Kitekintő

Borítókép

A Väderstad modern lézervágó üzem termelésbe állítását tervezi

A következő években a Väderstad 15,4 millió eurót költ modern lézervágó berendezés beszerzésére, mely a teljes termékpaletta számára készít majd különböző fém vázelemeket, szerkezeti egységeket. A beruházás amellett, hogy a gyártói kapacitás bővítését szolgálja, a gyártó jövőbe vetett hitét is tükrözi. A lézervágó egység teljesen automatizáltan dolgozik, igény szerint készíti el a gyártáshoz szükséges elemeket, tárolja a feldolgozásra váró alapanyagot, és gyártósorok megrendelései alapján végzi el az elkészített szerkezeti egységek összeválogatását. Az új lézervágó üzem várhatóan 2018 őszén áll termelésbe.

Robot segít a tehenek takarmányozásában

Robotokat elsőként tehenészeti telepek használtak. A legújabb ötlet a kötetlen tartású szarvasmarhák tömegtakarmányának visszarendezésére szolgáló automata. Az etetőrácstól az állatok étkezés közben ugyanis egyre messzebb lökik a takarmányt, amit számukra elérhető távolságba kell visszarakni. A fel-alá járó kis GEA FRone robot átvállalja ezt az egyhangú munkát, mindig visszasepri a takarmányt.  Az egy töltéssel akár 19 órát is működő robot révén nincs szükség már ehhez külön dolgozóra.

GMO-mentes LIDL-termékek

Németországban a LIDL már egy éve kínál „géntechnikamentes” tejet, tojást, marhahús-féleségeket és előhűtött baromfit. „Milbona” sajátmárkás friss tejük és tejtermékeik annyira sikeresek voltak, hogy példájukat más diszkontláncok is követték. Most ezekhez csatlakozik az egyelőre csak Bajorországban „Ein gutes Stück Bayern” regionális márkajelzéssel megjelenő sertésérméjük és sertéscombból készülő gulyáshúsuk. Közel egy évig tartottak a bevezetés előkészületei, de biztosan megérte.

Lengéscsillapított kitámasztású függesztőmű

Walterscheid, a „kardánguru” a traktorok hárompontos függesztőművének felső kitámasztó karjaként most DS-típusjellel integrált lengéscsillapítású változatot kínál. A hidraulikus lengéscsillapítású felső függesztőkar a szabványos kitámasztó karokkal mindenben kompatibilis. A fel-lecsapódó függesztett gépek által okozott ütésszerű terheléseket ez a felső függesztő kar nem engedi át a traktorra, így az első tengely kerekei optimális talajkapcsolatban maradhatnak munka közben és közúton is.

Hasznos anyagmozgató

Az elektromos Power Pusher E-750 talicska 450 kilót is képes szállítani akár 6,5 km/h sebességgel. Alkalmazható a takarmányokon kívül sziklák, tégla, homok és beton, műtrágya, só, föld, mulcs szállítására is. 90 literes, ürítéshez egy gombnyomással felbillenő teknője kopásálló polietilénből vagy horganyzott acélból készül. 24V akkumulátorának egyetlen töltésével 7 km távolságot képes megtenni. Csendes villanymotorja révén beltéri használatra is alkalmas, méretei a szabványos ajtónyílásokhoz igazodnak.

Európa legnagyobb csemegekukorica-termelői vagyunk

A magyar szuperédes fajtákkal a világ második legnagyobb exportőre vagyunk – csak az USA előz meg. A 30-34 ezer hektárról betakarított évi 500-600 ezer tonna csemegekukorica kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A termés kb. 5%-a marad itthon, konzervként, fagyasztva vagy előfőzötten vákuumcsomagolásban. Kitűnő ízanyagai mellett száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, valamint vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.

A dánok számára bekamerázták Cymru juhait

Az Egyesült Királyság négy tagországának egyike Wales (velsziül „Cymru”).  A húsforgalmazással  foglalkozó Hybu Cig Cymru (HCC) eredeti promóciós ötlettel állt elő: két high-tech webkamerával egész nap mutatják a szép Wales-i tájakon szabadon legelésző juhokat. Ezzel a marketingakcióval a dán vásárlókat „élőben” sikerült meggyőzni a hagyománytisztelő állattenyésztés állatjóléti színvonaláról, és ez a birkahúst értékesítő boltok forgalmában is megmutatkozott.

