fbpx

Legjobbjaink 2016

Írta: - 2017 május 02.

A siker egyik megalapozója a gondos gazda szeme, precizitása, figyelme, de a tejelő gazdaságban ez nem elegendő. Szükség van az együttműködésre való képességre és a csapatmunkára. Mint látni fogják, a növénytermesztőnek ugyanúgy szerepe van a tehén életében és a tejtermelés hatékonyságában, mint az állattenyésztőnek. Gratulálunk minden kedves kollégának, akinek része és munkája van az elért eredményekben!

Mivel a tömegtakarmány minősége megalapozója a gazdaságos termelésnek és a tehén egészségének, ezért az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma három évvel ezelőtt meghirdette az Év takarmánya díjat. A versenyben részt vevő minták 2016. április 1. és 2017. január 20. érkeztek be a laborunkba. Egy jelölő- és validálórendszert is működtetünk, ami azt jelenti, hogy bármely minta jelölhető a versenybe, aminek van laboratóriumi eredménye (más laboratóriumtól származó eredmény). A jelölés alapján a mintát értékeljük, és ha valóban kiváló minőségű, akkor az ÁT Kft. saját költségén megmintázza a tehenészeti telepen az adott tételt, és meg is vizsgálja a jelölt tömegtakarmányt. Így az ország minden tömegtakarmánya részt vehet a versenyben! Idén 3 kategóriában hirdettünk győztest a tavaszi betakarítású takarmányok versenyében. A 2016. évi szezonban az alábbi kategóriák kaptak elismerést.

  1. Lucernaszilázs és lucernaszenázs: 246 mintából kiválasztva a legjobbat;
  2. intenzív fűszilázs/szenázs (olaszperje, hibridperjék, perjefélék keveréke): 95 mintából kiválasztva a legjobbat;
  3. gabonaszilázs/szenázs (rozs, kalászhányás előtt betakarítva): 160 mintából kiválasztva a legjobbat.

Emellett átadásra került az ’Év tömegtakarmány-bázisa 2016’ díj is, ami olyan telepnek jár, ahol a tömegtakarmányok kiegyenlített minőségűek, jó vagy kiváló kategóriában.

Az év lucernaszilázsai/szenázsai

A beérkezett 246 mintából 35 db (14%) minta érte el a 150 RFV értéket (rost alapú értékelési rendszer az USA-ban) és 22% nyersfehérje-tartalmat. A lucernaszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Szerencsi Mg. Zrt.
  • Kisalföldi Mg. Zrt.
  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota
  • Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát
  • Mezőfalvai Mg. Zrt.
  • Rábapordányi Mg. Zrt.
  • Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.
  • Tárnok Sándorné, Szeghalom
  • Gyomatrade Kft., Gyomaendrőd
  • Dávodi Augusztus 20 Kft.
  • Erdőhát Zrt., Csaholc
  • Formula GP Kft., Hajdúböszörmény

A kifejezetten nagy szárazanyag-tartalmú szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették.

  • Béke Mg. Szöv., Hajdúböszörmény (szenázs)
  • Galgamenti Mg-i Kft, Tura (szenázs)
  • DPMG Zrt., Törtel (szenázs)
  • Alattyáni Tejtermelő Kft. (szenázs)
  • Jász-Föld Zrt. (szenázs)

Az ’Év lucernaszenázsa 2016’ a Rábapordányi Mg Zrt.-ben készült. A lucernaszenázst a kedvező fehérjetartalom mellett kiváló rostemészthetőség (62%!), alacsony lignintartalom és domináns tejsavas erjedés jellemezte. Miért magas szárazanyag-tartalmú szenázst választottunk díjnyertesnek? Egyre nagyobb figyelmet kapnak ugyanis a 40% feletti szárazanyag-tartalmú szenázsok a takarmányadagban. A széna egy része helyettesíthető vele és nincs gond az előaprítással. Nem cél 45% feletti szárazanyag-tartalommal szenázsolni, a taposási nehézségek miatt (a karamellizáció-, bemelegedés veszélye jelentős), de kiváló savi összetétellel erjed, ha sikerül. A vajsavas erjedés teljesen kizárható a száraz szenázsban. Példaként említem az Egyesült Államokat, ahol Wisconsin államában 87 depó szárazanyag-átlaga 42% volt 11,7 mm átlagos szecskahosszal és 237 kg sza/m3 tömörséggel 2000-ben (Muck és Holmes, 2000). A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.

