Mi emeli az élvonalba a Kvernerland-ekét?

Borítókép

A világhírű Kverneland ekék évtizedek óta bizonyítják, hogy nem véletlen kerültek az élvonalba. Precíz kidolgozás, nagyon magas anyagminőség, kiváló munka jellemzi a gépeket.

Legyen szó ágyekéről vagy váltva forgatóról, mindenki megtalálja a neki való ekét. 2-től 12 fejes változatig több teljesítménykategóriában állnak a felhasználók rendelkezésére. Az ekék 80 cm-es gerendelymagassággal és 100 vagy 115 cm ekefejosztással érkeznek a magyar gazdákhoz. Bármely típus felszerelhető kukorica-előhántóval, beforgató-lemezzel, vágótárcsával, mechanikus vagy hidraulikus fogászszélesség-állítással (Variomat). A legnépszerűbb itthon a Nr° 9-es kormánylemez. A magyar talajviszonyokhoz kiválóan illeszkedik, nagyon jól aláfordítja a szármaradványokat, és könnyű vontathatóságot biztosít. Bárhol felveszi a versenyt a réselt kormánylemezekkel, mind vontathatóságban, mind munkaminőségben. A Kverneland ekék – néhány típus kivételével – felszerelhetőek Packomat szántáselmunkálóval is.

A hazai gazdaságokban az alábbi típusok a leginkább meghatározóak.

* A 150 LE-s traktorkategóriához ajánljuk a 150B sorozatot. Különlegessége, hogy az ekeszár nem öntöttvas, hanem hőkezelt acélból készült zártszelvény, mely nagyon rugalmas. A gerendely 100x150 mm-es, Variomat-s változat esetén pedig 150x150 mm-es. Opcionálisan a mechanikus fogás szélesség állítású változathoz is hozzárendelhetjük az erősített vázat. Általában a 90-140 LE-s traktorok munkagépe, 3-4 vasú kivitelben.

* A 150-330 LE-s traktorkategóriához ajánljuk az LD-LB szériát 3-6 fejes kivitelben. Az LD mechanikus az LB pedig hidraulikus fogásszélesség állítást jelent. Az LD/LB sorozat 200 LE-s fordítóművéhez 100x200-as gerendely társul, a nagyobb, 300-s fordítóműhöz pedig 120x200 mm. Általában 220 LE felett már a 300-as fordítóművel szerepelt ekéket ajánljuk, az erősebb gerendellyel.

* A Kverneland méltán híres félig függesztett ekéiről is. Az RN/RG típusok 5-8 ekefejes kivitelben érhetőek el barázdában és egyes kiviteleknél tarlón járó változatban. Az RN típus mechanikus fogás szélesség állítású 200x200 mm-es gerendellyel, míg az RG típus hidraulikus fogászszélesség-állítású, és 150x150 mm-es gerendellyel szerelt.

Gődér Attila
Mezőgazdasági mérnök
Agrospic Kft.