fbpx

Októberi kitekintő

Írta: - 2017 október 18.

Petefürkészdarazsak kijuttatása drónnal

A kukoricamoly elleni, a rajzás időpontjára időzített biológiai védekezés megbízható eszköze a petefürkészdarázs. Kijuttatása polisztirol kapszulákban történik, amelyek ezernél több bebábozódott fürkészdarazsat tartalmaznak. Ezek majd egy 30-40 m átmérőjű körön belül megkeresik a lerakott lepkepetéket, és parazitálják, fejlődésük közben elfogyasztják azokat. Ausztriában idén 1.000 hektáron 80.000 kapszulát – 88.000 millió kis darazsat – juttatott célba drónnal szolgáltatásként a Raiffeisen RWA.

Kína-Európa Szója Szimpózium 2018

A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia jövőre Budapesten sorra kerülő rendezvénye agrárdiplomáciai siker: kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatási eredményeinek bemutatására, pozícióink erősítésére. Ráirányítja a társadalom figyelmét a fenntartható, egészséges, GMO-mentes mezőgazdaság fontosságára és előnyeire Európában és a Távol-Keleten. Az európai szintű GMO-mentesség rendkívüli jelentőségű a hazai agrárium számára, ezért bekerült az Alaptörvénybe is.

GMO-e a genomszerkesztett kukorica?

A genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatos, ma is élő félelmek rég túlhaladott módszerekhez kötődnek – állítja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). Ezért látták szükségesnek, hogy jelentést adjanak ki a legújabb génmódosítási módszerrel, a genomszerkesztéssel kapcsolatban. Leszögezik: „a genomszerkesztés termékei, amennyiben nem tartalmaznak más, nem rokon szervezetből származó DNS-t, nem tartoznak a génmódosított (GMO) termékekre vonatkozó jogszabályok hatálya alá.”

40 traktor naponta 90 millió euró beruházással

Deutz-Fahr Land néven Európa legmodernebb traktorgyára kezdte meg működését a Duna melletti, bajorországi Lauingenben. Itt készülnek 16 típusváltozatban a Deutz-Fahr 6-, 7- és 9- sorozatú, 130-340 LE teljesítményű erőgépei. A 350–440 LE közötti 11-es sorozatot a jövő évtől kezdve szintén itt gyártják majd. Az új összeszerelő-üzem mellett 3800 m2 alapterületű, kétszintes „aréna” is épült az évi 10 ezer látogató fogadására és az összesen 3000 gyári, szervizes és értékesítő munkatárs továbbképzésére.

A kandisznók szaga és a stressz

A malackorban végzett ivartalanítás és genetikai szelekció jó eszköz a kanszag csökkentésére. A vágásra kerülő kandisznók 3-5 százalékának húsa mégis kifejezetten kellemetlen szagú. A bőrsérülést elszenvedett, zsírosabb kanok szaga a legintenzívebb. A flamand KU Leuven és a Gent-i Egyetem szerint kíméletesebb szállítással és a vágás előtti várakozási idő minimalizálásával ez csökkenthető. Ügyelni kell arra is, hogy a kanok istállója a nőivarú egyedektől minél távolabb legyen.

Gördülő műtárgynak álcázott óriáskombájn

Az AGCO olasz, Breganze-i gyárának féltve őrzött világújdonságának prototípusát pillanthattuk meg tesztelés közben. A gumihevederes, kétrotoros AGCO kombájn IDEAL néven a nagyközönség előtt az idei hannoveri Agritechnica kiállításon – november 12-18. – debütál. Utánajártunk: 647 LE, 12,2 m széles vágóasztal, 4,8 m hosszú rotorok, 17.100 literes magtartály, 210 l/sec ürítési sebesség – több mindenben is világelső! Bővebb, képes beszámolónkat lásd a 70-71. oldalon!