A díjnyertes lucernaszenázs technológiája: a díjnyertes lucernaszenázst átlagosan 400 tehén ette 2016-ban. A fogadótól a közepes tejű csoportig 4-6 kg/tehén/nap adagban (rozsszilázsból 6-8 kg/tehén/nap volt még az adagban). Még jelenleg is ezt a lucernaszenázst etetik, így mérvadó a jelenlegi termelési szint. Csoportonkénti termelési szintek: üsző fogadó 37,5 kg/tehén; tehén fogadó 44,5 kg/tehén; nagytejű 43,5 kg/tehén; közepes tejű 34 kg/tehén. Az összes lucerna terület 76,4 ha, több parcellában (Gea és Plato telepítések). Átlagosan 3-4 évig kaszálják a lucerna területeiket, a 4 éves darabot a szenázs készítése után feltörték, és silókukoricát vetettek el. A nyertes szenázs esetében a zöldhozam 9,1 t/ha volt (3,7 tonna sza./ha 41% sza. mellett), mindösszesen 700 tonnát állítottak elő belőle. Az alkalmazott agrotechnika réti öntéstalajon (18-25 aranykoronán): a Gea esetében a vetőmag mennyisége 25 kg/ha volt (2015.08.28), míg a Plato esetében 20 kg/ha (2015.08.29.) volt, augusztusi telepítéssel. Az elővetemény őszi árpa vagy repce volt. Az elővetemény lekerülését követően sekély tarlóhántást végeztek (síklapos tárcsával), majd következett a trágyaszórás (30 tonna szerves trágya/ha azonnal bedolgozva nehéztárcsa+henger kombinációval), középmély lazítás (45-50 cm). Magágykészítés: 1 menet síklapos tárcsával 1 menet kompaktorral, vetés direkt vetőgéppel. A friss telepítésnél szervestrágyázás, a 4 éves állománynál kora tavasszal 150 kg/ha 30%-os nitroszol-kezelést alkalmaztak. Fontos megemlíteni a tavaszi gyomirtást, ami a technológia kötelező része minden évben. Az első kaszálás 2016.04.28-29-én történt. Előrejelzések szerint 5 napjuk volt csapadékmentesen. A korai betakarítás szinte bimbóképződéssel egyidejűleg történt. De hozzá kell tenni, hogy az időzítést inkább az időjárás előrejelzés határozta meg, mint a fenológia. Acélujjas, szársértős kaszával kaszáltak, a legalacsonyabb fordulaton használva a szársértőt és az ütközőlemezt maximálisan kinyitva. A lehető legszélesebb rendre rakta a kasza a lucernát, nem terítették. A silózógép előtt haladt két rendképző, és a depóba 2016.05.01-én szállították be a lucernát. Egy nap alatt beszállították az egészet. Tehát 2-3 napig fonnyadt az alapanyag. Aznap késő esetig tömörítették, majd másnap reggel történt a depó zárása. A silódepóban „bivaly”-t használva tapostak. A tartósításhoz Sil-All 4X4+-t használtak a gyártói ajánlás szerint. A teljes depót egyrétegű fóliával takarták.

Az év fűszilázsai/szenázsai

A beérkezett 95 mintából 16 db (17%) érte el a 26% alatti nyersrost-tartalmat és a 15% feletti nyersfehérje-tartalmat. A fűszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Agrár-Ker Kft., Csanádpalota
  • Berek Farm Kft.,Tisztaberek
  • Szombathelyi Tangazdaság Zrt., Ják
  • Tárnok Sándorné, Szeghalom
  • Zsadányi Malom 97 Kft., Zsadány
  • Miklósfai Mg. Zrt.

Az ’Év fűszilázsa 2016’ a Zsadányi Malom 97 Kft. tehenészeti telepén készült. A kiválasztott fűszilázst a kedvező fehérjetartalom (17,3%) mellett kiváló rostemészthetőség (81%) és kiemelkedő energiatartalom jellemezte. A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.

