Így alakulhat a szója vetésterülete

Így befolyásolja szójatermesztésünket a január 1-től életbe lépő zöldítési növényvédelmi tilalom

Biztatóan alakult az elmúlt években a szója jövője Magyarországon. A termelők körében uralkodó optimizmus a vetésterület jelentős emelkedésében is megmutatkozott. Érthető tehát az aggodalom, amit a zöldítés 2018. január elsejétől életbe lépő jogszabályi változásai okoznak. Milyen következményekkel számolhatunk a szója termesztők körében? A témát Bene Zoltánnal, a hazai meghatározó szójavetőmag előállító és -forgalmazó vállalat cégvezetőjével jártuk körbe.

A szója betakarítása a végéhez ért. A legjobb fajták 3-4 tonnás termésátlagai és a 110.000 forint feletti egységárak ígéretes végeredményt, eredményes gazdálkodást vetítenek előre. Az országos 2,5 tonna feletti termésátlagra ugyancsak nem lehet panasz – így Bene Zoltán cégvezető.

Új szabályok

Meglepődve értesültek a gazdák, a jövő évben életbe lépő, szóját is érintő jogszabály változásról. A 634/2104-es EU-rendelet módosítása kimondja, hogy 2018.01.01.-től az ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szer használata. Az új rendelet várhatóan a hazai slágernövényünket, azaz a szóját is érinti. A gazdák a vetett szója jelentős részét ugyanis EFA-ként is elszámolták, megfelelve az 5%-os előírásnak. A rendelet szembe megy azzal a hazai és EU célkitűzéssel, mi szerint az európai, beleértve a hazai szója-vetésterület növelésével a jelentős mértékű fehérjefüggőség csökkenthető.

Marad a támogatás a szójára

A termelők kevés és hiányos információval rendelkeznek a témában. Sokan tévesen gondolják úgy, hogy nem lesz termeléshez kötött támogatás. Ezt egyértelműen tudjuk cáfolni. A szójatermesztőknek járó extratámogatás 2020-ig érvényben marad. Az igénylés feltételeiben sem várható változás. A gazdálkodási napló vezetése, az 1 tonna feletti termésátlag és a fémzárolt vetőmag használata esetén jogosulttá válhatunk az évről évre változó, 50.000-70.000 Ft/ha körüli extra támogatásra. Több jelentős szójatermesztőt felvilágosítva arra a számunkra is meglepő következtetésre jutottunk, hogy nem várunk jelentős szójavetésterület-csökkenést. Ennek oka, hogy a szóját nem elsősorban a zöldítési előírások megfelelése miatt termesztik. Az első számú szempont a jövedelmezőség és a kiemelkedő mértékű termeléshez kötött támogatás, melynek összege 2016. évre 67.189 Ft/ha volt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a szójatermesztők a 0,7-es terület szorzóval automatikusan megfeleltek az előírt 5%-os ökológiai célterület kritériumának is.

Növényvédőszer-tilalom, de nem minden esetben

Fontos kiemelni, hogy csupán azon a területen nem lehet növényvédő szert használni, amit a zöldítésben érvényesíteni kívánunk. Amennyiben a gazdák a zöldítést más eszközzel – például másodvetésű zöldítő keverékekkel, tájképi elemek felhasználásával illetve egyéb eszközzel – kívánják megoldani, úgy a szóját nem kell erre a célra felhasználniuk. Ebben az esetben a szója termesztésében továbbra is felhasználhatjuk a kemikáliákat, kötöttségek nélkül gazdálkodhatunk.

Módosulnak ugyanakkor az ökológiai jelentőségű területek elszámolhatóságának feltételei. Hogy ez mennyire fogja a gazdák dolgát egyszerűsíteni, azt majd a gyakorlat fogja megmutatni. Egy biztos, jövőre keresni kell minden olyan alternatívát, amivel megfelelhetünk az 5%-os előírásnak, hogy a szójában az eredményes gazdálkodás érdekében továbbra is használható legyen a növényvédőszer.

A tájékoztatás felelőssége

A hazai szójavetőmag piacon meghatározó vállalatként, a termés felvásárlójaként és a Duna Szója Szövetség tagjaként felelősnek érezzük magunkat a naprakész és korrekt tájékoztatásban. 2017. év végén és 2018. év elején az ország számos pontján ismét megrendezzük a hagyományosan nagy látogatottsággal bíró szója szakmai rendezvényeinket, a Karintia Szója Roadshow-t. Az idei kiemelt témánk érthető módon a zöldítés lesz, amivel a termesztéstechnológia és a piaci helyzetértékelés mellett részletesen fogunk foglalkozni. A helyszínekről és időpontokról tájékoztatást az országos szaktanácsadói hálózatunkon keresztül kollégáinktól és a honlapunkon biztosítunk a termelők részére.

Agrárágazat