fbpx

Nyitás, fejlődés és hatalmas távlatok

Írta: - 2017 július 04.

Michelisz Norbert és több száz partner a Hungrana nagyszabású, jövőbemutató konferenciáján

Az Európa legnagyobb kukorica-feldolgozójaként nemzetgazdasági szinten is stratégiai fontosságú Hungrana nagyszabású megújulási folyamaton megy keresztül: nemcsak dinamikus fejlesztési beruházásokat végez, hanem erősíti nyilvánossági és partnerkapcsolati jelenlétét is. Az innováció mellett ez utóbbi sem véletlen: az 1 millió tonnányi, kizárólag hazai alapanyagot feldolgozó nagyvállalat mindinkább meghatározó a hazai takarmány- és energiahordozó-piacon is.

Erőteljesebb párbeszéd és elevenebb kapcsolat a gazdákkal; együtthaladás, áramlás a globális és regionális gazdasági folyamatokkal; fejlődés és megújulás – e központi üzenetek köré szervezte immár hagyományos Hungrana Gazda Konferenciáját a bő 100 éves múltú szabadegyházi kukorica-feldolgozó. A rendkívül jó hangulatú és kifinomult ízléssel megrendezett, nagy érdeklődéssel övezett konferencia (mintegy félezer partner látogatta a rendezvényt) nemcsak a honi agrárium gondjaira és feladataira fókuszált, hanem – szakmai előadásai révén – a lehetséges kitörési pontokra, a jövedelmezőséget és versenyképességet előmozdító innovatív megoldásokra is.

A konferencián Gyuricza Csaba (NAIK) a magyar agrárium versenyképessége hiányát, veszteséges voltát elemezte, amelyek fő okát az alapanyag-előállításon alapuló feldolgozóipar és a valóban versenyképes tudás, oktatás hiányában láttatta. Kitörési pontokként a vízgazdálkodás, a precíziós és digitális technológiák fejlesztését, a vertikális integrációk létrehozását és erősítését, illetve a kutatás-fejlesztés mellett a szakképzési és felsőfokú oktatás fejlesztést jelölte meg. Fisli Csaba (Hungrana) a vállalat beszerzési és partnerstratégiájának erősítéséről beszélt, majd a szakmai előadók között Bucsi Tamás (Timac AGRO) a Yield Service-program előnyeiről és tapasztalatairól, Vajda Péter (Phylazonit) pedig a – valóban megbízható – baktériumtrágyák alkalmazásának fontosságáról, Bűdi Károly (AgriDron) a dróntechnológia és a hozzá kapcsolódó agrárszemlélet egyes aspektusairól, Maróti Miklós (AgroVIR) a költség/profit-szempontú gazdálkodási szoftverek létjogosultságáról beszélt. A rendezvény második felében a népszerű médiaszemélyiség, Hajós András mellett Michelisz Norbert autóversenyző a megújulás, az elhivatottság és a kitartás szellemiségéről vallott.

Reng Zoltán a közeli és távoli jövő útjairól

A Hungrana nem zárkózhat be a legnagyobb feldolgozó státuszának fellegvárába: nyitottnak kell lennie a folyamatos és érdemi párbeszédre a gazdákkal, partnerekkel, és folyamatos fejlesztésekkel kell biztosítania pozícióját, termékei minőségét – véli a nagyvállalat fiatal vezérigazgatója. Az építészmérnök végzettségű Reng Zoltán szerint a változó cukorpiac őszi fordulata újabb erőfeszítéseket kíván annak érdekében, hogy a Hungrana a partnereivel együtt váljon még versenyképesebbé, illetve tartsa meg jelenlegi piaci-gazdasági potenciálját.

Reng Zoltán a májusi hódmezővásárhelyi állattartási szakkiállítás kapcsán hangsúlyozta: a Hungrana is markáns szerepet vállal abban, hogy a 6-700 ezer tonnás fehérjeimportot minél nagyobb részben hazai alapanyagokkal és termékekkel váltsák ki. – Ez mind élelmiszerbiztonsági, mind gazdasági szempontokat szolgál, hiszen érdekünk, hogy ellenőrizhető minőségű, hazai előállítású és feldolgozású fehérjetermékekkel biztosítsuk a takarmánypiac ezirányú igényeit – mutatott rá a vezérigazgató. Reng Zoltán ugyanakkor ígéretesnek nevezte a Hungrana harmadik fő termékkörét képező energiahordozó-gyártást. – Nem kétséges, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a bioetanolnak a következő 10-15 évben fontos szerepe lesz. Ebben a szegmensben a Hungranára ugyanolyan fontos szerep hárul, mint az izocukor- és keményítőgyártásban, illetve az említett fehérjetakarmány-előállításban – összegezte a vállalat vezérigazgatója a Hungrana Gazda Konferencián lapunknak adott exkluzív interjújában.

Kohout Zoltán