Keresett termék a magyar gomba az exportpiacon

Hazánkban a csiperke és a laska a legjelentősebb termesztett gombafaj. Minőségi magyar gombára a jelenlegi termelés duplájára is lenne igény az exportpiacon, azonban ehhez jelentős technológiai fejlesztés szükséges, derül ki a NAK körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett: a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről mintegy 30 ezer tonnára bővült. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka (közel 3000 tonna) pedig laskagomba: ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka pedig konzerv.

Magyarországon 18-20 nagyobb, s mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, s az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat. A gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban és kisebb részben pincékben termesztik. Exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas a gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt: ennek lagnagyobb termőhelye Kecskemét.

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön. A hazai termesztés a belföldi igényt kielégíti, de az export miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak fejlesztések. Emellett minél több gazdaságnak javasolt átállni a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no