fbpx

Kertészeti növények talaj-előkészítésének speciális gépei

Írta: - 2017 február 24.

A szabadföldön és a növényházakban termesztett zöldségnövények tavaszi talaj-előkészítési munkái közé a vető-/ültetőágy, az ágyás- vagy bakhátkészítések tartoznak. A zöldségfélék termesztéstechnológiáiban ezek az eljárások már a vetést/ültetést megelőző legutolsó talajművelési munkaműveletek, amelyeket különböző kialakítású munkagépekkel lehet elvégezni. A következőkben a kertészeti talaj-előkészítési technológiák jellemző megoldásait és az azok megvalósítását végző munkagépek választékát mutatjuk be.

Kertészeti talaj-előkészítés Alpego Rotolama LZ-400 talajmaróval

Kertészeti talaj-előkészítés Alpego Rotolama LZ-400 talajmaróval

A termesztéstechnológiák és a művelési módok „kölcsönhatásai”

A zöldségfélék termesztéstechnológiáiban, az őszi (forgatásos/lazításos) alapművelések utáni tavaszi talaj-előkészítések többféle konstrukciós kialakítású talajművelő munkagéppel is elvégezhetők. A tavaszi talajművelési munkákat és az azok elvégzéséhez szükséges munkagépek konstrukcióit a választott termesztéstechnológia, illetve a művelési mód határozza meg. Ilyen szempontból a kertészeti talajművelési technológiák két fő csoportba sorolhatók, azok síkművelésű vagy megemelt talajszintű művelési módok lehetnek. Síkművelés esetén a talajszintből nem szükséges kiemelni a termesztő talajfelületet, elég azt az eredeti szintjén megművelni, vetéskor/ültetéskor pedig a növényápoláshoz és a növényvédelmi munkákhoz szükséges művelőnyomokat meghagyni. Ágyásos-/bakhátas művelések esetén az ágyás vagy a bakhátak méretét a választott növényelrendezés, a rendelkezésre álló munkagépek méretei, a művelést-ápolást végző traktor lehetséges nyomtávolsága és a majdani betakarítást végző erő- és munkagépek technikai paraméterei határozzák meg.

A sík- és az ágyásos művelési módok esetén is érdemes a művelőutak helyzetét és az ágyások szélességi méretét a rendelkezésre álló erőgépek lehetséges nyomtávolságához igazítani. A szántóföldi kertészeti növények talaj-előkészítéséhez – amennyiben lehetséges – a 75 kW/100 LE teljesítményű, könnyű univerzális kertészeti traktorok választása a legmegfelelőbb. Ezek az erőgépek az ágyáskészítéshez, telepítéshez és ápoláshoz egyaránt használhatóak. Legtöbbjük nyomtávolsága 1500 és 2100 mm között 100 mm-es lépcsőkben állítható.

Növényházi talaj-előkészítés Falc Reverse 2300 talajmaróval

Növényházi talaj-előkészítés Falc Reverse 2300 talajmaróval

Síkművelésű technológiák talaj-előkészítő gépei

A zöldségfélék talaj-előkészítési munkaműveleteinek jó minőségű kivitelezéséhez elengedhetetlen a megfelelően átmunkált, a talaj felső 8-10 cm-es rétegében aprómorzsás, laza kertészeti vető-/ültetőágy kialakítása. Ezekre az alapművelések után alkalmazott talaj-előkészítési munkaműveletekre a kombinált – a különböző lazító + porhanyító + simító + visszatömörítő – talajművelő eszközökkel felszerelt könnyű magágykészítő gépek széles választéka áll a felhasználók rendelkezésére. A talajnedvesség megőrzése és az energiatakarékosság szempontjából igen előnyösek és költséghatékonyak az olyan műveleti gépkapcsolások (pl.: magágykészítő+talajfertőtlenítő-szer-/műtrágya kijuttató+vető-/ültetőgép kombinációk), amelyekkel a vetéssel vagy az ültetéssel egy menetben több munkaművelet is elvégezhető.

A síkművelésű móddal termesztett kertészeti növények tavaszi talaj-előkészítésére a különböző kialakítású ásógépek és a talajlezáró hengerboronákkal is ellátott, rotációs forgóboronák, valamint a talajmarók is eredményesen használhatók. Közülük a növényházi termesztő berendezések (üvegházak, fóliasátrak) alatti termelések esetében, az egyes munkaműveletekhez az ásógépeket vagy a könnyű, laza talajokon a rotációs forgóboronákat alkalmazzák, a szabad földi zöldségtermesztésben a síkművelésű technológiai-változatokhoz kialakított talajmaró rendszerű gépek használata a jellemzőbb.