A díjnyertes fűszilázs technológiája: a díjnyertes fűszilázst átlagosan 500 tehén ette 5-6 kg/nap mennyiségben 2016-ban. A termelési szint a telepen emelkedik, jelenleg 31-32 kg/nap/tehén. A díjnyertes füvet 65 ha-on termesztették. A nyertes fűszilázs esetében a szilázshozam 16 t/ha volt (6 tonna sza./ha), mindösszesen 1042 tonnát állítottak elő belőle. A vetés 2015. szeptember 20-án történt meg 30 kg/ha Suxyl vetőmag mennyiséggel. Az elővetemény silókukorica volt. Az alkalmazott agrotechnika 22 aranykoronás, kötött talajon mélylazítás, tárcsázás, vetés, hengerezés volt. A vetés után október közepén hígtrágya, február végén 300 kg 27%-os pétisó, majd március végén újból hígtrágya, a két kaszálás között pedig pétisó-kezelés történt. A díjnyertes anyag a második kaszálásból származott. Azon a héten csapadékmentes volt az idő, de előtte a két kaszálás között szinte folyamatosan esett. Nagyon siettek a betakarítással, mert a következő napokra, hétre csapadékot jósoltak. A betakarítás kalászhányás előtti állapotban történt. Az eső előtt sikerült betakarítani a füvet és elvetni a területet szudánifűvel. A betakarításkor Claas disco 8550 verőujjas, szársértős tárcsás kaszát használtak, amely egy menetben 8 méteren vágta le a füvet, és szalagok segítségével egy rendre rakta a levágott növényt. Előnye, hogy nincs rendsodrás, és kevés a földszennyezés, hátránya hogy több idő a fonnyasztás (48-72 óra). Rendfelszedés-szecskázás: Claas Jaguar 870. A füvet 3 darab, 75 méter hosszú tömlőbe tömörítették (hurka). Két nap alatt silóztak be. A silózáshoz LALSIL CL (2g/tonna) adalékanyagot használtak.

Az év rozsszilázsai/szenázsai

A beérkezett 160 mintából 15 db (9%) érte el a 26% alatti nyersrost-tartalmat és 15% feletti nyersfehérje-tartalmat.

A rozsszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Extra Tej Tejtermelő Kft., Beled
  • Tedej Zrt. Daróci major
  • Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát
  • Tóth Tamás, Sümeg
  • Cosinus Gamma Kft.
  • Agrospeciál Kft., Pálhalma
  • Lónya Tejtermelő Kft., Kemecse
  • Tedej-Befektető Kft., Tiszadob

Az ’Év rozsszilázsa 2016’ az Extra Tej Tejtermelő Kft. beledi tehenészeti telepén készült. Fontos megemlíteni, hogy a rozsszilázsból már harmadik éve az Extra Tej Tejtermelő Kft. viszi el a nagydíjat. A rozsszilázst a kimagasló fehérjetartalom (18,5%) mellett kiváló rostemészthetőség (73%) és domináns tejsavas erjedés (93 g/kg sza.) jellemezte. A díjnyertes minta táplálóanyag-tartalma és a 2016. évi országos átlag az 1. táblázatban látható.

