fbpx

Mezőgazdasági évértékelő Hévízen

Írta: - 2016 január 18.

A mezőgazdaság az elmúlt években folyamatosan jól teljesít, további fejlődést várunk a 2016-os évben is- mondta Czerván György államtitkár a növényvédelmi szakemberek számára Hévízen tartott konferenciáján.

Az államtitkár elmondta, hogy az ágazat kibocsátása folyó alapáron 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot, amelyből a növénytermesztés 1429 milliárd forinttal, míg az állattenyésztés előreláthatólag 856 milliárd forinttal veszi ki a részét, amely a nehézségekre tekintettel is figyelemre méltó eredmény.

A mezőgazdasági beruházásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy 2015. I-III. negyedéves adatai elmaradnak a 2014-es év hasonló időszakához, ennek ugyanakkor a 2014-es rendkívül magas bázis és az új programozási időszak tavalyi indulása az elsődleges oka.

Kiemelte, hogy egyre többen élnek mezőgazdaságból, ugyanis a foglalkoztatottak száma 2015. I-III. negyedévében 202,3 ezer fő volt, amely közel 8 százalékos bővülést jelent a 2014-es azonos időszakhoz képest. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma 2015. I-III negyedév adatai alapján 141,6 ezer fő.

Az agrártámogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évben indult a 2015-2020-as új programozási időszak, melynek keretében új feltételek és szabályok mentén igényelhetik a gazdák a támogatásokat. A számos új elem és változtatás komoly odafigyelést igényel valamennyi fél részéről. A közvetlen támogatások keretében folyósított területalapú támogatásra több mint 174 ezer termelő nyújtott be kérelmet, 4,9 millió hektárra.

Az államtitkár rámutatott, hogy 2015-ben az agráriumban tevékenykedők ismételten megtapasztalhatták, hogy a klímaváltozás okozta kihívások újabb és újabb feladatok elé állítják őket. Az időjárás hatásait jól tükrözi a Kárenyhítési Alaphoz érkezett kérelmek száma, amely 2015. november 15-ig meghaladta a tízezret, 200 ezer hektárnyi területet érintve. A bejelentések nagy része, aszály okozta károkra vonatkozik, de a jégeső, a tavaszi fagy és a belvíz is nehezítette a gazdálkodók munkáját. Jelezte továbbá, hogy 2016. márciusára nagyságrendileg 21 milliárd forint fog rendelkezésre állni az Alapban.

Az államtitkár tájékoztatást adott továbbá az agrárfinanszírozási lehetőségekről, valamint az előttünk álló agrárpolitikai célkitűzésekről.

(FM Sajtóiroda)