Itt a XXI. század legmodernebb mezőgazdasági találmánya

Bemutatkoztak a permetező- és monitoring drónok

A Bábolnai Gazdanapok keretében az Agrárközösség standján találkozhattak már a látogatók egy permeteződrónnal, természetesen csak a standon kiállítva, de már így is nagy érdeklődés övezte az „átlagosnál” nagyobb drónt a pulton. Azóta Kalocsán és Hódmezővásárhelyen a gyakorlatban is láthattuk a XXI. század új növényvédelmi eszközeit.

Interjú Török Gyula ügyvezetővel (Agrárközösség)

A termelők mumusa az adminisztráció, ebben megegyezhetünk. Hogyan tud ebben segíteni az Agrárközösség?

– Pontosan ezt a terhet szeretnénk levenni a vállukról, hogy valóban a termeléssel tudjanak foglalkozni. Kilenc üzletágunk lefedi gyakorlatilag a könyveléstől, a pályázatokon, közbeszerzésen, finanszírozáson át a jogi kérdésekig a gazdára terhelt papírmunkák egészét. Területi képviselőnk a termelővel együtt fogja megítélni, hogy hol van szükség a segítségünkre, és attól a perctől kezdve már az üzletágvezető, vagy a szaktanácsadónk fogja a problémát megoldani, hisz onnan az ő szakterülete.

Szaktanácsadók sora áll már a gazdák rendelkezésére a vetőmagos, a növényvédős, a bankos szegmensből egyaránt. Mivel tud többet az Agrárközösség szaktanácsadója?

– A területi képviselőnk a teljes gazdálkodást átlátva, gyakorlatilag márkafüggetlenül tudja a teljes portfóliónkat használni, árban, hatékonyságban az épp megfelelőt ajánlani. Így kiváltja gyakorlatilag az említett tanácsadók sorát.

A most bemutatott növényvédelmi megoldás azért túlmutat az adminisztrációs segítségen. Miért vágtak bele konkrét növényvédelmi szolgáltatásba is?

– A most bemutatott drónokkal olyan növényvédelmi szolgáltatást tudunk nyújtani, ami egyedülálló a piacon, alkalmazásukkal pedig 30-40% költségcsökkenés is elérhető. Az ilyen fokú helyspecifikus növényvédelmi megoldás pedig jól illeszkedik a növényvédelmi szolgáltatásainkba.

Mit nyújt a dróntechnológia?

Termelésünk akkor a leghatékonyabb, ha minden növény a maximumot tudja kihozni magából, ehhez viszont látnunk kell a növény aktuális állapotát. Ebben segít a monitoring drón, ami repülés közben egy-egy pontról 3-4 fotót készít, a szoftver ezeket összerakja, így 10 hektárról 171 kép kerül a rendszerünkbe. Ezzel a módszerrel egy 100-120 hektáros terület teljes határszemléje egy órán belül kész van, és közben el is készül a stressztérkép, a klorofill index, a talaj index, a domborzati index, a hozamtérkép vagy épp a kárfelmérés, nyilván a felmérés célja szerint.

2019 tavaszán pedig munkába áll az a permetező drón, ami az elkészített fotók alapján elvégzi a folt-és/vagy teljes táblaszintű kezeléseket. A permetező drón ugyanis centiméter pontossággal, előre megtervezett útvonalon, teljesen automatikusan permetezi le a kijelölt területet. „A terep szintvonalát követve, állandó magasságot tartva az állomány felett 1,5-3 m magasságban tudja elvégezni az adott kezelést. Mindezt 6 méteres munkaszélességben, 6-15 l/ha lémennyiséggel” – foglalta össze a permetező előnyeit Morva Tamás növényorvos, szaktanácsadó. Külön érdekessége az egyébként „vakon” repülő permetező drónnak, hogy a tábla végén forduló nélkül, egyszerű oldalirányú mozgással vált sort, és visszafelé haladva folytatja a kezelést. A permetező drónok teljesítménye 10-15 ha óránként, és szinkronban 5 drón tud egyszerre dolgozni, így területteljesítménye abszolút versenyképes a hidas permetezőkkel.

Nem a földünk különböztet meg minket egy holland vagy német gazdálkodótól, hanem a rendelkezésünkre álló technológia iránti hajlandóságunk – állapítottuk meg Török Gyula ügyvezetővel a szakmai nap lezárásaként.

Sándor Ildikó

Tartalom közti banner a cikk végére
no