A díjnyertes rozsszilázs technológiája: a díjnyertes rozsot 347 ha-on termesztették. A betakarított mennyiség: 4630 tonna volt, ami két falközi silóba lett betárolva (1702 tonna töltése április 5-7., majd 2927 tonna töltése április 11-14.). Termésátlag: 13,34 tonna/ha fonnyasztott anyag. A depó nagy része 38-40% sza. tartalmú volt, így a sza. hozam 5 tonna sza/ha volt (a minta betakarítás elejéről származott 33% sza. tartalommal). Elővetemények: búza 25 ha, kukorica 23 ha (roppantott kukoricának betakarítva), repce 66 ha, silókukorica: 137 ha, köles 96 ha. Vetés idő: 2015.szeptember 3-9. Vetőgép típusa: Horsch Pronto 6 DC, Simba Free Flow. Fajta: Ryefood. Vetőmag mennyiség: 180 kg/ha. Talaj minősége: 20-56 aranykorona. Alkalmazott talaj-előkészítés: 96 ha-on kétszeri tárcsázás (mélység 20cm), 251 ha-on középmély lazítás (35-40cm), rövid tárcsával magágykészítés. Tápanyag-utánpótlás: vetés előtt 200 kg/ha 3×15 NPK, november hónapban a túlfejlettség miatt (ne legyen tápanyaghiánya) 50 kg/ha karbamid, tavasszal 150 kg/ha 30%-os nitrosol, 100 kg/ha 27%-os pétisó (kaszálás előtt min. 30 nappal az utolsó). A kaszálás akkor kezdődött, amikor hasban volt a kalász (ellenőrzés: Sukola András személyesen ellenőrzi a területet és a növényt, a szárat felvágja, a kalász kezdemény 6 cm hosszúságú kellett, hogy legyen). A kaszálás gépei: Claas Disco FRC+ Claaas Disco RC (két garnitúra), gumihengeres szársértő, mely maximálisan be lett behúzva. Tarlómagasság: 10 cm. Rendterítés: Claas Volto 770, Claas Volto 900. Kaszálás után azonnal rendterítés történt, melyet 2 órán belül kétszer ismételtek. Rendképzés: Claas Liner 1550, Claas Liner 1650. Mind a terítés, mind a rendképzés esetében a mélység úgy lett beállítva, hogy a művelő ujjak ne érjék a talajt. A rendfelszedés elkezdése 32-36% szárazanyag-tartalomnál történt meg. A fonnyasztás időtartama: folyamatos szárazanyag-vizsgálat mellett (a cél a 38-40% elérése). Nagyon fontos a befolyásoló tényezők hatása: az aktuális időjárás (szél, napsütés, hőmérséklet). A vizsgálatot késsel összeaprított anyagon mikrohullámú sütővel végzik a kollégák, súlyállandóságig szárítva. Rendfelszedés, szecskázás: Claas Jaguar 850 + PU 3.00 rendfelszedő adapter. A forgó kések minden második darabját kiszerelték és a szecskaméret 14 mm-re állítva (így a tényleges méret 28 mm lett). Tárolás: fóliával kibélelt falközi silóba lett betaposva a rozs. Taposás: Fendt 936 + bivaly (a traktor kerekei vízzel feltöltve, keréksúly 1-1 tonna, orrsúly 2,5 t). Alkalmazott silózási adalékanyagok: Browser-silage P 4 g/tonna szecskázott anyag, melyet a szecskázó gép tartósítószer-kijuttató rendszere permetezett a szecskára. Továbbá kálium-szorbát: 12,5 g/tonna (a szecskázó gép folyamatosan permetezte). A depó taposásának befejezése előtt, 10 kg kálium-szorbátot feloldottak, majd a gép tartályába öntöttek, ezt követően egyenletesen 10 cm vastagságban elterítették a depó tetején. A silódepó lefedése: oldala granulált 0,15 mm fóliával lett takarva, a depó tetejére 0,04 fátyol fólia került, a felső takarás 0,18 UV stabil fóliával történt (2 réteg + oldaltakarás). A fólia rögzítés az erre a célra vásárolt és kaviccsal megtöltött műanyagzsákokkal történt, hálórendszerben rárakva. Egy zsák súlya 10-12kg.

Gabona alapú keverékszilázsok

A beérkezett 32 mintából egy rozsos olaszperjét, egy rozsos lucernát és egy zabos bükkönyt emeltünk ki. Mivel azonban ezeket nem igazságos egymáshoz hasonlítani, így nem hirdettünk győztest. Az őszi rozsos lucernaszilázs esetében kimagasló fehérjetartalmat értek el, de nem volt optimális a rost bendőbeli lebonthatósága. Az olaszperjés rozsszilázs már kedvezőbb kombinációnak tűnik, mivel az olaszperje csökkenti a lignintartalmat és javítja a rostemészthetőséget. A jövőben a gabonafű-párosítást fogjuk üzemi kísérletekben vizsgálni. Több helyen már el van vetve, és nem is fagyott ki. A tavaszi zabos bükköny nehezen illeszthető a vetésforgóba, és a hozam is gyenge az őszi vetésűekhez képest, így kevéssé példaértékű, bár a kiválasztott minta kiváló minőségben készült el.

A gabona alapú keverékek között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Táncsics Mg. Zrt. (rozsos lucernaszilázs)
  • Fűzvölgyi Agrár Zrt. (olaszperjés rozsszilázs)
  • Extra Tej Tejtermelő Kft., Beled (zabos bükköny)

Lucernaszéna

A beérkezett 44 mintából 2 minta érte el a 150 RFV értéket, de a nyersfehérje-tartalom 22% alatt maradt. A lucernaszéna és a réti széna esetében a hozzánk beérkezett minták között nem találtunk olyat, ami megnyugtatóan nagydíjas lehetett volna. Reméljük azonban, hogy az országban van jó minőségű széna, csak nem jutott el a mi laborunkba. Ezért bátorítjuk a kollégákat, hogy nyugodtan nevezzenek (korábbi, más laborból származó vizsgálati eredménnyel) rendelkező jó minőségű takarmányokat, mert azokat mi megmintázzuk (az ÁT Kft. saját költségén), és így már részt vehetnek a versenyben. Az ÁT Kft. laboratóriumába beérkezett minták automatikusan részt vesznek a versenyben, nevezni nem kell.

