fbpx

Műtrágya-kijuttatás talajműveléssel egy menetben

Írta: - 2017 október 20.

Az új Väderstad megoldás lehetővé teszi a műtrágyának a talajműveléssel egy menetben történő kijuttatását. A műtrágyakijuttató rendszer a Väderstad TopDown és az Opus szántóföldi kultivátorra szerelhető fel.

„Az utóbbi időben megnőtt az igény a gazdálkodók részéről, hogy a műtrágyát a talaj mélyebb rétegeibe bedolgozva juttassák ki, ami nagyobb előnyhöz juttatja a következő növényi kultúrákat” – mondja Johan Alsater, a termékért felelős menedzser, majd így folytatja:

„A műtrágyának, mint pl. a foszfornak, kellő mélységbe történő kijuttatásával biztosítható a feltáródáshoz szükséges nedvesség, így a hatóanyag könnyebben elérhető a következő növény számára. Ugyanakkor pl. a talajműveléssel egyidőben kijuttatott nitrogén műtrágya segíti a szerves anyag feltáródását az ősz folyamán.”

A műtrágyakijuttató rendszer része egy a kultivátor vázára rögzített elosztó fej, ami az FH 2200 front műtrágyatartályból érkező műtrágyát osztja szét, és juttatja el az egyes kapákhoz. A kijuttatás mélysége akár 30 cm is lehet.

A műtrágya az egyes kapák mögé kerül kijuttatásra a kiválasztott mélységbe. A kezelő több lehetőség közül választhat: a műtrágya kerülhet egészen mélyre, a művelési mélységbe, a felszínközelbe vagy 50-50%-ban megosztva.

A műtrágyakijuttató rendszer 2017 októberétől lesz elérhető a Väderstad TopDown és az Opus kultivátorokhoz.

A Väderstad

A Väderstad által gyártott munkagépeket a magas minőség, a hatékonyság, valamint a dizájn és a funkcionalitás összhangja jellemzi.

A vállalat nevéhez számos korszakalkotó innováció és új ötlet kötődik. A Väderstad 40 országban aktív. A Väderstad AB a Väderstad Holding AB tagja, melynek tulajdonosa a Stark család. A vállalat központja, valamint a gyártmányfejlesztés és a gyártás a svédországi Väderstadban található. A 2016-ban 236 millió euro árbevételt elérő vállalatnak 1200 alkalmazottja van. A vállalat minőség orientáltságát tükrözi az ISO 9001:2008 nemzetközi minőségi standardnak való megfelelés.