Ötből négy kínai GMO-mentes szójaolajat akar

A világ legnagyobb szójaolaj-fogyasztója saját területén kizárólag GMO-mentes szóját enged termeszteni. A kis kínai gazdaságok a szóját nagy élőmunka-ráfordítással, alacsony hatékonysággal képesek csak megtermelni. A belföldi termés az igény töredékét fedezi csupán, így a szükséges szója 86%-a – 84 millió tonna – génmódosított USA és brazil import.  A Nielsen közvélemény-kutató szerint azonban a fogyasztók készek lennének a GMO-mentesség 30% körüli többletköltségét megfizetni.

Pusztulnak a méhek – mi lesz a beporzással?

Haász Ferenc, a 650 tagú Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke szerint az ősszel regisztrált 78 ezres méhállományuk az ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt mára körülbelül 20 ezerrel csökkent. A méztermelés a felére esett vissza, amiben a kedvezőtlen, szeles időjárás valamint a repce túl korai virágzása és az országban széles körben használt neonikotinoid-alapú csávázószerek is közrejátszottak. Pedig „ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj csupán négy évvel éli túl” – mondta Albert Einstein.

A „2018. év Traktora” lehet

Három új CVX Quadrac modellt mutatott be a CASE IH július utolsó hetében Szlovákiában. Új a fokozatmentes hajtómű és a teljesítmény optimális kihasználását lehetővé tevő automatikus motormenedzsment. Zászlóshajójuk, az 543 LE névleges motorteljesítményű Quadrac 540 CVX. Nagy terhelésnél, 2100 min-1 fordulatszámon 613 LE-t is kifejthet. Teljesítménycsúcsa 1900 min-1 fordulatszámnál 613 LE, nyomatéka – 2607 Nm – 1400 min-1 mellett a legnagyobb. A két kisebb Quadtrac 558 LE és 525 LE teljesítményű.

20 éves csúcson az EU tejpor-készlete

A tej árának támogatása érdekében az EU az utóbbi években annyi sovány tejport vásárolt fel, hogy a raktárkészlet elérte a 20 évvel ezelőtti 358.000 t maximumot – jelenti a dpa hírügynökség. Ebből csak 140 tonnát sikerült 2016 decembere óta csokoládé, fagylalt, zacskós capuccino és a bébiételek előállításához árveréseken értékesíteni, mert az ajánlatok nem érték el a megkövetelt árszintet. A németek és a franciák Kína irányában lépnének, a gazdák szerint ez azonban csak tüneti kezelés.

Iskolagyümölcs és -zöldség, iskolatej

A 2017/18 tanévre az EU Tanácsa 250 millió euró gyümölcs-zöldség, iskolatejre 150 millió euró támogatás elosztását kezdte meg a tagállamok között. Az akció a hat és tíz év közötti gyermekek javát szolgálja, a regionális fejlettség terén meglévő különbségek szem előtt tartásával. A múltbeli felhasználás mértékét csupán a tejprogramban veszik figyelembe. Mi társfinanszírozóként azonban utaltunk arra, hogy ez utóbbi szempontnak a nálunk a már korábbról sikeres gyümölcs-zöldségprogramban is érvényesülnie kell.

OMÉK Szakmai Nap szeptember 19-én volt

A 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár 2017-ben szeptember 20-24. között került megrendezésre. A kiállítás nyitását megelőző szakmai nap kiemelkedő eseménye Magyarország első „Nyitott tér” Agrár Workshopja volt, amely az innovációt és együttműködést előmozdító szemlélet kialakítását segítették a résztvevők aktív bevonásával. Témakörei az üzlet, a szabályozás és az erőforrások, ágazatonkénti szekciókban voltak.  Bejárható volt ekkor az „A” pavilon, és meghallgatható a „Merre tart a hazai Agribusiness?” konferencia is.

EU-tiltólistán a nílusi lúd

Az összeférhetetlen és nem is túl színpompás afrikai díszmadárnak a 20. század elején alakult ki egy szabadon költő populációja Angliában. Azóta eljutott a svájci-német határig, de behatolt már Ausztria területére is. Az EU 2017.08.04-én kelt közleménye szerint 48 más állattal és növénnyel együtt nemkívánatos, invazív fajnak minősül – mint a pézsmapocok vagy a nyestkutya.  Adás-vételük, szaporításuk tilos. Ilyen fajok nem kerülhetnek be többé az EU országaiba.