A lucernaszénák között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2016-ban:

  • Laktored Kft., Jászkisér
  • DPMG Zrt., Törtel
  • Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.
  • Agárdi Farm Kft., Elzamajor
  • Makai Farm
  • Seres Ferenc, Gyula

Rétiszéna

A beérkezett 54 mintából 5 mintát emeltem ki, mint példaértékű réti szénát. Ezen minták egy részének magas volt a fehérjetartalma és/vagy alacsony a rosttartalma. Sajnos azonban, amikor a kettő kombinációja egyszerre teljesült, akkor a hamutartalom volt emelkedett. Így nagydíjast nem választottunk.

  • Dávodi Augusztus 20 Zrt.,
  • Szikgát-Tej Kft.,
  • Alattyáni Tejtermelő Kft.,
  • Tóth Tamás, Sümeg,
  • Mezőfalvai Mg. Zrt.

Az alábbiakban láthatóak a díjnyertes takarmányok, és összehasonlításként a 2016. évi átlageredmények.

Az ’Év Takarmánybázisa 2016’

Idén újra átadtuk az év takarmánybázisa díjat. Több telep van hazánkban, amelyek e díjat méltán átvehetnék. Idén egy olyan telepre esett a választás, ahol példaértékű a betakarítási technológia, az elkészült takarmányok minősége kiegyenlített, átlagában jó vagy a kiváló kategóriába tartoznak a tömegtakarmányok és a tárolás módja is a gondos gazdát tükrözi. Az alábbi táblázatban láthatóak a főbb tavaszi és nyári tömegtakarmányaik.

A Mezőfalvai Mg. Zrt. tavaszi és nyári tömegtakarmányai (Az ’Év takarmánybázisa 2016’ díj)
(ÁT Kft. NIR mérése alapján, 2016.)

Lucernaszenázs

Lucernaszenázs Rozsszenázs Lucernaszéna Réti széna
Nyersfehérje g/kg sza. 251 201 151 264 176
Nyersrost g/kg sza. 215 245 298 247 301

A Mezőfalvai Mg. Zrt. Világospusztai tehenészeti telepe méltán kapta ezen elismerést. Gratulálunk hozzá!

  1. táblázat A díjazott tömegtakarmányok táplálóanyag-tartalma és a 2016. év átlageredményei
    (ÁT Kft. NIR mérése alapján, 2016.)
Lucernaszenázs Fűszilázs Rozsszilázs Gabona-keverék-

szilázs

Lucerna-széna Réti

széna

Mintaszám db 246 95 160 32 44 54
I. díj Átlag 2016 I. díj Átlag 2016 I. díj Átlag 2016 Átlag 2016 Átlag 2016 Átlag 2016
ATH

1603556

ATH

1602543

ATH

1605882

Szárazanyag g/kg 411 400 381 354 333 291 361 860 904
Nyersfehérje g/kg sza. 231 195 173 138 185 143 133 184 96
Nyersrost g/kg sza. 198 269 187 266 250 285 286 327 320
Nyershamu g/kg sza. 96 127 100 115 102 110 108 100 87
Összcukor g/kg sza. 31 30 146 62 14 32 31 40 68
NDF g/kg sza. 342 410 367 495 483 533 517 504 629
ADF g/kg sza. 254 318 215 299 267 313 325 368 362
ADL g/kg sza. 42 59 13 26 19 24 40 71 50
NDFd % 62 42 81 65 73 68 54 38 39
dNDF g/kg sza. 212 171 298 314 352 358 276 187 265
OMd % 78 68 85 73 77 72 67 62 55
RFV 188 150 119
NEl MJ/kg sza. 6,26 5,41 7,09 5,93 5,95 5,74 4,36 4,92 4,92
pH 3,9 4,9 4,3 4,4 4,3 4,3 13
NH3-N %összN 7 12 5 9 11 12 60
Tejsav g/kg sza. 78 49 81 63 95 74 17
Ecetsav g/kg sza. 8,0 21 5 15,0 5 13 2
Nitrát g/kg sza. 3,3 1,7 4,4 4,2 3,9 3

Attól a tehéntől várható el jó teljesítmény, amelyik jól érzi magát a mi (sokszor) mostoha üzemi körülményeink között. Mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a tehén? Nyugalom, állandóság, pihenés és jó tömegtakarmány. Reméljük, ez a verseny segíti a figyelmet a takarmányok minőségére fordítani!

dr. Orosz Szilvia
Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Szent István Egyetem