Májusi bortúra: megnyitja kapuit a Somlói borvidék

Az újjászületését élő Somlói borvidék május első hétvégjén tartja nagyaszabású szezonyitó eseményét 15 neves pincészet részvételével. A Nyitott Pincék rendezvény egész hétvégén bemutatókkal, kóstolókkal, és borászvendégekkel várja a látogatókat. Az egyes helyszínek között ingyenesen igénybe vehető hop on-hop off  rendszerben működő Bornibusz közlekedik. 
 
2015. április 29., Somlóvásárhely - Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően megújult arcát mutató Somlói borvidéket könnyen lehet, hogy hamarosan a borturisták egyik legnépszerűbb célpontjai között fogjuk számontartani, mivel az idei év igazi fordulópontnak ígérkezik a legkisebb történelmi borvidék életében. A nyár folyamán állandó bemutókkal, kóstolókkal várják az érdeklődőket a külön-külön is turisztikai célpontnak tekinthető, egyre nagyobb ismertségre, és szakmai elismerésre szert tevő pincészetek. 
 
Bár a borvidék kiemelt eseménye, a júniusi Éjszakai Pincetúra - amikor a somlói borászok egész éjszakára megnyitják pincéjüket, tűzek gyúlnak, és egész éjszaka lehet a kóstolni - még várat magára, előtte több ezer vendéget várnak a vidék gazdái a különböző hétvégi eseményekre.
 

Új célállomás a borturisták térképén

A Nyitott Pincék rendezvénysorozat új izgalmas színfoltnak ígérkezik a belföldi és külföldi borturisták számára egyaránt. A sorozat első eleme a  május első hétvégéjén megrendezett szezonnyitó hosszúhétvége. A több napos eseményen minden egyes kis családi pincészet kínál valamilyen érdekességet, és lehetőség nyílik a borász szakma élvonalába tartozó pincészetek meglátogatására is. 
 

Borász a teraszon

A rendezvénysorozattal párhuzamosan a Somlói Borok Boltjának nagy sikerű nyáresti rendezvénysorozata is újra indul május 2-án. A Borász a teraszon című esemény minden második szombaton más-más somlói borász tart tematikus borbemutatót. Az első kóstoló - Old School juhfark címmel - a Somló zászlósboráról, a juhfarkról fog szólni. A rendezvény borászvendége ifj. Szabó Gyula, az egyik legrégebbi pincészettől, amely a juhfark szőlőfajtára specializálódott.
 

Utazott már Bornibusszal?

Az idei év újdonsága a hop on-hop off rendszerben működő ingyenesen igényben vehető Bornibusz. A rendezvény ideje alatt  az egyes helyszínek között  folyamatosan közlekedő - gyakorlatilag taxiként funkcionáló -  traktor vontatású szekér egyszerre 18-20 fő szállítására alkalmas. A pincészetek közötti járat menetrendje letölthető a Somlói Borvidék hivatalos weboldaláról, így már otthon ki lehet választani túránk célállomásait, és meg lehet tervezni a bejárni kívánt útvonalat.
 
Aki már mást tervezett május első hétvégéjére az sem fog lemaradni semmiről, a Nyitott Pincék rendezvényt következő alkalommal a pünkösdi hosszú hétvégén rendezik meg.
 
A programoról további részletes információkat talál a Somlói Borvidék webodalán és a Facebook oldalunkon.
 
A résztvevő pincészetek listája: 
1) Fazekas Pince
2) Somlói Vándor Pince
3) Puchinger Ede Pincéje
4) Barcza Bálint
5) Fekete Pince
6) Kolonics Pincészet
7) Marton Pincészet
8) Spiegelberg István
9) Szalai Pince
10) Csordás-Fodor Pincészet
11) Bogdán Pincészet
12) Somló Spirit Pálinkaház
13) Somlói Borok Boltja
14) Barnabás Pince
15) Szabó Pincészet