olajlen, a mustár, az olajre­tek és a szuperkorai kukorica fajták vizsgálatát.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

További információkért látogasson el az Agrárgépshow honlapjára!
http://agrargepshow.hu/