fbpx

„Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 november 21.

E fenti mottóra épült az október 12-én Budaörsön tartott 17. Tojás Világnapja szakmai konferencia, ahol természetesen minden a tojás körül forgott. Ez az élelmiszer, melynek tápértéke az anyatej után a legtökéletesebb, már ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legfontosabb tápláléka.

A konferenciát Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnöke nyitotta meg, majd Farkas Sándor, államtitkár elemezte a magyarországi tojáshelyzetet. – A hazai tojásfogyasztás és -termelés az utóbbi években növekedésnek indult. Ahhoz hogy a magyar emberek asztalára friss és egészséges tojás kerüljön, fontos hogy a hazai baromfiágazat is jól teljesítsen. Hangsúlyozom, hogy a rendszerváltást követően 75-80 százalékban magyar tulajdonban maradt az ágazat, és a magyar fogyasztók igényeinek kielégítése mellett az exportpiacát is tudta növelni, ami jelenleg 50-60 ezer ember megélhetését biztosítja, s a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12,4 százalékát adja – mondta az államtitkár.

Várhatóan Magyarország is csatlakozik a BBC-hez

A szakmai részben több külföldi előadó is bemutatkozott. Az Omega-3 tojás feltárt lenmagliszttel történő előállításáról és az egészséges BBC (Bleu-BlancCoeu) termékek piacra juttatásának francia tapasztalatairól Jérémie Renaud, nemzetközi fejlesztési menedzser prezentált.

A BBC szövetséget 20 éve alapították Franciaországban, közel 7000 farmer, 2000 orvos és táplálkozási szakember, illetve 800 magánember a tagja. Céljuk, hogy az egészségesen táplált háziállatokból egészséges tej, hús, vagyis egészséges étel kerüljön a fogyasztók elé. A BBC szövetség mindezt egy lenmaglapú állati takarmányozásban valósítja meg, így sokkal egészségesebb Omega-3 zsírsavakban gazdag tejhez és húshoz juthatunk, ráadásul szarvasmarhák esetén csökkenti a metán kibocsátását, így sokkal környezetkímélőbb is. A lenmagnak állattenyésztésben betöltött szerepe mellett az emberi szervezetre gyakorolt jótékony – gyulladás- és vérzéscsökkentő, immunerősítő – hatása sem elhanyagolható.

2011 óta vagyunk szakmai kapcsolatban a francia Valorex takarmánygyártó céggel, amely közel 200 ezer tonna lenmagot extrudál Franciaországban, és a tulajdonosa alapította a BBC egyesületet. Mi, a NOAK Magyarország Kft. hoztuk Magyarországra ezt a lenmagalapú takarmányozást, melyet jelenleg közel 50 farmon 25 ezer szarvasmarhánál használnak. Emellett a „Tejtükör programot” is terjesztjük. Havi egy mintából a tejzsírprofil elemzése mellett meg tudjuk állapítani, hogy a takarmány hogyan hasznosul, illetve hogy mennyire optimális a telített és telítetlen zsírsav aránya, és milyen mértékű a metánkibocsátás – nyilatkozta TakácsTamás, a NOAK Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

A BBC jelenleg 10 országban működik, és úgy tűnik a közeljövőben Magyarország is csatlakozhat hozzájuk. Franciaország 70 millió lakosának 50%-a rendszeresen vásárol BBC terméket, melyből ma már 1900 különböző terméket kínálnak.

A rendezvényt Antal Emese dietetikus előadása zárta. Elmondta, hogy a vegyes, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra kell szoktatni a gyerekeket, hiszen a tanult dolgokat egy életen át viszik magukkal.

„A tojás a születés és az elmúlás egyszerre, a törékeny burokban múló idő. Egy tojásból minden lehet.” (Örkény István)

Kalmár Nárcisz
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak