fbpx

Kiskereskedelmi láncokkal egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Írta: - 2016 április 06.

A magyar tejágazat stabilizálását segítő lépésekről egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a meghatározó kiskereskedelmi láncok vezetőivel és képviselőivel.

A tárcavezető szerint az európai szintű tejválságban a kormányzati segítségnyújtáson túl valamennyi piaci szereplő közép- és hosszú távú érdekeket is figyelembe vevő kölcsönös együttműködésére van szükség.

Az egyeztetésen elhangzottak alapján a kiskereskedelmi láncok képviselői rövidtávon is hatékony lépésnek tartanák a tej és tejtermékek áfa kulcsának csökkentését, emellett pedig tartós megoldásként tekintenek a hazai tejipar versenyképességének és termékeinek fejlesztésére, a folyamatos fogyasztói marketingkampányokra. Egy esetleges áfacsökkentés esetén – a sertés tőkehúshoz hasonlóan – vállalnák annak továbbadását a fogyasztók felé.

A Földművelésügyi Minisztérium a kereskedelmi szektor javaslatainak meghallgatásán túl tájékoztatást adott a tejágazatot érintő aktuális kormányzati lépésekről, továbbá arról, hogy elkészítette azt az átfogó tejágazati stratégiát, amelyet a tervek szerint még áprilisban megtárgyalhat a kormány.

(Földművelésügyi Minisztérium)