OGY - Font: a húsáfa csökkentését garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak

OGY - Font: a húsáfa csökkentését garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknakBudapest, 2013. október 28., hétfő (MTI) - A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint a hús termékkör általános forgalmi adója (áfa) esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértékének a fogyasztókhoz kellene jutnia.

 
Font Sándor (Fidesz) a testület hétfői ülésén az adótörvényekről szóló törvényjavaslat tárgyalása során kijelentette: a beterjesztő az áfacsökkentéssel kapcsolatban figyelembe vette a Fidesz-frakció döntését: amíg a frakció nem látja egyértelműen, hogy a fogyasztókhoz is eljuthat az áfacsökkenés teljes mértéke, addig nem javasolja a bevezetését. 
 
Az időleges elutasításnak nem közvetlen bevételi oka van, hanem az, hogy korábban előfordult, hogy az áfacsökkentés hasznát a gyártók és kereskedők "lenyelték" - jelezte a politikus, aki példaként hozta az első Orbán-kormány idején a papíralapú pelenka 25 százalékos áfakulcsának csökkentését.
 
A hústermékek áfájának mérséklésének kérdéskörét az ellenzéki pártok - Magyar Zoltán (Jobbik) és Gőgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke - vetették fel. Font Sándor szerint ki kell dolgozni azt a rendszert, amely az áfacsökkentés eredményét elviszi egészen a fogyasztókig. 
 
A bizottsági elnök érvelésével egyetértett Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője is. A testület az adótörvényekről szóló javaslatot 16 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.
 
Az áfacsökkentéssel kapcsolatban Font Sándor az MTI-nek elmondta: a Fidesz képviselőcsoportja pontosan tudja, hogy a hústermék-forgalmazásnál a feketekereskedelem és az álexport kérdése súlyos gondot okoz a számla alapján termelő vállalkozások számára. De amíg nincs biztosítva, hogy az áfacsökkentés hatása egyértelműen a fogyasztókhoz jut, addig a frakció nem látja értelmét az áfamérséklésnek. 
 
"Minden erőnkkel ezen dolgozunk, éppen ezért egyelőre nem tudunk időpontot mondani, hogy ezt a garanciát mikor tudja a jogi rendszer biztosítani a fogyasztók számára" - fogalmazott. Hozzátette: több államigazgatási szervezetnek, illetve hatóságnak kiadták ezt a feladatot, és szeretnék azt is, ha ebbe a munkába a civil szervezetek is bekapcsolódnának. 
 
Ezt követően a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és fogalomba hozataláról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot a testület egyhangúlag ajánlotta általános vitára. Szépe Ferenc, a szaktárca főosztályvezetője kiemelte: a magyar vetőmag stratégiai termék; a termőterület és a kapacitás bővítése nemzetgazdasági, sőt élelmiszerbiztonsági szempontból nemzetbiztonsági érdek.
 
MTI 2013. október 28.