Megjelent az Agrárágazat 2017 júliusi lapszáma

Borítókép

Kedves Olvasónk!

A termőtalajok eddiginél fokozottabb védelmét kezdeményezte a magyar agrártárca az unióban, mert egyre több országban okoz gondot a talaj termőképességének csökkenése.

A termőtalajok védelmét és az uniós szabályozó, valamint támogatási rendszereket, továbbá a talaj tápanyagtartalmával összefüggő kérdéseket az eddiginél jobban össze kellene hangolni. Ennek érdekében kezdeményezünk európai összefogást. Helytelen lenne az a szemlélet, hogy a támogatások általában csak mennyiségi alapon járnak a gazdálkodóknak? Minőségi szempontokat is célszerű érvényesíteni, és ebben a talaj minőségének előkelő helyen kell(ene) szerepelnie. Magyarországon 1990 óta egymillió hektárral kisebb a termőterület nagysága, mint korábban, emellett pedig a talaj termőképessége is folyamatosan csökken. Kutatások szerint ez a csökkenés 40-50 százalékos is lehet az elmúlt 20-35 évet tekintve. Számos korábbi talajerő-visszapótlási módszer eltűnt, vagy megváltozott, mint például a szervestrágya alkalmazása vagy a bányászati ásványi anyagok alkalmazása.

Megtekinthető lapozható formában a képre kattintva!

Magyarország területének mintegy 50%-a áll mezőgazdasági művelés alatt, és a szántóföldi művelésű területek több mint harmada, az ország területének negyede valamilyen mértékben már erodálódott. A mező- és erdőgazdasági területek mintegy 60%-át veszélyezteti a talajdegradáció. Egyértelmű, hogy a talaj termőképességének megóvása azért szükséges, mert csak ez biztosítja a minőségi élelmiszerek előállítását, mivel a talajminőség romásával romlik az élelmiszerek minősége is.

Nincs most Talaj Éve, sőt, még csak a világnapját sem most ünnepeljük, de nem győzünk apropót keresni ahhoz, hogy a problémára felhívjuk a figyelmet. Most talán hazai eredetű kezdeményezéshez is adhatjuk nevünket.

Természetesen a mezőgazdaság többi szakterületét sem hagytuk figyelmen kívül: növénytermesztés, növényvédelem, technika, állattenyésztés. Mindehhez hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó
főszerkesztő