fbpx

Öntözés hatékonyan

Írta: - 2017 november 14.

Tervezés+Pályáztatás+Kivitelezés = AGROÁZIS Kft.

A nappali középhőmérséklet folyamatos emelkedése mellett a nyári termelési szezonban visszatérő probléma, hogy a talaj vízmegtartó képessége csökken, amely részleges vagy teljes kiszáradáshoz és termésvesztéshez vezet. Erre a valós problémára nyújt megoldást a komplex módon megtervezett, kivitelezett és szakszerűen folytatott öntözéses gazdálkodás – amelyben az Ön partnere az AGROÁZIS Kft.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése (VP2-4.1.4-16) című pályázat jelenleg is elérhető és pályázható. A pályázati lehetőségek optimális kihasználásával a beruházások alacsony bekerülési értéken tarthatóak, ezért ajánlott olyan rendszereket építeni, melyeknél a későbbi üzemelési költségek minimális szinten lesznek.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a beruházás megvalósulását követően az üzemeltetési költségek közül, csak az öntözővíz-szolgáltatási díjnak van állami támogatása. Ennek a célnak az eléréséhez az alábbiakat célszerű szemelőt tartani:

Energia hatékonyság:

A megfelelő csőátmérő (és így szerelvény átmérő) választása kardinális fontosságú: a nagyobb csőátmérő magasabb beruházási költséget követel meg, azonban az üzemeltetési ráfordítások kisebbek lesznek, az így elért megtakarításnak viszont arányosnak kell lennie a beruházás mértékével. A két szélsőség közötti „aranyközép út” megtalálása hidraulikai és gazdasági számítások útján lehetséges.

Az energiaköltségek leszorításának másik sarkalatos pontja az elektrifikálás lehetőségének biztosítása. 1 kWh teljesítmény elektromos áramból kb. 30 Ft, míg gázolajból megközelítőleg 100 Ft! Természetesen ebben az esetben is figyelembe kell venni, hogy az elektrifikálás bekerülési költsége arányos legyen az olcsóbb üzemelési költségekkel.

Öntözési hatékonyság:

Az öntözővíz kijuttatásának legegyszerűbb és talán a legdrágábban üzemeltethető módja alapkivitelben az öntözőkocsira szerelt vízágyú, amelynek öntözés hatékonysági mutatója csak körülbelül 60-65%, ami a párolgási veszteségből adódik.

Hatékonyabban és gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni rendszerünket amennyiben konzolos öntözést választunk. Ezzel a megoldással a lineár, vagy center pivotok hatékonyságát tudjuk fokozni, így 80-85%-on dolgozik. Ez azt jelenti, hogy akár 40%-kal több víz hasznosul a konzol esetében a vízágyúhoz képest. A konzolos öntözés további előnye, hogy nem jellemző olyan talajtömörödés, mint a vízágyús öntözés esetében, azonban még mindig jelentősek az üzemeltetéssel járó költségek.

Minimális munkaerő igény:

A munkaerő igény alacsonyan tartása ma már nem csak az üzemelési költségek visszafogása miatt fontos, hanem a mezőgazdaságot is sújtó munkaerőhiány miatt is, így elmondható, hogy az öntözés egyik feltételévé vált. A szántóföldi öntözés esetében ma már olyan kis területekre (10 ha!) is telepítenek center öntözőrendszereket – RKD –, amelyek nem is olyan régen még dobbal öntöztek volna be. A rendelkezésre álló center és lineár öntözőberendezések ma már amorf alakú táblák gazdaságos öntözését is lehetővé teszik, az öntözési ciklusok pedig távvezérléssel indíthatóak, nyomon követhetőek és megállíthatóak. A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése (VP2-4.1.4-16) c. pályázati felhíváshoz kapcsolódóan az alábbi mérnöki szolgáltatásokat nyújtja az AGROÁZIS Kft.

  • vízhatékonysági számítások
  • energetikai számítások
  • pályázati költségvetések
  • hatósági eljárások bonyolítása
  • műszaki tervezés
  • geodéziai felmérések

Ha komplex megoldást keres, akkor már megtalálta – AGROÁZIS Kft.