Lehalászási ünnep a Hortobágyon | Agrárágazat

Lehalászási ünnep a Hortobágyon

Hortobágy-Elep, 2014. október 11., szombat (MTI) - Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a lehalászási ünnep megnyitóját szombaton tartották az elepi halastónál.

Hortobágy község, 2014. október 11. Kifogott halak egy markológép kanalában a lehalászási ünnep megnyitóján a hortobágyi Elepi tóegység Felső-laposi taván 2014. október 11-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a  halastavakból. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hortobágy község, 2014. október 11. Kifogott halak egy markológép kanalában a lehalászási ünnep megnyitóján a hortobágyi Elepi tóegység Felső-laposi taván 2014. október 11-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a  halastavakból. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 
A kétnapos lehalászási ünneppel a termelők szeretnék felhívni a figyelmet a halfogyasztás fontosságára - hangsúlyozta Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.
 
A novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a hortobágyi halastavakból - mondta el az MTI érdeklődésére a vezérigazgató.
 
A kihalászott mennyiség 90 százalékát hazai piacon értékesítik, 60 százalékukat élőhalként, 40 százalékot feldolgozva - ismertette a részleteket Lupsán Róbert.
Hortobágy község, 2014. október 11. Érdeklődők nézik, amint a halászok a kifogott halakat válogatják a lehalászási ünnep megnyitóján a hortobágyi Elepi tóegység Felső-laposi taván 2014. október 11-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a  halastavakból. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hortobágy község, 2014. október 11. Érdeklődők nézik, amint a halászok a kifogott halakat válogatják a lehalászási ünnep megnyitóján a hortobágyi Elepi tóegység Felső-laposi taván 2014. október 11-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a  halastavakból. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 
Közlése szerint a Hortobágyon nevelt halak kétharmada ponty, 20 százaléka busa, de nevelnek a halastavakban harcsát, csukát, süllőt és amurt is. Az éves mennyiség egyharmadát decemberben, a karácsonyi ünnepekhez kötődően értékesítik, a halgazdaság éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.
 
A szombaton kezdődött kétnapos lehalászási ünnepen mintegy 300 mázsa hal kerül a halászok hálójába, a munkákat a helyszínen követhetik nyomon az érdeklődők. Az elepi tavaknál rendezett halászati kiállításon testközelből ismerhetik meg a munkák során használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyeit. A két nap alatt kézműves utca, élőhal vásár, bor- és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok és horgászverseny biztosítanak igazi kikapcsolódást a családok számára. Vasárnap pedig országos halételfőző versenyen kóstolhatják meg a hortobágyi hal különleges ízét - tájékoztatott a halgazdaság vezérigazgatója.  
 
MTI 2014. október 11.

Kapcsolódó cikkek