fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: - 2013 augusztus 05.
A már régóta várt, ám eddig még csak pletyka szintjén keringő pályázatról, a kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzéséhez 2013-ban nyújtandó támogatásainak részletezése
A támogatás célja a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása érdekében környezetbarát – energiatakarékos – kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzése.
A támogatható gépek listáját az Irányító Hatóság közleményben tette közzé.
A támogatás 2 részre különül el: kisértékű, illetve nagyértékű beruházásokra.
Előbbinél a maximálisan kapható támogatás 5 millió forint, utóbbinál pedig 50 millió forint lehet, melyek az erre elkülönített 24 milliárd forintos keretből kerülnek finanszírozásra.
Ez a 35%-os támogatási intenzitást figyelembe véve azt jelenti, hogy kisértékű gép vásárlása esetén az elszámolható kiadás a 14.285.714 forintot, nagyértékű gép esetén pedig a 142.857.143 forintot nem haladhatja meg.

A támogatás igénybevételének feltételei

A pályázat maga nem összetett, ugyanakkor a megfelelőségi kritériumok igen csak leszűkítik a potenciális pályázói kört. Kizárólag az az ügyfél pályázhat, aki:

 

  1. olyan mezőgazdasági tevékenységet folytat, amely beletartozik a 01.1 (Nem évelő növény termesztése), 01.2 (Évelő növény termesztése), 01.3 (Növényi szaporítóanyag termesztése) vagy a 01.5 (Vegyes gazdálkodás) alágazatba és
  2. a pályázat által meghatározott kertészeti tevékenységet meghatározó standard fedezeti hozzájárulás (SFH) kódok alapján számítva a kertészeti üzemmérete a benyújtás évében meghaladja a 4 EUME (Európai Méretegység) üzemméretet.
A második ponthoz kapcsolódóan az üzemméretet a 2013. évben benyújtott egységes területalapú támogatási kérelemben megjelölt hasznosítási kódok és területnagyság támasztják alá.
Aki azonban nem tudja a területalapúval ezt a tényt alátámasztani, mert:
  • van nem kötelezően feltüntetendő kertészeti tevékenysége, vagy
  • nem is rendelkezik 2013-ban beadott területalapú kérelemmel,
de mindezektől függetlenül rendelkezik a kötelező üzemmérettel, annak ezt a tényt kormányhivatali igazolással kell alátámasztania.
A támogatást igénybevételére nem csak a már működő vállalkozások jogosultak, hanem az induló vállalkozások is, azzal a különbséggel, hogy nagyértékű gépbeszerzésre nem nyújthatnak be támogatási kérelmet.
További kitétel, hogy az ő esetükben az előírt 4 EUME-t meghaladó üzemmérettel ugyan nem kell rendelkezni, de kötelezően vállalást kell tenniük arra vonatkozóan, hogy azt a megvalósítást követő első naptári évben kialakítják és fent is tartják.

A művelet megvalósítására kis- és nagyértékű gépek esetén is 2014. december 31-ig van idejük a pályázóknak.

Nyertes pályázat esetén – a jogerőre emelkedéstől számított – 6 hónapon belül be kell nyújtani az első kifizetési kérelmet, mely a jóváhagyott támogatási összeg legalább 10%-ról kell, hogy szóljon.
Ez alól a határidő alól csak az mentesül, akinek a részére kizárólag 1 db gép került jóváhagyásra.
Ennek feltétele, hogy a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől számított 1 hónapon belül az MVH részére megküldje a szállító által kiállított visszaigazolást arról, hogy a megrendelést az előírt 6 hónapon belül miért nem tudja és ezen túl mikorra tudja teljesíteni.
Ez a tény azonban nem befolyásolja a megvalósítási időszak határidejét, illetve azt, hogy az utolsó kifizetési kérelmet a művelet megvalósulását követő 3 hónapon belül, de legkésőbb 2015. január 31-ig be kell nyújtania.
A támogatás elnyerése esetén az egyik legfontosabb, ügyfelet terhelő kötelezettség, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző naptári év foglalkoztatotti átlaglétszámát – az önfoglalkoztatást is figyelembe véve – az üzemeltetési kötelezettség időtartama alatt legalább szinten, a legalább 4 EUME kertészeti üzemméretet pedig fenn kell tartani.

A támogatási kérelem benyújtása

Itt a legfontosabb információ, hogy egy ügyfél csak egy támogatási kérelmet nyújthat be – kizárólag elektronikus úton, melyet 2013. augusztus 15-én 8 órától forráskimerülésig, vagy legkésőbb 2013. október 18-án 18 óráig lehet megtenni.
Nagyon figyelni kell arra, hogy minden dokumentumunk meglegyen és csatolásra kerüljön, mert a támogatási kérelem beadását követően hiánypótlásnak és a támogatási kérelem módosításának nincs helye.
A kisértékű és nagyértékű gépbeszerzést külön kezelik, így előfordulhat, hogy a forráskimerülés csak az egyiket érinti – érdemes tehát figyelni a tájékoztatást.
További különbség, hogy nagyértékű gép vásárlása esetén külön pontozási táblázatot tettek közzé – melyen a maximálisan adható 40 pontból minimum 21-et el kell érni –, valamint több csatolandó dokumentum is szükséges.
Üzleti tervet egyiknél sem, míg pénzügyi tervet mindkettő esetében csatolni kell.

A támogatás forrása, mértéke és a bírálata

A – már fentebb említettek alapján, a – támogatás forrása 24 milliárd forintos keretösszeg, azzal a kikötéssel, hogy a jóváhagyott támogatási igény függvényében a mindenkori keretösszeg legalább 33%-a kisértékű gépbeszerzésekre fordítandó.
A támogatás mértéke a támogatási határozattal jóváhagyott összes elszámolható kiadás 35%-a.
Támogatás kizárólag gépbeszerzésre igényelhető, jelen pályázatban ugyanis építési tevékenység és egyéb elszámolható kiadások nem támogathatóak.
A kérelmeket az MVH bírálja el, a kisértékű és nagyértékű beszerzésekre vonatkozó külön benyújtási sorrend alapján.
Végezetül egy plusz információ: a bírálatkor többletpontra jogosult az a személy, aki a támogatási kérelem benyújtásakor fiatal mezőgazdasági termelői minőséggel rendelkezik – előző havi cikkünkben bővebben foglalkoztunk ezzel a témával.
Aki tehát nem rendelkezik ezzel a minősítéssel, de szeretne többletpontokkal előnybe kerülni ennél a pályázatnál, annak célszerű minél hamarabb megszereznie azt.
Somogyi Tibor – Tóth Gergő Péter
Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda
30/2985-410
34/568-167