Megjelent az Agrárágazat 2017 kalászos különszáma

Borítókép

Kedves Olvasónk!

A mezőgazdaság legnagyobb ünnepe az aratás. Az ezzel járó sok munka mellett ilyenkor derül ki, hogy az alkalmazott technológiának mi lett az eredménye: sikerült-e megtalálni a megfelelő fajtát, milyen eredménye lett a talajművelésnek, a növényvédelemnek, vagy a tápanyag-utánpótlásnak. A tapasztalatok értékelése után lehet a következő tenyészidőre vonatkozó technológiai döntéseket meghozni. Visszatekintve a szezonra országosan, azt láthatjuk, hogy a csapadékos ősz hátráltatta a kukorica betakarítását és a kalászosok vetését. A megkésett vetések miatt az őszi állományok fejlettsége jelentősen elmaradt az átlagostól. Ezt követte az elmúlt évek egyik leghidegebb tele, mely helyenként kifagyásokat okozott. Majd március végén az átlagosnál magasabb hőmérséklet és csapadékhiány, míg április végén a hirtelen lehűlés és helyenként a fagyok tették próbára növényeinket. Többek között ennek következtében ez az év, az előzetes becslések alapján, valószínűleg termésátlagban nem fogja elérni a tavalyit, de aki korszerű technológiát folytatott, és fegyelmezetten betartotta azt, várhatóan idén sem fog csalatkozni az eredményekben.

A lapszám megtekinthető lapozható formában a képre kattintva.

A tavalyi év azonos időszakához képest még látványos változás tapasztalható a mezőgazdasági áraknál, az elmúlt hónapokhoz képest azonban már inkább egy stabilizálódás figyelhető meg a növényi (és állati) termékek árszintjénél is. A meleg, csapadékszegény időjárás azonban újabb kihívás elé állítja a növénytermesztőket, ami a jövőben erőteljesen ráirányítja a figyelmet a genetikaváltásra, a szárazságtűrő gabonafajok használatára.

Kalászos különszámunkkal az aratások közötti-utáni időszakra kínálunk hasznos információkat, addig pedig bő termést, sikeres betakarítást!

Sándor Ildikó
főszerkesztő