Keskeny ágyások készítése fóliasátorban (Forigo D45 Duplex)

Keskeny ágyások készítése fóliasátorban (Forigo D45 Duplex)

A megemelt talajszintű technológiákban alkalmazható ágyás-/bakhátkészítő gépek

A keskeny- és széles sortávolságú zöldségfélék növényházi vagy szabadföldi termesztés-technológiáiban alkalmazott különböző ágyás- vagy bakhátkészítőgépeket a különleges eszközök közé lehet besorolni, amelyek szorosan csak egy-egy technológiai folyamat elvégzéséhez kapcsolódnak. A szabadföldi/növényházi zöldségtermesztésben sokféle ágyás- és bakhátkészítőgépet használhatnak, alkalmazásaik idejét és megfelelő eszközeit minden esetben a termesztendő zöldségnövényfaj technológiai igénye határozza meg. A különböző ágyáskészítőgépek a talajfelszín egy menetben történő elmunkálására, „finom” magágy készítésére, az esetleges növényi maradványok leforgatására, valamint a ~20-25 cm (egyes speciális gépeknél 30-50 cm) magas ágyás(ok) kialakítására alkalmasak.

Az ágyáskészítő gépek között a gyakorlatban két nagyobb csoport különböztethető meg. Az egyszerűbb felépítésű, talajmegemelő, -átforgató és a talajfelszínt sima hengerrel vagy profillemezzel lezáró – ún. félaktív – ágyáskészítő gépek elsősorban a könnyen művelhető, lazább talajokon alkalmazhatók eredményesen. A talaj megemelésére (a barázdaszeletek kihasítására) talajhajtású gömbsüveg alakú tárcsalevelek, lazító kapapárok vagy nyitókapák szolgálnak, majd a tömörítő henger és annak két oldalán elhelyezett tömörítő (talajformáló) lemez biztosítja a kialakított ágyás megfelelő szilárdságát.

Talajmarós bakhátkészítés és vetés egy menetben (Massano RSE Plus+Monosem MS)

Talajmarós bakhátkészítés és vetés egy menetben (Massano RSE Plus+Monosem MS)

Az ágyáskészítő gépek másik nagy csoportjában a talajmaró jellegű elmunkálók találhatók meg, amelyek a talajmarás mozgásviszonyai alapján dolgoznak, és a kötöttebb, nehezebben művelhető talajokon is kedvezően alkalmazhatók. A talajmaró jellegű gépek munkavégző eszközei (művelőszerszámai) vízszintesen forgó tengelyen, több sorban vagy spirálisan helyezkednek el. A rotációs tengelyre/tengelyekre felszerelt egyenes vagy speciális kialakítású, előrehajló kések kifejezetten a finom magágy készítésére alkalmasak. Ezeknél a gépeknél a szélső barázdaszeletek kiemelését talajhajtású (félaktív) gömbsüveg alakú tárcsalevelek végzik el, amelyek a talajba hatolás következtében kezdik el a forgó mozgást és ezáltal talajmunkájukat. A talaj felszínét (hajtott) simahengerek tömörítik vissza, majd lemezek határolják le az ágyás alakját. Az egyes ágyáskészítő gépekhez – felfogó-szerkezetekkel – különböző kiegészítő berendezések (fóliaterítő, öntözőcső-fektető stb.), adapterek (műtrágya-, mikrogranulátum-kijuttatók), de vető/ültető/palántázógépek is kapcsolhatók, amelyekkel több munkaművelet összevonása is lehetséges.

A különböző zöldségnövények termesztésében alkalmazott bakhátkészítő gépek is a talajmaró jellegű elmunkálók közé sorolhatók. Ezeknél a gépeknél – a teljes munkaszélességükben – a vízszintes tengelyre (rotorra) vannak mereven rögzítve a munkavégző, általában egyenes és kissé előrehajló marókések, amelyek a beállított (~20-25 cm) mélységben a talaj teljes keresztmetszetét átmunkálják. A különböző bakhátméretek és lapos/domború bakhátalakok kialakítását a hátul elhelyezett formázólemezek, profilos (diabolo) hengerek végzik el, amelyek – mechanikus/hidraulikus terhelhetőségükkel – a bakhátak kellő tömörségét is biztosítják. A gépek munkaszélességüktől függően 2-3-4-6-8 soron képesek a bakhátak kialakítására, a bakhátak jellemző osztástávolsága 50-70-75-90 cm is lehet. Amennyiben a bakhátak feltöltése is szükséges, a rotorról a sorok feletti szegmensek kései leszerelésre kerülnek, és a hátsó tömörítő eszközök helyett a sorközökben töltögető (eke)testek, töltögető (talajfeltöltő) profillemezek kerülnek felszerelésre, amelyekkel a bakhátoldalak feltölthetők, így egy ugyanazon munkagéppel többféle talaj-előkészítési munkaművelet is elvégezhető.

Nagy munkaszélességű George Moate 3 Bed Tillerstar ágyáskészítő (3x165 cm)

Nagy munkaszélességű George Moate 3 Bed Tillerstar ágyáskészítő (3×165 cm)

Gépválaszték és műszaki jellemzők

A különböző ágyás- és bakhátkészítőgépek piaci választékában rendkívül sok gépváltozat található meg, így a választási lehetőség a felhasználók számára adottnak tekinthető. Néhány ismertebb ágyás-/bakhátkészítő gép főbb műszaki jellemzőit az 1. táblázat tartalmazza.

Dr. Fűzy József