fbpx

Okos takarmányozás

Írta: Szerkesztőség - 2016 május 03.

Az RMH a közelmúltban vezette be takarmánykeverő-kiosztó kocsiján az I FEED GOOD mérlegrendszert, melynek célja, hogy a tejhasznú szarvasmarhatartással foglalkozó tehenészeti telepek takarmányozási szakértőit segítse.

Az I FEED GOOD rendszer használatával a takarmányozási vezető saját számítógépén, a mérlegrendszerrel együtt szállított FARM MANAGER NETWORK (továbbiakban FMN) számítógépes szoftverrel készíti el az egyes etetési csoportok receptúráit. A receptúrák akár 100 különböző összetevőkből állhatnak és akár 200 különböző mix receptjét tudja tárolni a rendszer.

A mix jellegétől függően tetszőleges helyre betehetünk keverési időt, amit így a gépkezelő nem tud átlépni, a beállított időintervallumot feltétlen ki kell, várja, azt keveréssel kell töltenie.

Az egyes receptekhez hozzá tudunk rendelni állatlétszámot, amit egyébként az etetős kolléga a mix összetevőinek betöltése előtt aktualizálhat, amennyiben ezt a takarmányozási vezető úgy állítja be a programban, de ez a jog meg is vonható.

A számítógépen elkészített recepteket adathordozóra mentjük, majd feltöltjük az önjáró etetőkocsi kabinjában lévő I FEED GOOD mérleg fejegységre. A feltöltéskor automatikus adatcsere történik a fejegység és az adathordozó között. Ezt követően feltöltjük az FMN programba az adatokat, ahol néhány kattintás után grafikusan és táblázatosan is láthatjuk az eredményeket. Így azonnal láthatjuk, hogy az etetős kollégák, mennyire tudták megvalósítani a receptúrát.

Hasznos része az FMN programnak, hogy az egyes TMR összetevők raktárkészletét naprakészen figyelni tudjuk. Ennek alapja természetesen, hogy a betakarított mennyiségeket felvisszük a programba. Beállítható kritikus mennyiség, amely elérésekor figyelmeztető üzenetet kap a takarmányos.

Auto módba kapcsolva az arra alkalmas RMH etetőkocsit, további lehetőségek nyílnak meg a takarmányozási vezetők előtt. A receptek felvitelekor az egyes összetevők megnevezésének végére 1,2 vagy 3-as számjegy írásával a silómaró marási sebessége adható meg. Ez esetben a gépkezelőnek nincs lehetősége állítani a silómaró fordulatszámán, az a receptúrában megadott szám szerint lassú, közepes vagy gyors fordulattal fog dolgozni. Elkerülhető ezzel, hogy az amúgy is aprított erjesztett tömegtakarmány összetevőinek rostszerkezetét a gépkezelő egy magas marási sebességgel tovább roncsolja, pépesítse.

Az Auto mód további előnye, hogy ekkor tulajdonképpen az I FEED GOOD mérlegrendszer vezérli a silómarót. Tehát az egyes TMR összetevők betöltésekor a recepthez kellő pontos mennyiség betöltésekor automatikusan megáll a silómaró és a felhordó szalag, majd visszajáratva a szalagot, az azon marad felesleges mennyiség sem kerül be a keverőtartályba.

Az I FEED GOOD rendszerhez tartozó FMN szoftverrel egy takarmányozási vezető több telepet, több etetőkocsit is figyelemmel tud kísérni. Addig, míg a piacon lévő hasonló célú mérlegrendszereknél a számítógép/etetőkocsi hozzárendelés szigorúan 1/1-es, addig az I FEED GOOD felhasználóknál nincs ez a megkötés. Nagyon hasznos lehet ez a rendszer tejtermeléssel foglalkozó nagyobb cégeknél, ahol több telep és több etetőkocsi van, viszont a takarmányozást és a recepteket egy vezető szeretné egy programon belül kezelni ellenőrizni.

Tekintse meg az RMH Premium 21-est a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az AXIÁL Kft. B/434-es standján!