Megjelent az Agrárágazat 2017 augusztusi lapszáma

Kedves olvasóink!

Már tavaly is a mezőgazdasági vállalkozások közel 70%-a hajtott végre kisebb vagy nagyobb beruházást, de az igazi boom „csak” 2018-2019-re várható. Különösen magas, 60% a technológiai fejlesztést tervezők aránya. A leggyakoribb cél persze a gépvásárlás, ezt követi az épületek felújítása, az új technológiai eljárás bevezetése vagy az energiahatékonysági fejlesztés. Jelenleg a Vidékfejlesztési és a GINOP-pályázatok kiértékelése és a hiánypótlás zajlik, ami mintegy 30 ezer pályázatot jelent, így ez a robbanás nemcsak a beruházási kedvben, de azok kivitelezésében is nagyot fog szólni.

És ha már a boomoknál tartunk: volt szerencsém az elmúlt hetekben az ágazatról egy elég korrekt keresztmetszetet látni, széltében-hosszában bejárva az országot, a kisgazdaságtól a nagyüzemig, a kistermelőtől, az állattartó telepeken át a szántóföldön az aratásig. Egy közös pont azonban mindig volt: az agrárium számára a legnagyobb kihívást a munkaerőhiány jelenti. Ugyanezt olvastam egy friss banki elemzésben is, ahol a megkérdezett vállalkozások 74%-a leginkább a betanított munkaerőt hiányolja, de 71%-uk szerint a középfokú végzettségű és 42% szerint a felsőfokú végzettségű szakemberekből sincs elég. Erre valóban megoldás a szalmázó robot vagy a szüretelő kombájn – de csak kényszermegoldás. Az innovációt nem így kell(ene) elérnünk, hisz számtalan gazdával átbeszéltük: nagyon szívesen adna munkát értő és dolgozni akaró munkavállalónak, a nyugat-európai bérezés tudatában is akár.

Ezekre még mi sem tudunk megoldást. De technológiai kérdésekben igyekeztünk ebben a hónapban is tájékozódni, amihez hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő