fbpx

Kukorica: előzetes eredmények – új hibrid érkezik!

Írta: - 2017 december 08.

Az idei évjárat merőben más volt a kukoricatermesztés szempontjából, hiszen a tavalyi kedvezőbb csapadékeloszlás után idén inkább a szárazsággal és a hőstresszel kellett megküzdeni a szántóföldeken. Az előzetes betakarítási eredmények alapján viszont egy dolog változatlan: ismét az Optimum® AQUAmax® hibridek adják a legnagyobb terméseket a kísérleteinkben!

Az alábbi pontdiagramon (1. ábra) az október 18-ig betakarított, 40 db nagyüzemi kísérletünk eredménye látható. A kísérleteink és a nagyüzemi előzetes eredmények alapján azonban szinte biztosra vesszük, hogy a végleges eredmények után is e hibridek lesznek az élen.

1. ábra

Az új hibridünk a P9415, mely nagy termőképességét rendkívül kedvező betakarításkori szemnedvességgel és korai érésidővel hozza. FAO száma 350, tehát még egy csapadékosabb, hűvösebb évjárat esetében is alacsony szárítási költséggel lehet betakarítani, és utána őszi kalászost lehet vetni. Ráadásul megkapta az Optimum® AQUAmax® minősítést, ugyanis az előző években a termék fejlesztési kísérleteinkben megfelelt a címhez tartozó követelményeknek.

A P9415 látványos, hengeres csövei nagy termést ígérnek Fornádon

A mostanra legnépszerűbb hibridünk, a FAO300 végi rekordtermő P9903 ismét hozta a formáját. A tavalyi jó évjárat után az idei, kedvezőtlenebb időjárási viszonyok ellenére is a legnagyobb termést produkálja a FAO300-as csoportban.

A FAO400 eleji P0023 minden évjáratban az élen szerepel. A P0023 évjárattól függetlenül kimagasló termőképességét leghűebben a VSZT-GOSZ Kukorica Posztregisztrációs Kísérletek tükrözik (2. ábra).

2. ábra

Két egymástól eltérő évjáratban – 2015-ben és 2016-ban – abszolút első helyen végzett a FAO400-as csoportban.

A kiszámíthatatlan időjárás okozta kockázatot a helyes hibridválasztással lehet csökkenteni – erre nagyon jó megoldás az Optimum® AQUAmax® hibridek választása.

Ne bízza Ön se a véletlenre!

Fábián László
Termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.