fbpx

Kitekintő november

Írta: - 2017 november 14.

Kivi Zalából: miért ne?

A Mura térségében a klimatikus viszonyok kedveznek az egzotikus gyümölcs termesztésének. „A Kínából származó kivit száz éve Új-Zélandon sem ismerték, mára viszont a szigetország az egyik legnagyobb termelő a világon” – mutatott rá a becsehelyi, 4 hektáros, 5 évvel ezelőtt telepített kiviültetvényt gondozó Miklós Ákos Márton. Szerinte több, a kivi számára megfelelő termőhely is lehet a szőlőtermesztésre alkalmas dombvidékeken. A dél-zalai ültetvényen datolyaszilva, füge, pekándió és vadcitrom is megterem.

Kanadai vágószerkezet-specialista veti meg lábát Európában

A MacDon a magajáró rendrearatók, vontatott rotációs kaszák, rendfelszedők, valamint merev és flexibilis – szinte valamennyi kombájntípuson használható – szalagos vágóasztalok gyártója. A 65 éves családi vállalkozás 1400 alkalmazottal Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában, Oroszországban és Brazíliában van jelen, termékeik több mint 40 országba jutnak el. Most induló wiesbadeni képviseletük kiállít már az AGRITECHNICA-n is, további forgalmazókat keresve.

A CLIMMAR dobogósai: Fendt, Kubota, Claas

A 16 európai ország gépkereskedőit összefogó szövetség, a CLIMMAR – magyar tagja a MEGFOSZ – rákérdezett: voltak a legkedveltebb traktorgyártók 2016-ban? A fő szempontok az arculat, a marketingtevékenység, a garanciális és szervizszolgáltatás, a kezelői tréningek eredményessége, a megvalósított fejlesztések, valamint a lopásvédelem hatékonysága. A top 10: 1. Fendt; 2. Kubota; 3. Claas; 4. Valtra; 5. John Deere; 6. Massey Ferguson; 7. Case IH; 8. Deutz-Fahr; 9. McCormick; 10. New Holland.

XXL: kukoricavetés 65 m szélességben

A vetéssel együtt sávosan műtrágyáz is az ausztrál Multi Farming Systems két, egymás mögé fogott gumilánctalpas traktorral vontatott gépcsoportja. A két traktorra azért van szükség, mert egynek a hidraulikus teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy a vetőmagot és a műtrágyát valamennyi sorba továbbítsa. Nem ez az első világrekordja az elképzelhetetlenül nagyméretű gazdaságok kiszolgálására szakosodott cégnek: 37 m munkaszélességű vetőgépükkel egyszer már 895 hektárt teljesítettek 24 óra alatt.

Jön a tritikálé-kenyér?

A búza terméspotenciálját, illetve a rozs ellenálló-képességét mostoha körülmények között is átörökítő tritikálét mi adtuk a világnak az 1960-as években. Mai 125 ezer hektárunkkal a világ tíz legjelentősebb tritikálétermelő országainak egyike vagyunk. Eddig csak takarmányként, illetve megújuló energiaforrásként tekintettünk erre a növényre. Langó Bernadett, a Gabonakutató – és a BME – fiatal kutatója most elérte, hogy a szegedi tritikáléfajták élelmiszeripari hasznosítása környékükön elkezdődjön.

Spárga+földieper Karlsruhéban

Időben szólunk! November 22-23-án e két rendkívül kézimunkaigényes termék nemesítéstől a gépesítésig terjedő vonatkozásaival, valamint a közvetlen, termelői forgalmazásukkal foglalkozó kettős vásár – expoSE és expoDirekt – lesz a német Karlsruhéban. Európa legnagyobb ilyen eseményén 14 ország 420 kiállítója 25000 m2 területen vonultatja fel ajánlatait. A kreatív ötletek mellett a termelésirányítás és közvetlen forgalmazás digitális megoldásaival is megismerkedhet a látogató.

Agraria Wels: 2020-ban, majd négyévenként

Ausztria és közelsége miatt Bajorország legnagyobb mezőgazdasági kiállításának 2016. évi tapasztalatai alapján – eluralkodott a vásári jelleg – úgy döntöttek, hogy inkább négyéves ritmusra váltanak. A regionális kereten túllépve innovatív nemzeti és nemzetközi értékek bemutatásával kívánnak komoly rangra szert tenni a szántóföldi növénytermesztés, a rét-legelőgazdálkodás, a vetőmagtermesztés, az állattenyésztés, az erdészet és a fafeldolgozás eljárásainak és gépesítésének terén.

EIMA Bologna: jövőre új elnökként már Malavolti szervezi

A -kínálatában minden másnál sokszínűbb, méreteiben csak a páratlan években sorra kerülő AGRITECHNICA kiállításhoz hasonlítható, a páros évek bolognai EIMA kiállításait szervező FederUnacoma szövetség élén Alessandro Malavolti váltja Massimo Goldonit. A negyvenhat éves, közgazdasági végzettségű, kétgyermekes sikerember eddig is számos szervezetben bizonyította irányítói képességét.

A trend: több fejőrobot, kevesebb halszálkás fejőállás

Hollandiában több mint 13000 tehéntartó gazdánál végzett piackutatás eredményről számolt be az AgriDirect cég. Eszerint a 2006. évi 4,7%-kal szemben 2017-ben már a gazdák 25%-a használt fejőrobotot. A 100 tehénnél többet tartóknál ez az arány 29,7%, 70-100 tehénnél 21,5%, 50-70 tehénnél 20,5%. Térnyerésük során visszaszorul az eddig leginkább elterjedt halszálkás fejőállás: 2013-ban még 54,5% volt a részarányuk, ami mára 45,7%-ra mérséklődött.

Ismét Renate Künast lehet a német agrárminiszter

A 2001-2005 között élelmezésügyi, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszterként sikeres politikus a zöldek vezéralakja a német CDU/CSU és FDP pártokkal a kormányalakításról folyó tárgyalásoknál. Szakterülete a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint a fogyasztók egészségvédelme. Nagyon csodálkoznánk, ha nem a most 61 éves jogász, a Bundestagban a „Bündnis 90/Die Grünen” frakció, majd a jogi és fogyasztóvédelmi bizottság vezetője lenne az új agrárminiszter.

Végleges állásfoglalás: a glifozát emberre nem veszélyes

Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság (EFSA) szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyomirtószerként forgalmazott glifozát ártalmas lenne az emberi hormonrendszerre. José Tarazona professzor, az Európa Parlament mezőgazdasági bizottsága előtt, a „Monsanto Papers and Glyphosat” meghallgatáson terjesztette elő a független és átlátható ellenőrzésben résztvevő 28 EU-tagországból beérkezett háttér-információkat. A glifozátok engedélyezésének útjából ezzel minden politikai akadály elhárult.

Használna ilyen belsővel szerelt kereket?

Nem? Pedig mezőgépeken – de még földmunkagépeken is – már bizonyított ez a sejtszerkezetű gyűrű, amely a gumiabroncsban a légfúvott belső tömlő helyére kerül. A műanyag rácskonstrukcióval szemben támasztott gyanakvás azon alapult, hogy eddig csak alacsony munkasebességnél merték használni. A koreai Hankook fejlesztői azonban már 130 km/h sebességet is bíró „belsőket” állítottak elő, amelyek – mint ahogy a haditechnikában láttuk – visszahatnak majd a mezőgazdasági hasznosítás biztonságára is.