2018: 27%-ról 5%-ra csökken a hal ÁFÁ-ja

Versenyképesebbé válik az eddig drágának tartott, fogyasztásra szánt halhús. Várható, hogy a jelenlegi 6,0 kg/fő körüli éves fogyasztás növekedni fog – ez a mutató Európában átlagosan 20 kg/fő. Az ÁFA mérséklése kereken 10 ezer forint megtakarítást jelent majd egy év alatt egy 4 fős család számára. Európa 3. legnagyobb pontytermelőjeként exportunk mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. A belföldi fogyasztást remélhetően növelő ÁFA-csökkentés az akvakultúra újabb kitörési pontja lehet.

Az Univer megduplázza paradicsom-feldolgozó kapacitását

4,3 milliárd forint kapacitásbővítő fejlesztéssel, ebből 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással a kecskeméti cégé lesz Közép-Európa legnagyobb, 140 ezer tonna paradicsomot feldolgozó üzeme. A hatvani és a Debrecen környéki paradicsom-feldolgozókkal együtt jelenleg 110-120 ezer tonna paradicsomból készülnek itthon sűrítmények. A bővítés révén negyvennel bővül az Univer alkalmazottainak száma, és a beszállító hazai mezőgazdaságban is 300-350 fővel nő a foglalkoztatott létszám.

Japán robotfarkas vaddisznók, őzek, madarak ellen

Robotizált szuper szörnyet – SuperMonsterWolf – teremtett a Hokkaido robotics company. Az ijesztő külsejű, mozgásérzékelős farkas-imitátor vérbenforgó LED-szemei villognak, egy kamion dübörgéséhez hasonló, 90 dB erősséggel üvölt 40 véletlenszerű sorrendben és közben a fejét is mozgatja. Ezenkívül 18 további hanghatásra is képes, az emberi hangtól a lövés zajáig. Az első kísérletek szerint még a medvéket is távol tartja – jelenti a dpa. A napenergiával működő robot ára 1500 euró körül alakulhat.

520 LE keskeny gumilánctalpon

John Deere három új, keskeny nyomsávú traktorral bővíti 2018 januárjától 9RX sorozatát. A 420, 470 és 520 LE teljesítményű erőgépek gumihevedereinek szélessége 22”, 30” vagy 40” lehet. Nagysebességű vetőgépekhez és műtrágyaszórókhoz, nagy befogadóképességű vetőmagfeltöltő vagy kiközelítő pótkocsikhoz ajánlják. Ezzel minden lehetséges variációt kimerítettek a 9RX-osztályban: futóművük kerekes, fél-gumilánctalpas, teljes gumilánctalpas lehet. Nincs még egy traktorgyára a világnak, amely erre képes.

Triplázott a Phylazonit: Magyar Termék Nagydíj

A Magyar Gazdaság Ünnepén a Phylazonit Technológia termékcsalád is kiérdemelte ezt a rangos elismerést. A díjazottak sorát 2013-ban a Phylazonit baktériumtrágyák nyitották meg. 2016-ban a Phylazonit Talajregeneráló kapta meg. Idei nyertes technológiájuk természetes módon állítja helyre a talaj, mint termesztőközeg állapotát, újra élővé téve azt. Az életminőségünk javítását szolgáló tarlóbontó, talajoltó és -regeneráló baktériumkészítményeikért járó díjat örömmel vette át Vajda Péter ügyvezető.

DEUTZ TCD 4.1: világelső „Stage V” tanúsítvánnyal

A mezőgazdasági erőgépekben használt 120 kW teljesítményű TCD 4.1 motorcsaládjára a kölni DEUTZ AG szeptember 8-án megkapta a német KBA-hatóság „0001” sorszámú igazolását arról, hogy ezek a motorok már most megfelelnek a 2019-től érvényes kipufogógáz-tisztasági követelményeknek. Ez nem utolsósorban saját DVERT® változtatható emissziómérséklési eljárásuknak tudható be, amelynek köszönhetően a novemberi AGRITECHNICA kiállításig még újabb „Stage V” tanúsítványokra számítanak.