fbpx

Mezőgazdasági termelőiskolát alapítottak Küngösön

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 24.

Veszprém, 2013. június 22., szombat (MTI) – Európai uniós támogatásból termelőiskolát alapítottak a Veszprém megyei Küngösön, a projekttel a hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válását segítik elő – közölte az önkormányzat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Szent Kinga Termelőiskola létrehozására az Új Széchenyi Terv innovatív foglalkoztatási kezdeményezés elnevezésű pályázatán 133 millió forintot nyertek, a támogatásból lehetőség nyílik arra, hogy a térségből 40 hátrányos helyzetű munkanélküli zöldség-gyümölcs-termesztő és -feldolgozó képzést kapjon, illetve önfoglalkoztatóvá váljon.

 

Mezőgazdasági termelőiskolát alapítottak Küngösön

 

Az októberben Küngösön induló képzések célja, hogy a mezőgazdasági hagyományokra épülve a családok saját ellátásra termeljenek zöldséget és gyümölcsöt, és megtanulják a termények házi és kisüzemi tartósítását.

A jelentkező munkanélküliek új szakmákat szerezhetnek: kerti munkás akkreditált képzést, zöldség-gyümölcs-feldolgozó OKJ-s képzést, valamint savanyító akkreditált képzést indítanak számukra a faluházban. Az oktatásokhoz emellett az önkormányzat telkein bemutatókerteket alakítanak ki, és egy jelenleg még használaton kívüli épületben gépesített üzemet hoznak létre.

Az önkormányzat közlése szerint legalább 6 embernek hosszú távon is munkát adnak a 13 millió forintos beruházással megvalósuló zöldség-gyümölcs feldolgozóban. Az üzem feldolgozó- kapacitása lehetővé teszi a felvásárlást az önfoglalkoztatóvá – őstermelővé, szociális szövetkezeti taggá – váló képzett helyi termelőktől. Az elsajátított szakmákkal a jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a munkaerő-piacon sikeresen elhelyezkedjenek.

A programba bekerülés részletes feltételei és a további tudnivalók a www.kungos.hu oldalon találhatók.

 

 

MTI 2013. június 22.