fbpx

Napraforgó termesztés intenzíven és hatékonyan

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 17.

Az elmúlt évek egyik sikernövénye a napraforgó volt. Ennek természetesen sok összetevője  van. A napraforgó az, amelyik legjobban ellenáll a különböző környezeti stresszeknek, jók az értékesítési pozíciói, a befektetett forintok a legnagyobb biztossággal és jó hatékonysággal megtérülnek. A következőkben ezen szempontok és a tápanyag utánpótlás összefüggéseiről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Kezdjük a régi gondolat cáfolatával, hogy a napraforgó egy élelmes növény, megkeresi magának ami kell, nem igényel különösebb műtrágyázási beavatkozást. Ez a gondolat abban az időben alakult ki, amikor a „szotyi” sok esetben majdnem hogy gyomnövénynek számított , abszolút extenzív technológiával elengedték, rossz években termett másfél, jó években kettő  tonnát. A mai szemlélet természetesen már másról szól.  Egy konkrét és egy általános ellenérv még a régi beidegződés ellen: sok éven keresztül volt alkalmam tartamkísérletben vizsgálni a napraforgót, ahol az abszolút kontroll parcellák termése 1,5-1,7 t/ha,  a magas műtrágyázási szinteken(90 kg/ha P,K) ez 4-5 t között volt, természetesen minden más technológiai tényező megegyezett.  Ezen kívül azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy  a mai időben minden más termesztés technológiai beavatkozás megdrágult, illetve sokkal magasabb színvonalat képvisel, napraforgóra adaptált gyomirtási, gombaölőszeres kezelések jelentek meg. Ezekkel összhangban kell változtatni a tápanyag utánpótlás rendszerét, ahol szerencsére rendelkezésre állnak a korszerű, hatékony termékek.

Alaptrágyázás:  A napraforgó esetében elmondható, hogy az alaptrágyázás nagyrészt áttevődött a tavaszi időszakra. Ilyenkor felértékelődnek a Yara által forgalmazott, kiváló fizikai paraméterekkel, illetve jó oldékonysággal  rendelkező YaraMilaTM műtrágyák.  A magas vízoldható foszfor  tartalom (80-90%), lehetővé teszi a kezdeti időszaktól az azonnali foszfor felvételt, ami a gyors kezdeti fejlődést, gyökérnövekedést serkent, majd a vegetáció későbbi időszakában rendelkezésre áll a megfelelő kálium. Ezeknek a céloknak a YaraMilaTM 8-24-24, YaraMilaTM 7-20-28, felel meg leginkább. Abban az esetben ha jó a foszfor ellátottság, akkor a YaraMilaTM 9-12-25 az ideális termék, ha pedig káliumban gazdag a terület, vagy ősszel került kálium kijuttatásra, akkor a YaraMilaTM 16-27-7 a megfelelő választás. Ha magasabb nitrogén taralommal kívánom indítani a növényemet, akkor a YaraMilaTM 14-14-21 mellett döntsünk. Ezeket a termékeket szórhatjuk teljes felületre – ilyenkor 250-350 kg/ha az ajánlott dózis -, vagy vetőgéppel, vetéssel egy menetben, – ekkor 150-200 kg/ha a javasolt mennyiség.

Újdonság: 2017-ben egy új termékkel jelentünk meg a piacon! A YaraMilaTM Actyva 18-11-13 egy polyfoszfátot tartalmazó komplex műtrágya, amely a polyfoszfát tartalom miatt még hatékonyabb foszfor ellátottságot, magasabb mikroelem felvételt biztosít. Napraforgó esetében 300-400 kg/ha mennyiség kijuttatásával az optimális PK ellátottság mellett elegendő nitrogént is kijuttatunk egy menetben, így megspórolhatunk még egy  műveletet, ami nem csak pénzt , de időt is jelent.

Fejtrágyázás: Az előbb említett Actyva technológia már részben átvezetett a következő technológiai elemhez, a fejtrágyázáshoz. Az alaptrágyázáskor felsorolt Yara termékek  használata mellett mindenképpen szükséges N-kiegészítés. Általánosságban elmondható, hogy 60-90 kg/ha hatóanyag szükséges és elégséges a napraforgónak.  Az alaptrágya nitrogén mennyisége feletti részt érdemes egy korai kultivátorozással kiadni. Ha erre nincs lehetőség, akkor  a vetést megelőzően, vagy kelés környékén juttassuk ki a nitrogént.  Erre két terméket javaslunk: amennyiben csak a nitrogént szeretnénk pótolni, használjuk a YaraBelaTM Extrant. Ha odafigyelünk a kén ellátásra is, akkor viszont érdemes a YaraBelaTM Sulfant választanunk. Átlagosan 200-250 kg/ha a javasolt adag.

Starter trágyázás: Természetesen ez esetben a mikrostarterről beszélünk, mint önálló technológiai elemről.  A YaraMilaTM NP Starter a 10,5% nitrogén mellett magas (47%) foszfor tartalommal, valamit elegendő cink (2%) és bór kiegészítéssel rendelkezik. Az általunk javasolt mennyiség 10-15 kg/ha, figyelembe véve, hogy ez a technológiai elem a gyors kezdeti fejlődést, a homogén állomány kialakulását segíti.

Lombtrágyázás: A felsorolásban az utolsó helyre került, de a technológián belül egyre nagyobb a jelentősége. Ezt a magas hatóanyag tartalom, a tartamhatás, a növényre szabott összetétel, keverhetőség,  a termés mennyiségre, olajtartalomra gyakorolt pozitív hatása együttesen indokolják. A technológián belül az alapot a növényspecifikus YaraVitaTM Brassitrel Pro  jelenti. 2,5 – 3 l/ha mennyiség kijuttatásával már biztosíthatjuk a szükséges kalcium, magnézium, bór és molibdén kijuttatását, kiegészítve a felvételt elősegítő nitrogénnel. Ennek optimális időpontja a 6-8 levélpár kialakulásának időszaka, illetve az első fungicides kezelés elvégzése. Amennyiben technikailag megoldható, akkor csillagbimbós állapotban YaraVitaTM Bortrac kezelés még sokat segíthet 1,5-2 l/ha mennyiségben kijuttatva.

Gyuris Kálmán
szaktanácsadó
+36 30 383 9341
Yara Hungária Kft