fbpx

„Megtaláltam azt, amit kerestem”

Írta: - 2017 április 13.

14 hónap használat után túl van a 3000. üzemórán a Sárkeresztesen gazdára lelt Kubota M110GX. A Sárkeresztesi Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjét és a traktor kezelőjét kérdeztük a Kubotával való kapcsolatukról, és arról, hogy 2015-ben miért esett a választásuk ismét a japán márkára.

Az 1999-ben alakult Sárkeresztesi Mezőgazdasági Zrt. közel 1600 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel, és állatállományuk is nagy jelentőséggel bír. Tejelő tehenészetük 310 tehenet számlál, teljes állományuk a szaporulattal együtt 550-600. Ahhoz, hogy a tehenek megfelelő minőségű és mennyiségű tejet adjanak, elengedhetetlen, hogy az állatok napirendje pontos, pihenésük zavartalan legyen. A legkisebb probléma is jelentős csökkenést okozhat, így a legüzembiztosabb erőgépre esett a választásuk több mint 5 évvel ezelőtt. Gesztesi Tamás ügyvezető igazgató e fő szempontot figyelembe véve döntött akkor úgy, hogy a korábban használt, elavult traktorukat egy megbízhatóbb, pontosabb és gyorsabb technológiára cseréli, mely a modern munkaeszközökkel még hatékonyabb munkavégzést eredményez. A Kubota márkával először egy kiállításon találkozott, ahol már akkor szimpatikussá váltak számára ezek a japán gyártású traktorok. Óriási, világszínvonalú gépgyártó cég hírében áll, aki minimális beszállítói körrel rendelkezik, „mindent maga gyárt” biztos hátteret nyújtva a felhasználók számára. Több olyan gazda véleményét is megkérdezte a beruházás előtt, akik Kubota erőgépeket használnak munkájuk során, így a pozitív visszajelzések hatására a meggyőző japán technológia és gyártásszínvonal mellett tette le a voksát. Elsőként egy 95 lóerős Kubota M9540 került a gazdaság birtokába, amelyet 2012 márciusában vásároltak tartós, extrém használatra: elsősorban a tehenészeti telepen történő munkavégzésre, szippantókocsi húzásra, bálabontásra, -kiosztásra, etetőkocsi üzemeltetésére. A jármű üzembiztosságáról és megbízhatóságáról tanúskodik, hogy az évek alatt mindössze egyetlen apró, csavar okozta meghibásodása volt. Az üzemórák száma 10000 fölé emelkedett, a munkaeszközök teljesítményigénye pedig később új, nagyobb erőgép beszerzésének gondolatát vetette fel. Bár a feladatokat 100%-os teljesítmény kihasználással és kedvező fogyasztással tökéletesen ellátta, a tulajdonos 2015 novemberében úgy döntött, hogy munkáját egy új Kubota, a 116 lóerős M110GX traktor veszi át, a 95 lóerős gép pedig a növénytermesztésben folytatja pályafutását. A beszerzés óta eltelt 14 hónap alatt a jármű 3000 üzemórát dolgozott meghibásodás nélkül. Gesztesi Tamás kiemelte, hogy bár nem jellemző a Kubotára a meghibásodás, ennek ellenére nagyon megnyugtató számára, hogy a Két-KATA Kft. a márka kizárólagos magyarországi forgalmazójaként az egész országot lefedő, gyors és szakszerű szervizhálózattal áll a tulajdonosok rendelkezésére. A megbízhatóságot tanúsítja, hogy a gyártó 3 év vagy 3000 üzemóra garanciát vállal mezőgazdasági traktoraira.

Az M110GX traktor a közel másfél éves munkája alatt nem okozott csalódást a tehenészet számára. A váltásnak köszönhetően az addig tapasztalt kedvező fogyasztást sikerült még alacsonyabbá tenni, a tágasabb és kényelmesebb fülke kiváló vezetői környezetet teremt, a traktor magasságának köszönhetően a látótér is megnövekedett, így még hatékonyabb munkavégzést elérve. Beszélgetésünket Gesztesi Tamás azzal zárta, hogy minden gazdának nagyon szívesen ajánlaná, és ebben a 140 lóerőig tartó kis- és középkategóriában ő sem választana mást, csak Kubotát.

Megtaláltam azt, amit kerestem” – hangzott el. Az M110GX kapcsán megkértük Pánczél Gábor gépkezelőt is, hogy ossza meg velünk tapasztalatait. A traktor adta vezetői környezetet Gábor maximálisan kiélvezi: 210 cm-es magassága ellenére is nagyon kényelmesnek találja az Ultra Grand II fülkét: tágas, csendes és a vezetőülés is nagyon komfortos. A gépkezelővel folytatott beszélgetésünk során a műszaki paraméterekre helyeztük a hangsúlyt. Nagyon meg van elégedve a 24/24-es csoport-powershift váltóval, ami 8 sebességgel és 3 fokozattal (gyors, közepes, lassú) rendelkezik. A 3 fokozat mindegyikét kihasználják a tehenészeti telepen való munkavégzés során: a gyorsat országúton, a közepeset etetéskor, a lassú, mászófokozatot bálabontáskor. A tehenészetben lényegesen többször használják a praktikus irányváltót, mint a szántóföldeken. Tapasztalatai szerint a gép Bi-Speed kanyarodási rendszer bekapcsolása nélkül is fordulékonyabb versenytársainál, így, mivel vontatott munkaeszközöket használnak, nincs is szükség aktiválására. Munkagépek alkalmazása esetén az 540/540E TLT és a 4800 kg-os önsúly is nagy megelégedettségre tett szert. „Alacsony 1500 1/perces fordulaton is kiválóan működtet mindent”. Gábornak volt alkalma kipróbálni az M110GX-et szántóföldön is: kötött talajon, 1 késes lúdtalpkapával szerelt mélylazítóval. A nehéz talajviszonyok ellenére is kiválóan vizsgázott a Kubota: „nem erőlködött és jobban rugózik a fülkéje, mint más, hasonló kategóriás rugózott fülkével rendelkező versenytársé

Semmi nem is jelent többet annál, mint a felhasználó és a tulajdonos abszolút pozitív tapasztalata egy gépet illetően. „Nem is lehet szavakba önteni, milyen jó az a traktor, amelyik olajcserétől olajcseréig nem áll meg”.

Forgalmazói ajánlat

A japán Kubota MGX-széria tagjai az elmúlt időszakban sok gazda megbízható társává váltak Magyarországon is. Az MGX-ek jelenleg 2 teljesítményváltozatban érhetőek el; az M110GX 116 lóerő, az M135GXS 140 lóerő teljesítménnyel. 2017-ben utolsó lehetőségként AdBlue rendszer nélkül kínáljuk Önöknek a sikerszéria tagjait, így rendkívüli kedvezménnyel, a régi áron most minden megvásárolt Kubota GX traktor mellé grátisz műtrágyaszórót adunk!

Két-Kata Kft.